Sydänväri-saaga jatkuu

Neljä jumalaa joiden voima asuu meissä kaikissa.
Neljä jumalaa joiden voima pitää pahan poissa.
Neljän jumalan ikuinen taistelu pyhästä verestä.

Sydänväri on voima jota jokainen ihminen kantaa sielussaan. Värillä on neljä sävyä ja nämä sävyt ovat Sydänvärin jumalat. Kirjoitukset kertovat että kauan sitten ihmiset tekivät niin suuren synnin että suuri Sumu tuli ja nielaisi maailman – kaiken muun paitsi pienen Odean maan. Odean maata suojelee Sumulta Sydänvärin voima ja Neljän Jumalan suuret lahjat: energiapuu ja pyhä Odeon.

Tämä on tarina Odeasta, pienoismaailmasta sumun keskellä, jossa kansan ääni on jumalten ääni. Tämä on tarina kaiken voittavasta uskosta, epäuskosta ja riippuvuudesta. Tämä on taistelu pyhästä verestä.

Sydänväri 3 – Haaste
Tarina ja kuvitus Outi Mentula
Oikoluku Marja Mentula
Julkaisu Seitti 2011
Painatus Painotalo Varteva, Vaasa 2011
B5, 80 sivua, nid., pk, väri
Hinta 7 euroa
ISSN 1708-1387

Vaasasta käsin vaikuttava Outi Mentula on päättänyt tuoda vetämäänsä Seitti-yhteisöön pitkän fantasiasarjakuvan. Tarinalliset vaikutteet ovat ehkä ennemmin fantasiaproosasta kuin sarjakuvista. Piirrostyössä näkyvät vaikutteina Hugo Pratt mangamyllyn läpi vietynä, samoin Elfquest.

Sankarimme, nuorta Corto Maltesea muistuttava Valeon Terästähti on sekä murhasta syytetty että jumalten valittu. Jumalia Sydänvärissä on peräti neljä. Ensimmäinen luku, Pako menee valtaosaltaan ruhtinas Valeonin epätoivoiseen pakoon kuin huumehöyryisessä sumussa kulkien ja päättyy oikeussaliin. Siellä salaperäiset Etsijät ilmaisevat Valeonin olevan jumalten valittu ja hänen velvollisuutensa on taistella Pyhällä areenalla Pyhästä verestä.

Toinen luku, Tuomion messu päättyy jännittävään taisteluun areenalla, ja sieltä pakenemiseen, uuden tuttavuuden Ekrein Kaksivirran kanssa. Kaksi kolmasosaa toisesta osasta menee kuitenkin ensin jahkailussa, tarina etenee turhauttavan hitaasti.

Värivala-sarjan mustavalkoinen ensimmäinen osa, Parantaja ei ole välttämätön Sydänvärin päätarinan seuraamiselle. Sarjan tarinat sijoittuvat Sydänvärin maailmaan, mutta ovat itsenäisiä teoksiaan. Pääsarjaan ei pääse mukaan jos ei aloita alusta.

* * *

Kolmas ja tuorein luku, Haaste keskittyy yllättäen huumekauppaan. Aikaisemmissa osissa on jo selvinnyt että kielletty Odeon-huume on tärkeä osa sydänväriläisten elämää, varsinkin Valeonin. Eri asia on sitten, onko miellyttävää lukea jatkuvassa pöllyssä olevan tai vieroitusoireista kärsivän sankarin seikkailuja.

Valeonin pitäisi harjoitella taistelemaan Pyhässä Messussa legendaarisen mestari Malak Harmaakiven johdolla, mutta hänen serkkunsa ruhtinatar Valeina vaatii hänen huomiotaan – Samoin kuin ovela herttua Zelken Kuparitie, jonka jalomielinen hyväntahtoisuus saattaa joskus sekoittua poliittisiin pyrkimuksiin.

Henkilökaarti kasvaa tässä vaiheessa melkoisesti, hahmoesittelyt ovat tarpeellisia. Lipevän huijarin tunnistaa heti, niin tekee Valeonkin.

Sydänväri on jännittävää seikkailua, romantiikkaa ja yllättäviä juonenkäänteitä lähes ilman huumoria. Piirrosjälki on tunnelmallista, vaikka taustoihin voisi panostaa lisää. Värit ovat aivan upeat.

Fantasiamaailman ikuinen kompastuskivi on ettei lukija heti tiedä miten maailman luonnon- ja muut lait toimivat. Ärsyttävää kun nämä selviävät vasta pikku hiljaa tarinan edetessä, niin tässäkin. Jumalten osuus ja Odeonin vaikutus on vieläkin epäselvää kolmen osan jälkeen.

Ei ole tietoa miten monta osaa Sydänväri tulee loppujen lopuksi käsittämään, tarina on kuitenkin vielä pahasti kesken. Vasta kokonaisuudesta voi päätellä onko Sydänväri suomalaisen sarjakuvan klassikkoeepos vai ei. Kunnianhimoa Outi Mentulalta ei ainakaan puutu. Yhden albumin vuosivauhdilla ollaan tähän saakka menty, lisäksi yksi pääjuoneen liittymätön Värivala-osa on tullut.

Kaikkia osia saa vielä Seittikaupasta, samoin Mentulan vanhempaa Asmi ja Errai -sarjan kahta osaa.

Sydänväri 1: Pako, Sydänväri 2: Tuomion messu ja Värivala: Parantaja arvioitu Kvaakissa
Keskustele Sydänväristä Kvaakissa
Outi Mentulan haastattelu Pohjalaisessa