Ville Ranta sai Suomen PENin sananvapauspalkinnon

Kuva: Pekka Ala-aho
Kuva: Pekka Ala-aho

Tänä vuonna ensi kertaa jaettavan Suomen PEN:in sananvapauspalkinnon on saanut sarjakuvataiteilija Ville Ranta (s. 1978).

PEN:in palkintoperustelujen mukaan Ranta on nostanut yhteiskunnallisen pilakuvan uuteen kukoistukseen ja tarttunut tuotannossaan pelkäämättä vaikeisiin, ristiriitoja herättäviin aiheisiin.

Vuonna 2006 Ranta osallistui Muhammad-pilakuvakeskusteluun Kaltio-lehden verkkosivujen sarjakuvapiirtäjänä. Verkkosivut suljettiin hänen piirtämänsä sarjakuvan vuoksi ja päätoimittaja erotettiin. Viime aikoina puolestaan Kirkko ja kaupunki -lehden julkaisemat pilakuvat ovat haastaneet lukijoita ja herättäneet voimakkaita reaktioita.

Palkintoperusteluissa mainitaan edelleen: ”Yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen on sananvapauden ydinaluetta. Ranta on puolustanut tämän keskustelun avoimuutta esimerkillisellä tavalla tinkimättä silti taiteellisesta tasosta.”

Ranta sai palkinnoksi Tarmo Paunun lahjoittaman maalauksen ‘Käsitys’. Kuva: Vesa Kataisto.
Ranta sai palkinnoksi Tarmo Paunun lahjoittaman maalauksen ‘Käsitys’. Kuva: Vesa Kataisto.

Ranta sai palkinnokseen kuvataiteilija Tarmo Paunun lahjoittaman maalauksen ’Käsitys’.

Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Se on osa yli 100 maassa toimivaa PEN Internationalia ja pyrkii peruskirjansa mukaisesti puolustamaan ja edistämään kirjallisuutta sekä taiteen- ja ilmaisunvapautta kaikkialla maailmassa.

Lähde PEN:in verkkosivut/Jarkko Tontti
Keskustele Ville Rannan sarja- ja pilakuvista Kvaakissa
http://www.villeranta.com/
Taiteilija Tarmo Paunun teksti aiheesta ja kuva palkintona annetusta teoksesta.