Ihmisen avaruus

Ihmiskunta on 2070-luvulla jo pitkällä avaruuden valloittamisessa. Kuuhun on rakennettu tukikohtia, Marsiin on lähetetty miehitetty avaruuslento ja seuraavaa askelta valmistellaan kiivaasti. Tarkoitus on lähettää miehitetty lento tutkimaan aurinkokuntamme suurinta planeettaa, Jupiteria. Planetes ei kuitenkaan ole pelkkä avaruuden tutkimiseen keskittyvä seikkailusarja. Pikemminkin se tarjoaa jokaiselle lukijalle mahdollisuuden tarkastella itseään.

Planetes

Tekijä: Makoto Yukimura
Kustantaja:
Punainen jättiläinen
Alkuperäinen kustantaja: Kodansha Ltd., Tokyo
Paino: V-tab, Ruotsi 2011
Ladonta: Reprotaito Oy
ISBN: 978-952-16-1400-2
Käännös: Antti Kokkonen
Luettu: 2/4
Hinta: 6.90 €

Avaruuden roskakuskin työ ei ole helppoa, vaikka ei kuulukaan astronauttien arvostetuimpiin ammatteihin. Maata kiertävän avaruusromun kerääminen ei riitä Hachimakille, jonka unelmana on nousta ammattikuntansa kuuluisuuksien joukkoon. Kaukainen Jupiter siintää tulevaisuudessa uuden avaruusohjelman muodossa. Se saa hänet kiinnostumaan matkasta kauemmas kuin ihminen on koskaan otteensa ulottanut.

Kaikki eivät kuitenkaan pidä siitä, että ihmiskunta laajentaa elinpiiriään Maan ulkopuolelle. Kuun ja muiden planeettojen valjastaminen ihmisen käyttöön kohtaa vastustusta terrorismin muodossa. Se mitä nykyaikana pohditaan luonnonvarojen käytöstä Maan mittakaavassa, on ulotettu Planetesissa ilmakehän tuolle puolen. Perusajatus on kuitenkin sama. Onko ihmisellä oikeutta hyödyntää luonnonvaroja oman etunsa mukaisesti ja millä tavalla se tulisi tehdä? Onko planeettamme luonnolla, tai avaruudella, itseisarvoa lainkaan vai onko kaikki olemassa vain ihmisen vuoksi?

Olipa ihmisen paikka sitten avaruudessa tai Maassa, hänen ongelmansa, huolensa ja unelmansa eivät juuri eroa toisten ihmisten vastaavista. Tämä onkin Planetesin parasta antia. Vaikka avaruus olisi kuinka laaja ja ääretön tahansa, vastaava äärettömyys löytyy paljon lähempääkin ihmisen mielestä. Tämä ei tee siitä yhtään helpommin lähestyttävää tai ymmärrettävää. Jokaisen täytyy toimia itse ymmärtääkseen omaa avaruuttaan.

***

Makoto Yukimura piirtää erittäin ilmeikkäitä hahmoja. Erilaiset tunnetilat välittyvät hyvin hahmojen kasvoilta liitoiteltuina ilmeinä. Tämän voisi luulla häiritsevän sarjan filosofista perustaa, mutta näin ei ole. Ilmeikkyys luo hahmoille omat persoonansa. Piirrostyyli muuttuu sarjan edetessä ja aivan alussa esimerkiksi päähenkilö Hachimaki on varsin erilainen. Onneksi muutos on kohti parempaa. Myös sarjan alun minä-muotoisten kerrontalaatikoiden väheneminen on hyvä asia. Ne tuntuivat liian alleviivaavilta, mikä ei lainkaan toiminut ajattelemista antavassa sarjassa.

Sarjan tarina on toimiva, mutta ei tällä kertaa pääasia. Etenkin terroristit tuntuvat jäävän irrallisiksi. Tärkeintä onkin saada lukijat ajattelemaan ja siinä Planetes myös onnistuu. Tällaisia mangasarjoja ei suomeksi ole juuri tullut, valitettavasti. Ei tarinakaan silti huono ole ja näin voittaa monet selkeämmin genrejen ja kohdeyleisöjen määrittämät sarjat helposti.

Ajoittain muissakin Punaisen jättiläisen ja Sangatsun mangoissa häirinnyt heikkotasoinen musta harmittaa erityisesti Planetesin kohdalla. Kauniit pimeää avaruutta esittelevät ruudut menettävät osan hohdostaan kun avaruus ei olekaan niin tumman ja äärettömän oloinen kuin sen kuuluisi. Tämä on kuitenkin julkaisun ainoa huono puoli. Antti Kokkosen suomennos on toimiva ja hinnan ja sisällön suhde on erinomainen. Planetes on realistinen tulkinta ihmiskunnan lähitulevaisuudesta ja siihen kannattaa ehdottomasti tarttua.


Keskustele sarjasta Kvaakissa.

Kuvat © Makoto Yukimura 2001