Kulttuurin vallankumouksesta taloudelliseen vallankumoukseen

1976. Kiina on surun vallassa. Suuri ruorimies Mao Zedong on kuollut. Kiinalaiset ovat suunniltaan, eksyksissä ja shokissa. Maon jälkeen valtaan nousee Neljän kopla, joka pysäyttää kulttuurivallankumouksen etenemisen. Tästä jatkuu Minun Kiinani -sarja.

Minun Kiinani 2 – Puolueen aika
Alkuteos Une vie chinoise 2 – Le temps du parti
Piirrokset ja käsikirjoitus Li Kunwu
Käsikirjoitus P. Ôtié
Suomentanut Saara Pääkkönen
Kustantaja Werner Söderström Osakeyhtiö
Painettu EU:ssa
240 X 170 mm, 200 sivua, mv, pk, kansilehti
Hinta 27 euroa
© Kana (DARGAUD-LOMBARD s.a.) 2009, by P. Ôtié, Kunwu (Li)
Suomenkielinen laitos
© Saara Pääkkönen ja WSOY 2012
ISBN 978-951-0-38602-6

Minun Kiinani on dokumentti Maon jälkeisen Kiinan kehityksestä kohti Deng Xiaopingin taloudellisia uudistuksia. Teos havainollistaa upein kaarin ideologian hintalappua sekä yksittäisen ihmisen että kokonaisen kansan elämässä.

Päähenkilö Xiao Li on nyt vanhempi ja vähemmän naiivi. Hän on kuitenkin sotilas, jonka elämän tarkoituksena on päästä puolueen jäseneksi. Suvussa on kuitenkin luuranko kaapissa joka hidastaa tavoitetta.

Pian Maon jälkeen kiinalaiset alkoivat silti nähdä itsensä viimein yksilöinä, vaikka tasapäistävät univormut ovat yhä käytössä. Kiina on muuttunut paljon vielä vuosien 1976-80 jälkeen, jota ajankohtaa Minun Kiinani 2 kuvaa. Asiaa havainnoillistetaan viemällä tapahtumat nykyaikaan, jossa Li kertoo pojalleen Dengin aikaisesta Kiinasta.

Li ei peittele suhtautumistaan puolueeseen. Länsimainen lukija voisi odottaa asian kyseenalaistamista nykypäivän vinkkelistä, mutta ei sitä tule. Li ei kerro partisaani- ja kommunistiajoistaan lainkaan häpeillen.

Dokumentinomaisuudestaan huolimatta Minun Kiinani ei ole kuivaa luentaa. Li Kunwu laatii elämänmakuisia ja humoristisia kohtauksia poliittisten tapahtumien oheen. Piirrosjäljeltään kakkososa ottaa entisestään pesäeroa ensimmäisen osan aasialaistyyliseen kuvitukseen.

Hinta on noussut edellisestä osasta, ja sivumäärä vähentynyt. Pidin silti tästä enemmän kuin ensimmäisestä osasta. Tuleva kolmas osa sijoittuukin sitten 1980-luvulle, ja nimenä on Rahan aika.

Keskustele Minun Kiinani -sarjasta Kvaakissa.
Ensimmäisen osan arvostelu