Kristiina Kolehmainen 1956 – 2012

“Iloluonteinen, entusiastinen ja voimakastahtoinen persoona. Oli kauhea uutinen kuulla hänen kuolemastaan. Hän oli rakas ystäväni. Kristiina Kolehmainen oli väsymättömän uuttera sarjakuvan esitaistelija, joka teki erittäin paljon alan puolesta Ruotsissa. Osanottoni hänen vanhemmilleen, sukulaisilleen ja Kulturhusetin väelle.”

– Benoît Mouchart, Angoulêmen sarjakuvafestivaalin taiteellinen johtaja.

Kuva: Serieteket
Kuva: Serieteket

Kolehmainen syntyi Haminassa vuonna 1956. Hän tuli töihin Tukholman Kulturhusetiin vuonna 1995 ja perusti vuotta myöhemmin Serieteketin, josta kasvoi Pohjoismaiden merkittävin ja tunnetuin sarjakuvakirjasto.

Aina suomalaisen ei ollut helppoa saada tahtoaan ruotsalaisten kulttuuripäättäjien muurin läpi, mutta sisulla ja sitkeydellä Kolehmainen pääsi aina niskan päälle.

Hänen kontaktiverkostonsa oli maailmanlaajuinen. Pohjoismaisen sarjakuvayhteistyön edistäjänä hänen panoksensa oli valtava. Kristiina tunsi lähes jokaisen sarjakuva-alan toimijan ja suhtautui kaikkiin yhtä äidillisesti. Hänen iloisuutensa ja elämäntarmonsa oli tarttuvaa.

Kristiina ja Corto. Kuva: Britt-Marie Ingdén-Ringselle.
Kristiina ja Corto. Kuva: Britt-Marie Ingdén-Ringselle.

Kulturhusetin Small Press Expo -tapahtumista kehittyi erittäin oleellinen väylä ruotsalaisen sarjakuvan ulkomaanviennille, ja – kiitos Kristiinan – vaikutus ulottui myös suomalaisiin sarjakuvateoksiin. Kolehmaisen viimeinen loppuun saatettu projekti oli August Strindbergin teoksiin perustuva sarjakuvanäyttely “Elämä ei ole amatöörien laji”, joka nähtiin mm. Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla tammikuussa 2012.

Pitkällisen sairauden vaivaama Kolehmainen jaksoi vielä elämänsä viimeisinä päivinä huolehtia 26. – 29. huhtikuuta 2012 Serieteketissä pidettävän Stockholms Internationella Seriefestivalin järjestelyistä. Kristiina vieraili säännöllisesti myös suomalaisissa sarjakuvatapahtumissa. Hänen perintönään elää kymmeniä iloisia anekdootteja vuosien varrelta.

Kristiina Kolehmainen jätti valoisan muiston kaikkien hänet tavanneiden mieliin. Hänen työnsä tulee innoittamaan yhä uusia sarjakuvasukupolvia.

Serieteketin uutinen

Teksti: Vesa Kataisto