Jean Giraud/Moebius 1938 – 2012

Taitelijan omakuva
Taitelijan omakuva

Ranskalaisen sarjakuvan suurimpiin nimiin kuulunut Jean Giraud on kuollut. Giraud menehtyi 10.3. pitkän sairauden jälkeen. Hän oli 73-vuotias.

Giraud tunnettiin parhaiten piirtämästään Blueberry -lännensarjasta, Moebius-nimimerkillä hän teki mittavan määrän tieteissarjakuvia.

Jean Giraud syntyi 8.5.1938 Nogent-sur-Marnessa. Taidetta hän opisekli Pariisissa. Hänen ensimmäinen sarjakuvansa oli Fripounet et Marisette Cœurs Vaillants -lehdessä vuonna 1956, Far West -lehteen syntyi Frank et Jeremie -niminen sarjakuva.

Blueberry.
Blueberry.

Vuonna 1961 Giraud pääsi Joseph ”Jijé” Gillainin apulaiseksi, jonka kanssa hän teki Jerry Spring- lännensarjaa Spirou-lehteen. Käsikirjoittaja Jean-Michel Charlier huomasi nuoren Giraud’n kyvyt ja pyysi tätä piirtäksi uuteen Blueberry-länkkäriin. Ensimmäinen tarina Fort Navajo ilmestyi 1963 (suom. Zoom-albumina 1974).

Moebius-nimimerkki syntyi samana vuonna satiiriseen Hara-Kiri -lehteen piirrettyjä tarinoita varten. Vuonna 1975 Giraud/Moebius oli perustamassa science-fiction-lehti Métal Hurlantia, jonka englanninkielinen versio Heavy Metal on Suomessa tunnetumpi. Métal Hurlantiin syntyivät surrealistiset sci-fi -eepokset Jerry Corneliuksen ilmatiivis autotalli ja Arzach.

Arzach.
Arzach.

Vuonna 1981 syntyi yhdessä käsikirjoittaja Alejandro Jodorowskyn kanssa vielä fantasiasarja Incal.

Giraud jatkoi Blueberry-sarjaa vielä käsikirjoittaja Charlierin 1989 tapahtuneen kuoleman jälkeen. Lännensankari päätyi elokuvaan vuonna 2004.

Moebius osallistui useisiin sci-fi-elokuvaprojekteihin. Äärettömän nopea ja taitava piirtäjä pysyi ahkerana aivan loppuun saakka.

Jean Giraud/Moebius vieraili Suomessa useita kertoja.

Keskustele Giraud/Moebiuksesta