Oi Maailman Napa, minkä teit?

Tiedemies js Marja tutkivat maapallon ihmeitä
Tiedemies js Marja tutkivat maapallon ihmeitä

Virolaisen Joonas Sildren Maailman napa-sarjakuvan päähenkilö, koulutyttö Marja joutuu jäämään yksin kesäloman alkaessa ja vanhempiensa lähtiessä töihin. Tämä kaikkihan on tuttuakin tutumpi asiaa monessa nykyperheessä, mutta ei kenties se, mitä sen päivän aikana tapahtuu.


Yksi ainoa väärään paikkaan potkaistu pallo saa aikaan tapahtumien vyöryn jonka seurauksia Marja voi vain ihmetellä. Ja paljon ehtiikin tapahtumaan yhden tavallisen työpäivän aikana.

Pallon potkaisun jälkeen paikalle ilmestyvät kuin taiottuina herrasmiestutkija mystisine napa-anturoineen, militanttinaapuri panssari-ajoneuvoineen, kissahullu neiti-ihminen kymmenine holhokkeineen ja kaikentaitavat häslinkimiehet satelliitti – yhteyksineen, eivätkä nämä ihmemiehet totisesti aikaile työtarjouksineen. Heidän päästyä yhteisymmärrykseen herrasmiestutkijan kanssa on näyttämö valmis toimintaan. Mutta tässä vaiheessa Marja on saanut jo tarpeekseen kaikesta ja suuttuu. Mutta pyörää ei voi valitettavasti enää kääntää, ja näin suuri napa – mullistus häslinkimiesten myötävaikutuksella käynnistyy.

Sarjakuvakeskuksen julkaisuja 1
Teksti ja kuvat Joonas Sildre
Käännös Joonas Sildre ja Aino Sutinen
ISBN 978-951-95797-8-8
85.32
Kustantaja Suomen Sarjakuvaseura RY
Painopaikka Inprint Riika, Latvia 2011
36s.

Julkaisu on mielenkiintoisen monitulkintainen – ja tasoinen, vanhempaa lukijaa viehättää tietty vanhanaikaisuus, ja piirtäjän tahattomat (?), hienovaraiset viittaukset Viron menneisyyteen. Asiayhteys joka ei ehkä välity kovin helposti nuoremmille lukijoille. Joonas Sildren piirrosjälki miellyttää silmää ja rauhallinen kelta-vihreä värimaailma rauhoittaa muuten niin villiä menoa.

kissanainen  pistää tuulemaan
kissanainen pistää tuulemaan

Joonas Sildre, Viron tunnetuimpiin kuuluva nykysarjakuvan tekijä,(s.1980 Tallinna), on valmistunut Viron taideakatemiasta graafiseksi suunnittelijaksi. Hänen töitään on julkaistu virolaisissa sanomalehdissä, lisäksi hän on toimittanut kaksi nykysarjakuva-antologiaa ja tuottanut useita sarjakuvanäyttelyitä ja tapahtumia.

Sarjakuvakirjanen Maailman napa on hieno avaus Sarjakuvakeskukselta, ja tyylikäs esimerkki Viron nykysarjakuvasta, toivottavasti saadaan pian nähdä jatkoa. Lukijaa jää sopivasti kutkuttamaan juuri löydetyn navan tulevat tapahtumat. Lukisin mielelläni Sildrenin ohella myös muitakin virolaisia uusia ja vanhempia sarjakuvia, jos niitä yleensä on enää saatavilla. Jonkinlainen sarjakuva-antologia voisi olla miellyttävä yllätys. Jäämme odottavalle kannalle.