Tällä viikolla sarjakuvissa #1

Tervetuloa lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, viikoittaista synopsista ajankohtaisista tai muuten huomionarvoisista tapahtumista sarjakuvan kentässä. Kaikki se, mikä ei päädy Kvaakin uutisiin omiksi jutuikseen julkaistaan täällä. Minä olen Otto Sinisalo, oppaanne ja kommentaattorinne tällä viikolla. Ja nyt, uutisia!

Ei mikään kuivalehti

Jos ette vielä ole huomanneet, Matti Hagelbergltä, eräältä omintakeisimmista ja viihdyttävimmistä suomalaisista sarjakuvantekijöistä julkaistaan jälleen säännöllisesti ilmestyvää sarjakuvaa. Hagerbergin Kekkonen-hahmo on seikkaillut Suomen Kuvalehdessä lokakuun alusta ja sen luvataan jatkuvan vuoden loppuun. Hagelbergin absurdi karikatyyri tutusta suurmiehestä on jo ehtinyt kirvoittaa tuohtunutta palautetta lehden yleisönosastolla (10.10.2003). SK:n lukijakirjapalstaahan kuvittaa tunnetusti Jope Pitkänen.

Suomen kuvalehden lanseeraaman lehtiperhe-idean rakentamisen aloittaa SK Mies, mainostekstin mukaan ”uusi ja erilainen elämäntapalehti koe se itse -miehille, jotka ovat oman elämänsä sankareita”. Petri Hannini ja Jussi Kaakinen, miehiä hekin, vastaavat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän lehden sarjakuvasta.

Uutuushylly

Kaksi tuoretta kotimaista kovakantista albumia pitäisi olla tätä kirjoitettaessa saatavilla kaikista itseään kunnioittavista kirjakaupoista. Johnny Knigan kustantama Munkit, nunnat ja donitsit on tuorein kokoelma karvaisen kulttihahmo Juho Juntusen kuvia kumartelemattomia huumorisarjakuvia. Timo Iivarin ja Tomi Tuomisen Kung Fu –poliisit: Nuoret nälkäiset miehet -sarjakuvakirjassa jatkavat edesottamuksiaan parivaljakon luomat koheltavat poliisihahmot. Alun perin Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä ilmestyneitä strippejä uuden materiaalin kanssa albumiksi on koonnut Otava. Vesa Kataisto on arvioinut molemmat kirjat Kvaakkiin.

Lehtikioskin puolella uutta supersankarikamaa edustavat Egmontin Spider-Man 11/2003 sekä Witchblade & Darkness. Hämähäkkimiehessä nähdään erikoinen vierailu, kun amerikkalainen TV-juontaja Jay Leno pistäytyy vierailevana tähtenä tv-käsikirjoittaja Ron Zimmermanin kirjoittamassa ja Greg Capullon taitelemassa jutussa. Jutussa voi nähdä kaikuja 70-luvulla nähdystä tarinasta, jossa Hämähäkkimies vieraili Johnny Carsonin tv-show’ssa. Witchblade & Darknessissa jatkuvat Top Cow –yhtiön ahdistuneiden ja vähäpukeisten superhahmojen edesottamukset.

Oota vähä

Norjalaisen Jasonin Vent litt… –sarjakuvasta on tehty näytelmä. Näytelmää esittää Yhdysvalloissa Minneapolisin The Theatre Gallery. Kuten ingressikuvasta näette, hahmojen maskit ainakin ovat uskollisia Jasonin designille.

Edelleen saatavilla: Hys!

Ja Jasonista puheen ollen: Tällä viikolla sarjakuvissa –palstalla suositellaan joka viikko jotain sarjakuvaa, ylläpidon subjektiivisesta näkökulmasta, tietenkin. Tällä viikolla kiinnittäisin huomionne Sarjamanian hiljattain julkaisemaan Hys! –pokkariin. Sarjakuva koostuu joukosta Jasonin jo tavaramerkiksi muodostuneita melankolisia eläinsarjoja. Sanattomissa sarjoissa Jason osoittaa tarinankerrontataitonsa lataamalla mykkiin kuviin hurjaa tunnetta. Koko inhimillinen kokemus, hassuilla eläinhahmoilla kerrottuna. Olennaista luettavaa, eikä edullisena pokkaripainoksena kalliskaan.

Sillä välin internetissä

Kotimaisille sarjakuvasivustoille ei ole viikkoon ilmestynyt mitään ainakaan allekirjoittaneen tutkaan osunutta, joten puhallan Kvaakin torveen hetken. Tällä viikolla julkaistuja juttuja ovat jo mainittujen lisäksi Reima Mäkisen raportti Helsingin kirjamessuilta, Timo Ronkaisen arvio uuden piirtäjän Lucky Luke –albumista ja Vesa Kataiston kirjoittama haastattelu, jossa Ville Ranta kertoo uudesta Sade-albumistaan. Ja toivotetaan myös sarjakuvataiteilija Terhi Ekebom tervetulleeksi Kvaakin sisällötuottajien joukoon: hänen ensimmäinen juttunsa käsittelee Portugalin sarjakuvaskeneä.

Myy sielusi meille

Oletko sarjakuvantekijä, jolla on sarjakuvaprojekti työn alla? Kerro siitä meille! Oletko kustantaja, joka on julkaisemassa uutta sarjakuvaa? Lähetä meille lehdistötiedote! Onko omakustanne uunissa? Lähetä meille näyte! Tällä viikolla sarjakuvissa –palsta ja Kvaak yleensä uutisoi kaiken, kunhan se vain liittyy jollain tapaa suomalaiseen sarjakuvaan. Juttuvinkkejä voi lähettää minulle osoitteeseen otto.sinisalo@welho.com .

Kiitokset tämänkertaisista vinkeistä Reima Mäkiselle, Rami Rautkorvelle ja Timo Ronkaiselle. Lähteinä käytetty myös !Journalista-sivustoa. Palsta jälleen viikon kuluttua.

2 vastausta artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #1”

  1. En muista Hämiksen esiintyneen Johnny Carsonin vieraana, mutta Teräsmiehessä esiintyi toisinaan talkshown vetäjä Johnny Nevada.

    Kostajat vierailivat 80-luvulla vähän ennen Salattuja sotia oikean talkshown vetäjän David Lettermanin vieraana. Ja se oli Dave joka tarinan konnan päihitti.

Kommentit on suljettu.