Joe Simon 1913-2011

Joe Simon muistetaan parhaiten hänen 1940-luvun alussa alkaneesta yhteistyöstään Jack Kirbyn (1917-1994) kanssa heidän luotuaan yhdessä tunnetuimman amerikkalaisen patrioottisarjakuvan, Kapteeni Amerikan Marvel-yhtiön edeltäjälle Timely Comicsille.

Mutta Kapu ei ollut kaksikon ainoa luomus. DC-yhtiölle he loivat Blue Bolt -hahmon, Boy Commandosit, Uutispoikalegioonan (The Newsboy Legion) ja alkuperäisen Sandmanin. 1950-luvun alussa he loivat vielä vähemmän totisen version Kapteenista, Fighting American taisteli vapauden puolesta kommunisteja vastaan. Joku voisi nimittää sarjaa propagandaksi, mutta se vedettiin niin överiksi, ettei kukaan vaivautunut. Nauruhermot joutuivat koville vielä 1980-luvun lopulla, kun Fighting Americanit julkaistiin kaikki kovissa kansissa, ja kirja oli yksi ensimmäisistä kovakantisista supersankarikoosteista.

Tämän jälkeen Simonin ja Kirbyn tiet erosivat, ja Simon kirjoitti Archie-kustantamon supersankareita 1950-luvun lopulla, ja 1960-luvun lopulla

hän loi DC:lle pari ajan henkeen sopivaa sarjaa. Nämä olivat Brother Power the Geek ja Prez. Ensin,mainittu oli salaperäisesti henkiinherännyt mallinukke joka rupesi hipiksi ja Prez oli nuori kaveri josta tuli Yhdysvaltain presidentti. Lehdet loppuvat lyhyeen eikä Simon halunnut viimeisinä vuosinaan edes puhua niistä. Neil Gaiman toi sitten 90-luvulla takaisin molemmat.

Simon loi näiden lomassa muitakin sankareita ja lehtiä, joita kukaan ei ole vaivautunut elvyttämäänkin. MAD-kopio nimeltä SICK oli yksi sellainen. Eläkepäivinään Simon kirjoitti parikin kirjaa sarjakuvista ja urastaan, poikansa Jim Simon apunaan.

Julkisuuteen Joe Simon nousi vielä vuonna 2007 Kapteeni Amerikan kuolemasta nousseen mediakohun myötä. Simonin kommenttia ”Nyt on aika jolloin tarvitsemme Kapteeni Amerikkaa enemmän kuin koskaan”.