Sarjakuva-Finlandian ehdokkaat julkistettu

Sarjakuva-Finlandian ehdokkaat vasemmalta lukien JP Ahonen, Pauli Kallio, Tiitu Takalo, Satu Lusa, Tommi Musturi, Jyrki Mäki, Ilkka U. Pesämaa, Anna Sailamaa ja Ville Tietäväinen. Kuva Vesa Kataisto.
Sarjakuva-Finlandian ehdokkaat vasemmalta lukien JP Ahonen, Pauli Kallio, Tiitu Takalo, Satu Lusa, Tommi Musturi, Jyrki Mäki, Ilkka U. Pesämaa, Anna Sailamaa ja Ville Tietäväinen. Kuva Vesa Kataisto.

Tänään Tampereella julkistettiin Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkintoehdokkaat. Kymmenen sarjakuvateoksen joukosta palkinnon saajan valitseen MTV3:n Putous-viihdeohjelmasta tuttu näyttelijä Armi Toivanen.

Palkinto jaetaan perjantaina 4. toukokuuta 2012 Tampere Kuplii -festivaalien yhteydessä.

Ehdokkaat tunnustuksen saajiksi perusteluineen ovat:

 • Ahonen, JP: Villimpi pohjola – Kypsyyskoe (Arktinen Banaani)

  Ahosen taitavasti piirtämässä ja värittämässä sarjakuvassa nuorten aikuisten (tai sellaiseksi opettelevien) toilailujen maailmaan on helppo imeytyä. Tekijä herkuttelee tilanteilla, joissa välillä mennään surrealismin puolelle. Henkilöiden sanailun postmoderni vitsikkyys lienee ainutlaatuista suomalaisessa sarjakuvassa.

 • Jeskanen, M. A.: Perkele – Myytillisiä tarinoita (WSOY)

  Albumi on siekailemattoman hienoa kansanperinteen elvytystä. Jeskanen osaa kuvakerronnan jalon taidon, jonka lisäksi hän käyttää yllättäviä elokuvamaisia kulmia ja leikkauksia. Verevän ja aistivoimaisen kerronnan lisäksi teoksessa on loppuun asti hiotut ulkoasu ja taitto.

 • Kallio, Pauli – Nuutinen, Christer: Kramppeja ja nyrjähdyksiä – Parempaa elämää (Arktinen Banaani)

  Christer Nuutisen kuvitus siivittää tutut hahmot huikeisiin kuvallisiin ulottuvuuksiin. Elämänkokemukselliset kiteytykset ja ymmärtävä ystävyys ovat Kramppien ja nyrjähdysten pippuri ja suola.

 • Kallio, Pauli – Takalo, Tiitu: Ottopoikia ja työläistyttöjä (Tampereen museot)

  Museon tilaustyönä syntynyt Tampereen kaupungin historia perheiden kautta pitää otteessaan Tiitu Takalon ajattoman piirrosviivan yhdistäessä tamperelaisten elämää yli tuhannen vuoden ajalta. Pauli Kallion napakat käsikirjoitukset sisältävät sopivasti huumoria pääpainon ollessa elämän silmänräpäyksissä.

 • Lusa, Satu: Kaunotar ja hirviöt (Omakustanne)

  Kaunotar ja Hirviöt on kertomus nuoresta naisesta, joka huvittavan avoimin mielin etsii kumppania rinnalleen. Albumi pursuaa monenmoista huumoria ja sen kuvitus ja väritys painuvat mieleen positiivisina näkyminä.

 • Musturi, Tommi: Neljäs Toivon kirja (Like)

  Pieni helmi, joka on täsmälleen itsensä kokoinen teos. Erittäin kauniin piirrostyön, tunnelmilla leikittelevän värityksen ja kerronnan tajunnanvirtamaisuuden lomasta seuloutuu kiinnostava ja liikuttava tarina, josta löytyy useita tasoja.

 • Mäki, J. A.: Hermolomamatka (Like)

  Hermolomamatka on hämmentävä tovi kaupunkilaismiehen elämästä. Tarina apinabussikuskeineen antaa pohdittavaa ja ihmeteltävää piirrostyylin syventäessä taitavasti usvaista tunnelmaa.

 • Pesämaa, Ilkka U.: Mein Hmpf (Suuri Kurpitsa)

  Terävän piirrosviivan ja absurdin tekstin yhdistelmä tekee lukijaan maagisen vaikutuksen. Pesämaa on luonut omaperäisen, kansainväliset mittaluokat täyttävän tyylin, jolla ei ole jäljittelijöitä.

 • Sailamaa, Anna: Paimen (Huuda Huuda)

  Nuoren miehen kokemus maaseudun arjesta kuvataan harkituin lähikuvin ja toistuvin visuaalisin elementein. Vahvaan viivaan perustuva piirrostyyli pysäyttää lukijan yltäen samalla myyttisiin mittasuhteisiin. Teos on kaunis arvoitus.

 • Tietäväinen, Ville: Näkymättömät kädet (WSOY)

  Ihmisen osa nykymaailmassa on Ville Tietäväisen suurteoksen ydin. Marokon kautta parempaa elämää perheelleen ja itselleen Espanjan orjaplantaaseja muistuttavilta työmarkkinoilta etsivien ihmisten elämä nousee palaksi lukijan kurkkuun. Appelsiini ei maistu enää samalta.

  Sarjakuva-Finlandia on Tampere Kuplii ry:n ja Luova Tampere -ohjelman vuonna 2007 perustama ja Tampereen kaupungin rahoittama. Tunnustuksen suuruus on 5000 euroa.

  Ehdolla olevat kymmenen teosta valittiin 68 kilpailuun ilmoitetun vuonna 2011 ilmestyneen suomalaisen sarjakuvakirjan joukosta. Kaikkiaan 2011 julkaistiin yli kahdeksankymmentä suomalaista sarjakuvakirjaa. Palkintoehdokkaat valitsivat Maria Ihonen, Millamari Karppinen, Johanna Sinisalo ja Juhani Tolvanen.


  * Sarjakuva-Finlandia

  * Kvaakissa voi kertoa oman mielipiteensä ehdokkaista.