Tri Hans hoitaa särkyneet sielut

Vaikka pyörittelemällä valkoista lammasta hiilikasassa saadaan sopivan tummuusasteen omaava syntipukki.

Tällä tavalla asiat saatetaan hoitaa usein kuntoon ihmisyhteisössäkin. Saana Nyqvist (s.1984) on Tampereella asuva freelancer graafinen suunnittelija, joka on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista keväällä 2011. Tri Hans on hänen päättötyönsä.

Tri Hans oli Ilta-Sanomien joulukuun 2011 kuukauden kotimainen. Lehdessä julkaistiin kaikkiaan 20 strippiä. Nyqvist on tehnyt myös kirjankuvituksia ja kansia Teokselle, Karistolle ja Likelle.

Nyqvistin tuorein kuvitus (ja taittotyö) on esikoiskirjailija Magdaleena Hain helmikuussa ilmestyvään lastenkääntökirjaan Mörkö Möö ja Mikko Pöö (Karisto).

Tri Hans
Saana Nyqvist
Sarjakuvastrippikokoelma,
mustavalkoinen, 46 s.
Omakustanne
Kopio Niini, Tampere 2011
hinta 10€
nidottu

Turhaahan näistä ongelmista on kärsiä kun on olemassa pätevä apu lähellä. Eläinten oma kallonkutistajapingviini, psykiatri Tri Hans hoitaa ongelmat pois päiväjärjestyksestä. Tri Hans kuuntelee kärsivällisesti mustan lampaan murheita, vainoharhaisen hiiren pelkotiloja ja kaikkien alistaman kanarouvan ongelmia. Tohtorin kirjaa tunnollisesti ylös lehtiöönsä potilaidensa sieluntuskan, ja ratkoo pulmia yhdessä gnu-antilooppi-ystävänsä kanssa iltaisin tuopin ääressä.

Aikansa asioita tuumittuaan tohtori Hans järjestää asiat kuntoon. Kanarouvan ongelmat puretaan solmu kerrallaan, kunnes koittaa vihdoin onnellinen ratkaisun hetki. Kanarouva päättää viimeinkin näyttää mistä kana pissii!

Sen jälkeen Kati-kana ei enää tiputtele kuivia kakkoja yläorrelta, Kaisu-kana lopettaa muiden pompottelun sankonsa alta, eikä kukkokaan enää kiusaa ylimääräisillä vaatimuksillaan. Kanalan mikrokosmoksen rauha on lopullisesti järkkynyt.

Sarjakuvastrippikokoelman kannessa komeilee itse tohtori Hans mustetahrojensa keskellä. Piirrosten mustavalkoisuutta on elävöitetty hillityllä harmaasävytyksellä. Dialogien kuvaukset ovat hienostuneen pienieleisiä, ja piirrokset on jätetty ilman häiritseviä taustaelementtejä kuin haluten näin kuvata tilanteiden intiimiyttä.

Julkaisu puolustaa hyvin paikkansa yhtenä puhuvien eläinten sarjakuvien esiintuojana, mutta en osaa sanoa millaiselle lukijakunnalle tämä on suunnattu. Lapsille kaikki hienoudet eivät avaudu helposti, joten sovitaan että Tri Hans on kaikille sopivan hyvää luettavaa isoille ja pienille.


Tiedustelut: tohtorihans@gmail.com

Saana Nyqvistin opinnäytteen kirjalliseen osuuteen voi tutustua Lahden ammattikorkeakoulun kirjaston sivuilla.

Kvaakissa voi keskustella alternative- ja omakustannesarjakuvista.