Mämmikoura ja Haastajat Lahtikaupungin puolustajina

Joonas Kainulaisen uusi, huima sarjakuva kertoo nuoresta naisesta, joka herää tiedottomuudesta salaperäisessä laboratoriossa geneettisesti muokattuna. Hän päätyy yhteen Haastajat-nimisen supersankarijoukkueen kanssa. Haastajat ovat nuoria supersankareita, jotka käyttävät voimiaan puolustaakseen oikeutta ja kotikaupunkiaan. Salamasota, Voltti, Rytmihäiriö ja Paroni ovat kaikki poikkeuksellisia yksilöitä, joilla on erikoisia voimia tai laitteita, joiden avulla he kamppailevat toinen toistaan häijympiä rikollisia vastaan.

Ensimmäisessä osassa sankarittaremme koittaa löytää paikkaansa Haastajien riveissä. Kun vastaan osuun vaarallisen ja erittäin tulivoimainen, Magma-Arkuksi itseään kutsuva sekopää, harjoittelu muuttuukin äkkiä tositilanteeksi. Onnistuuko kokematon tyttö kamppailemaan ammattilaisten tasolla, ja vakuuttamaan Haastajien vaativan johtajan Salamasodan? Onko Mämmikoura taistelija vai pelkkä… mämmikoura?

Sarjan ensimmäinen osa ilmestyi keväällä 2011.

Mämmikoura vol. 1
Tarina ja kuvitus Joonas Kainulainen
Kustantaja Seitti
A5, 40 sivua, mv värikansilla, niitattu
Hinta 4 euroa
ISSN 1799-5043

Mämmikoura on supersankarisarjakuva joka sijoittuu Lahteen. Sinne ”mestoihin paikkoihin”. Ei uskoisi, mutta sellaisen urotyön Joonas Kainulainen on tehnyt uusimmallaan. Kyseessä on kannen mukaan ensimmäinen osa, joten jatkoa voi odottaa, ja tarinakin vaikuttaa epilogilta.

Joonas Kainulainen tunnetaan ennestään sarjakuvistaan Kapteeni Suomi ja Ninjat vs. Luchador.

Lahdessa toimiva supersankareiden ryhmä on nimeltään Haastajat, ja sarjakuvan nimikkohahmosta tulee sen uusin jäsen. Haastajat ovat ”tavallisia nuoria”, ja heidän supersankarointinsa on vapaaehtoistyötä. Mämmikouran mukaantulo Haastajiin ei ole aivan tämän omasta tahdosta kiinni, ja tästä alkaa härdelliä.

Aivan tavallisia nuoria Haastajat eivät kuitenkaan ole, kaikilla paitsi yhdellä on erilaisia supervoimia ja useimmilla erikoisaseita. Nimihenkilön voima on käsien muokkaaminen haluttuun muotoon, tästä nimi: Mämmikoura. Muut sankarit ovat alkuasetelman mukaan jo tunnettuja, ainakin Lahden seudulla.

Paikallisväriä on mukavasti, asutaan Aleksanterinkadulla, Etelä-Suomen Sanomat kertoo supersankareista siinä missä muistakin paikallisjulkkiksista. Mämmikouran superkykyjä harjoitellaan hyppyrimäkien luona ja taistelu vihollista vastaan käydään Liipolassa. Taustat ovat vain sen verran niukkoja ettei tuttujakaan paikkoja tahdo tunnistaa.

Kielioppi- ja kirjoitusvirheitä on varsinkin esittelyissä niin paljon että harmiksi pistää. Yhdyssanoihin ja possessiivisuffiksiin pitäisi kiinnittää huomiota. Dialogissa eli puhekielessä eivät mokat niin tunnu.

Lehti on luettavissa tästä osoitteesta. Mutta hinta on halpa ja keräilyarvo nousee, kuten kaikkien lahtelaisten supersankareiden aina. Lehteä saa ainakin Seittikaupasta ja Turun sarjakuvakaupasta.

Keskustele Kvaakissa Joonas Kainulaisen sarjakuvista