Kevyttä ja lyhyttä romantiikkaa

Ivrean vuoden toinen tytöille suunnattu yksiosainen mangapokkari tuo lukijoille neljä kevyttä ja teknisesti kelvollista rakkaustarinaa. Julkaisun asemaa kustantajan omassa tarjonnassa kuitenkin himmentää se, että Odota, että rakastun muistuttaa monilta osin edellistä julkaisua, Vampire Crisisia ja jääkin hieman tämän tasosta.

Odota, että rakastun

Alkuperäinen nimi: Suki ni Naru Made Matte
Tekijä: Ako Shimaki
Kustantaja: Editorial Ivrea
ISBN: 978-84-15513-04-9
Suomennos: Anna Elo
Hinta: 5.95 €

Odota, että rakastun muodostuu neljästä lyhyestä romanttisesta tarinasta. Pokkarin nimikkotarinan lisäksi muut tarinat ovat Valheen ja rakkauden alku, 1/3 poikaystävä sekä Olin jo poissa kun tapasit minut. Rakkaus, eli pokkarin teema, näkyy jo tarinoiden nimitasolla. Saman teeman ympärille kootussa mangapokkarissa ei ideatasolla olekaan mitään vikaa, mutta tarinoiden valinnan epäonnistuessa ei paljoa ole pelastettavissa. Pokkarin uudelleenlukuarvo kärsii tästä puutteesta.

Kaksi neljästä tarinasta, Odota, että rakastun ja 1/3 poikaystävä sisältävät saman juonikuvion koulutytöstä jonka tapaama poika pyrkii saamaan tytön huomion pienellä kiristyksellä. Mistään vakavasta ei ole kyse, mutta erikoinen idea ei jaksa kantaa kahdessa saman pokkarin tarinassa. Myös julkaisun viimeinen tarina tuntuu tutulta niille lukijoille, jotka ovat aiemmin hankkineet Ivrean toisen yksiosaisen tyttöjen mangan Vampire Crisisin. Tätä ei tietenkään voi pitää suurena puutteena, sillä eiväthän julkaisujen tarinavalintoja ole koostettu toisiaan silmällä pitäen. Samankaltaisuus kuitenkin osoittaa, kuinka suuret määrät tämänkaltaisia kevyitä romanttisia tarinoita Japaniin mahtuu. Uutta on vaikea keksiä.

Vampire Crisisin hyvä puoli oli se, että pokkarin tekijä oli saanut oman äänensä kuuluviin tarinoissa, joiden asetelmalla itsessään ei ollut uutta annettavaa. Ako Shimakilla, Odota, että rakastun-pokkarin tekijällä, ei ole samaa etua puolellaan. Tuttuihin juonikuvioihin ei ole saatu uusia oivalluksia ja vain yksi pieni paljastus tarinassa 1/3 poikaystävä sai lukijan hetkeksi mukaansa.

Kokoelman heikoin tarina on pokkarin päättävä Olin jo poissa kun tapasit minut. Sen muista hieman poikkeava aihe ei kanna loppuun saakka epäjohdonmukaisuuksien ja irtonaisten kohtausten vuoksi. Parasta tarinaa ei sen sijaan voi osoittaa, sillä loput kolme ovat varsin tasaväkisiä keskenään.

Ei pokkarin tarinoiden ole tarkoituskaan olla syvällisiä tai uutta luovia, ne on ilmiselvästi tarkoitettu teini-ikäisten tyttöjen kevyeksi viihteeksi. Tällaisena tarinat voivat tietyssä määrin toimiakin, mutta esimerkiksi saman kustantajan toiseen alkuvuonna ilmestyneeseen yksiosaiseen mangaan verrattuna Odota, että rakastun tuntuu ponnettomalta. Tututkin juonikuviot voi hoitaa parhaimmillaan tyylikkäästi.

Mutta löytyy pokkarista jotain hyvääkin. Julkaisuna Ivrea voi olla varsin tyytyväinen lopputulokseen. Lukuunottamatta käännöksen joitakin huonosti suomenkieleen sopivia ”ai!” ja ”oi!”-huudahduksia, ei suomennoksessa ole suurempia valittamisen aiheita. Erityisesti mangapokkarin selvästi suomenkielinen nimi osuu kaupan mangahyllyltä esiin omaksi edukseen. Harvassa ovat ne mangajulkaisut, joiden nimen merkitys avautuu lukijalle yhtä vaivattomasti. Lisäksi pokkari tuntuu käteen hyvältä, erityisesti kansimateriaali on mukavan pehmeä.

Ivrean kokeilu tuoda suomeksi kauppoihin yhden osan mittaisia mangoja on kannatettava. Yksiosaiset pokkarit ovat omiaan heräteostosten syntymiseen. Niitä on helppo ostaa esimerkiksi lahjaksi, sillä ne eivät vaadi lahjan ostajalta perehtyneisyyttä mangatarjontaan kuten pitkien sarjojen kohdalla voi käydä. Lisäksi lahjan saajakin lienee tyytyväisempi, jos saatu lahja ei ole keskeltä pitkää sarjaa. Toivottavasti julkaisija jatkaa samalla linjalla laajentaen myös muiden kohdeyleisöjen kuin tyttölukijoiden piiriin.

Keskustele Odota, että rakastun-mangasta Kvaakissa.


© 2007 Ako Shimaki