Puolikuun metsän iloiset seikkailut

Happy Happy Clover – Seikkailuja Puolikuun metsässä

Tekijä: Sayuri Tatsuyama
Kustantaja: Sangatsu Manga
ISBN: 978-952-16-1464-4
Suomennos: Kim Sariola
Luettu 1/5
Hinta: 5.90 €

Chima, nuori jäniksenpoikanen, osaa ottaa ystäviensä kanssa omasta kotimetsästään ilon irti niin kuin vain lapset osaavat. Pienikin asia voi lapsen mielessä muuntua seikkailuksi. Puolikuun metsä on täynnä tällaisia mahdollisuuksia. Vanhemmat ovat kieltäneet Sahalaaksoon menon ja metsän vanhin puu kätkee runkonsa sisään erikoisen salaisuuden. Tätä kirjoitettaessa sarjan viidestä osasta on julkaistu suomeksi kaksi. Juuri sopiva sarja perheen nuoremmille sarjakuvien lukijoille.

Sarja sisältää lyhyitä itsenäisiä metsän eläinten seikkailuja, joita ensimmäiseen osaan mahtuu kaksitoista kappaletta. Jokaista tarinaa ei ole pakko lukea pysyäkseen kärryillä. Tärkeimmät hahmot esitellään ensimmäisissä tarinoissa, mutta kertomuksiin pääsee sisään ilman hahmojen tuntemistakin. Tarinat eivät myöskään ole toisiinsa sidottuja, vain yhdessä tarinassa viitattiin aiempiin tapahtumiin ja nekin kerrattiin nopeasti. Toisin sanoen tarinoiden puolesta on helppo aloittaa sarjan seuraaminen siinäkin tapauksessa, ettei ole huomannut tehdä sitä aivan sarjan alusta. Happy Happy Clover on kuin lapsille suunnattu television piirrossarja. Sopivan kevyt ja mukaansa tempaava.

Aluksi sarja voi vaikuttaa ulkoasultaan hivenen sekavalta. Tämä johtuu pitkälti sekä japanin- että suomenkielisistä efektiteksteistä. Joissakin toisissa sarjoissa sama asia ei haittaa lainkaan, mutta toisissa se puolestaan ei toimi. Happy Happy Cloverissa asian suurin ongelma on siinä, että se tuo lisää tavaraa jo muutoinkin varsin täyteen ahdetuille sivuille. Mutta vaikka sivut jonkin verran sekavia ovatkin, pääsee sarjan rytmiin nopeasti sisään ja lukeminen käy helpommaksi.

Aikuiselle kokonaisen pokkarin lukeminen kerralla voi tuottaa hankaluuksia. Pienemmissä erissä sarja on parhaillaan mukavaa ja piristävää luettavaa mikäli vain lapsenmieltä löytyy. Paljon on kiinni kustakin lyhyestä tarinasta. Mukana on mielenkiintoisia aineksia, kuten metsän eläinten erilaiset juhlat ja tavat, jotka noudattavat vuodenkiertoa. Ehkä kaikista erikoisin ratkaisu tekijältä on ollut lisätä yhteen tarinoista ihmisiä. Siinä jänisvanhemmat varoittelevat Chimaa ihmisistä, jotka voivat olla vaarallisia metsän eläimille. Söpöjen eläinhahmojen maailmaan mahtuu siis myös vaaroja, vaikka osa ihmisistä kilttejä olisikin.

Eläinhahmojen tyypit ovat tuttuja monesta muusta yhteydestä, mikä voi hieman auttaa sarjaan tarttumista. Pääroolin eläimistä vievät jänikset. Muita eläimiä ovat esimerkiksi viisas pöllö professori Huhuu sekä omaksi hyödykseen muita juksaileva kettu sekä päähenkilön Chiman yläkerrassa samassa puussa asuva liito-orava. Eläimillä on siis sellaiset roolit kuin mihin monista lastensaduista on ehtinyt tottua.

Reissurusakko saapuu Puolenkuun metsään.
Reissurusakko saapuu Puolenkuun metsään.

Sangatsu Manga jatkaa Happy Happy Cloverilla lastenmangojen julkaisujaan, eikä yhtään huonolla tavalla. Lapsille sarja on juuri omiaan, ja aikuinenkin jaksaa viihtyä pienissä erissä sarjan parissa, jolloin sitä voi vaikka lukea lapsille mikäli nämä eivät vielä itse osaa. Sisältö on kevyttä ja samalla sopivasti mielikuvitusta kutkuttavaa.


Keskustele Happy Happy Cloverista ja muista lastenmangoista Kvaakissa.

© 2006 Sayuri Tatsuyama