John Severin 1921-2012

Yli 60-vuotisella urallaan John Severin keräsi arvostusta ja ihailijoita ympäri maailman. Severin ansaitsi maineensa ilmiömäisellä historian tuntemuksellaan, joka näkyi hänen sarjakuvissaan koko pitkän uran ajan. Monipuolinen taiteilija hallitsi EC Comicsin lännen- ja sotasarjakuvien lisäksi rikos- ja tieteissarjakuvatkin. Ja ehkä suurelle yleisölle hän on tunnetuin viiden alkuperäisen MAD-taiteilijan joukosta. MADin suosio oli parhaimmillaan ylivoimaista, lehden jokaista numeroa myytiin yli miljoona kappaletta sen kulta-aikoina, parhaimmillaan kaksi.

Kull
Kull

Vaikka Severin ei ollutkaan MADissa mukana sen suurimman suosion aikana, oli hän eräs niistä joka loi pohjan tulevalle menestykselle. Severin siirtyi EC:ltä lähdettyään MADin suurimman kilpailijan Crackedin palvelukseen vuosikymmeniksi.

Harvey Kurtzman, John Severin ja René Goscinny vuonna 1940
Harvey Kurtzman, John Severin ja René Goscinny vuonna 1940

Samaan aikaan John Severin teki sarjakuvia Marvel Comicsillekin, jonka palkkalistoilla oli myös hänen sisarensa Marie Severin. Vuosikymmenten aikana John Severinin taidetta nähtiin lehdissä The Incredible Hulk, The ‘Nam, Kull the Conqueror, Captain Savage, What The?! ja Semper Fi.

Eräs hänen tunnetuimmista luomuksistaan oli lännensankari Rawhide Kid, jota hän palasi piirtämään vielä 50 vuotta myöhemmin vuonna 2003 Slap Leather -minisarjaan. Sarja herätti paljon kohua ja julkisuutta, koska siinä ilmeni sankarin olevankin homoseksuaali.

Severin laati vielä 2000-luvulla useita sarjakuvia usealle eri yhtiölle. Hänen viimeiseksi työkseen jäi Hellboy-spinoff Witchfinder: Lost and Gone Forever (2011), jonka piirrosjälki oli edelleen loisteliasta.

John Severiniä jäivät kaipaamaan 60-vuotisen avioliiton jälkeen vaimo, kuusi lasta, kolmetoista lastenlasta ja yhdeksän lastenlastenlasta.