Dusk – kotimainen fantasiaseikkailu

Marko Raassina on julkaissut ensimmäisen sarjakuvansa. Dusk on oivallisella tarinalla ja piirrosjäljellä varustettu tieteisseikkailu, jossa huumorikaan ei ole kuollut kirjain.

Riku, Ibatza-kansan viimeinen edustaja, yrittää päästä esi-isiensä ja heidän mystisen aarteensa jäljille, kintereillään sekä maailmaa hallitsevat vihamieliset robotit että pahamaineinen, ihmispopulaation rippeistä kasattu ryövärijoukkio. Marko Raassinan uutuussarjakuva vie mennessään!

Dusk 1 ja 2
Tarina ja kuvitus Marko Raassina
Julkaisu Seitti
Paino Kopijyvä Oy, 2011
A5, pk, niitattu, mv värikansilla, 48-sivuisia
Hinta 4 euroa kpl, tilaukset www.seittikauppa.fi
ISSN 1779-4624

Dusk on uusi suomalainen fantasiaseikkailusarjakuva. Kuhmolaisen parikymppisen Marko Raassinan luoma kokonaisuus on tarkoitus olla 5-8 numeron mittainen eepos.

Tarina sisältää kosolti mielenkiintoisia hahmoja, jotka eivät yleensä ole yksiselitteisen hyviä tai pahoja. Päähenkilö Rikussa on selviä mangasankarin piirteitä, kuten muutamassa muussakin. Jättiläiskameleontti taitaa olla muualta japanilaisesta populäärikulttuurista.

Kahden numeron jälkeen tarinankuljetuksesta tulevat mieleen Filemon ja Elfquest, joidenka kaltaisia teoksia ei pahemmin suomalaisten tekijöiden jäljiltä olla nähtykään. Raassinan oman kertoman mukaan sarja on syntynyt yhdistelemällä useita eri ideoita, jonka kyllä huomaakin. Aineksia on yllin kyllin ja paljon mielenkiintoisia hahmoja, joista paljastuu tarinan edetessä lisää.

Piirrosjälki on taas kuin lievästi mangamaista modernia Disney-tyyliä, silti omintakeisen persoonallista. Värillisenä korkean profiilin projektina tämä vain voisi toimia paremmin. Ehkä Raassinan seuraava sarjakuva on sitten sellainen. Näin toivon.

Huumoria viljellään runsaasti, vaikka tämäntyylinen huumori onkin ehkä enemmän nuorempien mieleen. Dusk sopii nuoremmille lukijoille muutenkin, väkivallan ollessa Disney-tasoa. Toivottavasti kouluikäiset saavat tarinasta kiinni, koska ensimmäisestä osasta ei vielä kunnolla tilanne valkene. Ensimmäisen osan aluksi selviää alkutilanteesta, että robotit ovat maailman hallitsijoita, ja joukko sellaisia etsii aarrekätköjä. Esiin pompahtelevien hahmojen motiivit tuntuvat olevan hiukan epäselviä. Toisessa osassa tilanne selkeytyy, ja mukana on vasta nyt hahmoesittelytkin.

Ensimmäistä osaa on jäljellä enää rajoitetusti, mutta sen voi lukea Seitin sivuilta.

Seittikaupan lisäksi Duskia on myynnissä ainakin Turun sarjakuvakaupassa.

Keskustele Kvaakissa Duskista ja muista Seitti-sarjakuvista.