Mungerot – Saturnuslaiset hyökkäävät!

Vuonna 5128 uranuslaiset saavat kokea saturnuslaisten vihan. Saturnuslaiset hyökkäävät valloitusaikeissa rauhaa rakastavien Mungero-olentojen kotiplaneetalle ja tilanne vaikuttaa toivottomalta. Naisia raiskataan, lapsia teurastetaan, eikä kukaan näytä uskaltavan nousta vastarintaan ylivoimaista vihollista vastaan.

Sattumien kautta kolme temperamenttista mungeroa kohtaavat toisensa sodan hälinässä ja päättävät yhteisvoimin nousta saturnuslaisia vastaan ja lopettaa mielipuolisen väkivallan kierteen.

Kolmikon taival on pitkä ja vaaroja täynnä, eikä keskinäiset johtajuuskiistat ainakaan helpota matkan tekoa. Vielä kuin paikalliset palkkionmetsästäjät päättävät sekaantua mukaan soppaan, on hupaisan kaaoksen siemenet perusteellisesti kylvetty.

Mungerot – Saturnuslaiset hyökkäävät!
Tarina ja kuvitus Juho Kiiski
omakustanne
A4, 52 sivua, nid., pk, mv värikansilla
Hinta viisi euroa
Tiedustelut: jk_mutuman at hotmail.com

Juho Kiiski on 23-vuotias lahtelainen graafisen suunnittelun opiskelija. Mungerot – Saturnuslaiset hyökkäävät! on valmistunut koulussa valinnaisen sarjakuvakurssin päättötyönä ja sivuja kertyi melko messevät viitisenkymmentä, eli työnsarkaa on vaivaiseen kahteen kuukauteen mahtunut. Vaikuttajikseen Kiiski mainitsee Robert Crumbin ja Benoît Sokalin. Arvostelijan mielestä mungerot muistuttavat Jeff Smithin Luupäitä, ja saman ovat panneet kuulemma muutkin merkille. Kiiski kuitenkin kiistää yhteydet, koska ei Luupäistä ollut ikinä kuullutkaan. Yhdennäköisyys on siis sattumaa. Muitakin hahmoja on, kaikki uranuslaiset eivät ole mungeroita, ja saturnuslaiset taas ovat irokeesitukkaisia palloja jolla on kädet ja jalat.

Mungerot on melko hämmentävä ja ristiriitainen sarjakuva. Pyöreitä ja söpöjä hahmoja, joista lapset voisivat pitää, mutta sarjakuva on varsin raadollinen. Siinä tapetaan, mukiloidaan, raiskataan ja ryypätään urakalla ja kieli on karkeaa. Eli ei lapsille missään tapauksessa. Myrkky-lehden fanit tästä varmaan innostuvat.

Sarjakuvatekniikassa Kiiskellä on vielä oppimista. Taustat ovat niukkoja ja liikkeet jäykkiä. Juoni on ohkainen, väliin on sitten survottu kaikenlaisia tapahtumia täytteeksi. Mutta kukaan ei ole seppä syntyessään. Kun parantamisen varaa jää, niin silloin seuraavaan osaan parannetaan. Opinnäytetyönä on tulossa jatkoa Mungeroille, ja Kiiski suunnittelee jo Mungeroista trilogiaa.

Muuten Mungerot on omakustanteeksi komia albumi liimaselkineen. Kiiski on varmaankin saanut painatettua tämän halvalla tuttavankauppaa tai jotain. Viisi euroa tuntuu pahasti tappiolliselta hinnalta.

Keskustele omakustanteista Kvaakissa