Kahden klaanin sota

Hallitsijan mahti voi helposti muuttaa tulevaisuuden suunnan. Japanin sotilasjohtaja, shogun, päättää kahden ninjaklaanin välisen hauraan rauhanjakson saadakseen seuraajansa selville. Klaanien, Iga Tsubagakuren ja Kooga Manjidanin, välillä on taisteltu aiemmin jo vuosisatoja, mutta nyt näyttäisivät käsillä olevan ratkaisujen ajat. Kumpi kahdesta klaanista on voimakkaampi, vai voiko rakkaus olla vihanpitoa suurempi voima?

Basilisk


Tekijä: Masami Segawa
Alkuteos: Futaro Yamada
Julkaisija: Punainen jättiläinen
Suomennos: Antti Kokkonen
ISBN: 978-952-16-1404-0
Luettu: 1/5
Hinta: 6.90 €

Shogun Tokugawa Ieyasu.
Shogun Tokugawa Ieyasu.

Shogun Tokugawa Ieyasu yhdisti kauan hajanaisena olleen Japanin oman valtansa alle, mikä aloitti hänen sukunsa nimeä kantaneen Tokugawa-kauden 1600-luvun alussa. Basiliskissa paljon kokenut johtaja on jo elonsa loppupuolella etsien itselleen seuraajaa. Iga ja Kooga kilpailevat vapautuvasta asemasta valtakunnan johdossa. Todelliset historialliset tapahtumat ovat vain lähtökohta, eikä Basiliskin ensimmäisestä osasta siten voi juuri tunnistaa alun jälkeen Japanin historiaa.

Sarja perustuu Futaro Yamadan vuonna 1958 julkaistuun kirjaan Kōga Ninpōchō (The Kouga Ninja Scrolls), minkä lisäksi Masaki Segawa on sovittanut sarjakuvaksi muitakin Yamadan tarinoita. Basiliskia kuvaillaan tyylilajiltaan historialliseksi fantasiaksi ja se tuokin erityisesti mieleen Naruton. Väkivalta on raadollisempaa eikä alastomuutta piilotella. Ninjojen kyvyt ja jopa ulkomuotokin ovat reippaassa ristiriidassa realismin kanssa. Ero kahden sarjan välillä piilee näiltä osin siinä, että Basilisk on varttuneemmille lukijoille suunnattu ja huomattavasti lyhyempi.

Gennosuke ja Oboro.
Gennosuke ja Oboro.

Basilisk on ninjatarinoiden Romeo ja Julia. Kahden keskenään eripuraisen suvun nuorten perillisten, Igan Oboron ja Koogan Gennosuken, välille syntyy rakkaus, jolle maailma ei kuitenkaan näytä sijaa antavan. Nähtäväksi jää eroaako Basilisk loppuratkaisunsa puolesta tutusta tarinasta.

Klaanien eliittininjat taitavat mitä erikoisimpia kykyjä. Edes raajattomuus ei estä hahmoja. Jos sarjalta odotti todentuntuisempia ninjoja, Basilisk voi tuottaa pettymyksen. Voisi olla mukavaa vaihtelua lukea ninjoista realistisempaankin sävyyn. Mutta jos erikoisuudet eivät häiritse, voi lukija hyvällä mielellä nauttia sarjasta joka ei vaadi paljoa tullakseen ymmärretyksi. Vaikka valtataistelusta onkin kyse, se on toteutettu suoraviivaisesti ilman mutkikkaita juonikuvioita.

Pahin kompastuskivi sarjan ensimmäisessä osassa ovat ihmiskohtalot. Pääparin kohdalta ei voi vielä vetää suuria johtopäätöksiä, mutta muut esitellyt hahmot ja heille tapahtuvat asiat eivät juuri lukijaa hetkauta. Toisaalta se sopii yksiin sarjan kevyen luonteen kanssa, mutta toivoa sopii ettei Oboron ja Gennosuken suhde jää kovin latteaksi. Alun perusteella vaikuttaisi siltä että tekijä on heihin panostanut enemmän kuin muihin hahmoihin yhteensä. Toiset ninjat ovat mukana vain tarjotakseen vihollisklaanin aseille kohteen.

Mitä sarjalta voi siis odottaa lukemaan alkaessaan? Lähinnä kevyttä aivot narikkaan viihdettä. Juoni on yksinkertainen eikä etene monimutkaisin koukeroin. Toimintakohtauksilla on ensimmäisessä osassa suuri merkitys ja ne toimivatkin mallikkaasti vaikka eivät aivan niin vauhdikkailta tuntuneetkaan kuin olisi toivonut. Piirrokset, ja varsinkin taustat, vaativat hetken aikaa totuttelua, mutta jo paljon ennen pokkarin loppua sai hakemalla hakea niitä kohtia jotka häiritsivät aluksi. Jos siis kevyt väkivaltaviihde kiinnostaa, ei Basiliskia ole syytä hyllyyn jättää.

Keskustele Basiliskista Kvaakissa.


© 2003 Futaro Yamada & Masaki Segawa