Lähde Ronttien mukaan seikkailemaan

Rontit on Seitti-yhteisön sarjakuva lapsille ja nuorille ja ylipäätään kaikille jotka pitävät mysteereistä ja seikkailuista vanhan kunnon Viisikko-genren tyyliin. Presidentin tapaus eli Mustan Kouran salaseura on Ronttien ensimmäinen seikkailu. Kaverukset Jenna, Rami ja Oskari viettävät rauhaisaa kesälomaa, kun Jennan kissa katoaa salaperäisesti. Lapset alkavat tutkia tapausta, ja leikkimielisenä alkanut etsintä kasvaa vakaviin mittoihin.

Seitti haki Kvaak.fin ja puskaradion kautta seitsemää piirtäjää tekemään Rontteja. Antologiaan osallistuivat Aura Ijäs, Juho Sihvonen, Juuso Laasonen, Sanna Parviainen, Simo Heikkinen, Tessa Särkilahti, Joonas Kainulainen ja Janne Luokkanen. Piirtäjät valittiin kuvittamaan kunkin tyylille sopivaa osuutta tarinasta.

Seitti (www.seitti.fi) on sarjakuvayhteisö, jonka tavoitteena on tehdä laadukasta suomalaista viihdesarjakuvaa. Yhteisöön kuuluu nuoria tekijöitä eri puolilta Suomea. Seitti julkaisee pienlehtiä ja albumeita sekä yhteisöllisesti tuotettua Kaiku-nettisarjakuvaa.

Rontit
Kustantaja Seitti
Painatus Painotalo Varteva 2011
250 X 175 mm, mv, pk, nid., 154 sivua
Hinta 12 euroa
ISSN 1799-9421

Joonas Kainulainen ja Janne Luokkanen
Joonas Kainulainen ja Janne Luokkanen

Ensimmäinen luku eli maanantai esittelee sankarimme, Ramin, Jennan ja Oskarin, jotka törmäävät heti mysteereihin. Yksinhuoltajaisä-poliisin tyttären Jennan kissa Presidentti on kadonnut salaperäisesti ja Ramin isoveli Aki käyttäytyy epäilyttävästi. Lahtelais-helsinkiläinen tekijäkaksikko Joonas Kainulainen ja Janne Luokkanen ovat laatineet osuutensa suvereenisti.

Juho Sihvonen
Juho Sihvonen

Toisessa osassa Juho Sihvonen tuntuu hutaisseen oman osuutensa äkkiä kasaan, mies pystyy parempaankin. Uusia johtolankoja toisessa osassa on runsaasti, ja niitä tutkitaan parhaaseen Viisikko-tyyliin. Epäilyttävää henkilöä lähdetään seuraamaan…

Simo Heikkinen Jyväskylästä on laatinut tietokonemaisella tarkkuudella kaupunkinäkymiä, mutta edellisen osan epäilyttävää miestä ei kyllä tunne samaksi, luulin ensin eri ukoksi, mutta Reijo Ryökäle -niminen henkilö onkin taas seuraavassa osassa toisen osan tunnistettava epäilty. Ja nimestä voi olla varma että konna ja kelmi on kyseessä.

Simo Heikkinen
Simo Heikkinen

Oskarin isän ansiosta pakettiauton omistavan yrityksen asioista selviää lisää, se on menossa konkurssiin, mutta auttaako kissojen sieppaaminen siihen mitään. Kolmikko onnistuu seuraamaan pakettiauton kulkua teollisuushallille, jossa Rami törmää Akiin ja tämän kavereihin. He tuntuvat liittyvän jotenkin asiaan.

Tessa Särkilahti
Tessa Särkilahti

Tessa Särkilahti on opiskelija Tampereelta, joka yllättää tekemällä kirjan parhaan jakson, joka on notkeaa piirrosjälkeä ja varsinkin Akin ja Ramin tappelu on hienosti toteutettu. Tessa pyrkii ammattilaiseksi, enkä epäile etteikö hän onnistuisi siinä.

Juuso Laasonen Lappeenrannasta jatkaa suoraan edellisen osan tilanteesta. Jännittävä jakso osoittautuu kliimaksiksi jo kolmanneksi viimeisessä osassa. Mutta todisteet seuran touhuista jäävät vielä hanskamiehen haltuun, tämä sieppasi Oskarin kameran. Laasonen on tunnettu eeppisestä scifi-sarjakuvastaan Requiem (arvio Kvaakissa), tässä tyylilaji on ennemminkin kauhua.

Kouvolassa opiskeleva Sanna Parviainen kuvittaa erillisenoloisen jaksonsa mangahtavan vauhdikkaasti. Toiminnan lisäksi veljesten Akin ja Ramin sovinto on tällä kertaa liikkis.

Aura Ijäs
Aura Ijäs

Aura Ijäs taitaa olla jo veteraani piirtäjänä. Mangavaikutteistahan hänenkin työnsä ovat ennen olleet. Ilmeisen tietoisesti piirrosjälki ottaa nykyään etäisyyttä mangaan. Viimeinen osa on epiloginomainen ja tunnelmallinen lopetus mainiolle nuortenkirjalle.

Virva Luokkanen on piirtänyt lukujen väliin kuvitusta Pressa-kissasta. Kansi on aivan mahtava, mutta tekijän nimi on unohtunut kirjasta. Tekijä on Henri Tervapuro.

Sarjan päähahmot ovat vähän kuin ennenkin nähtyjä, Rami on impulsiivinen johtajahahmo ja rasittava pikkuveli Akille. Jenna on poikatyttö Viisikon Paulin tapaan. Oskari taas on arka ja mieluiten tallentaa tapahtumia hieman syrjässä, kuten Kolmen Etsivän Bob. Tosin häneen on saatu myös ripaus South Parkin Buttersia. Vanhemmat ovat sivullisia kuten nuortenkirjoissa yleensä. Ramin ja Akin isälle maistuu bisse kesälomalla, mutta ei siitä tehdä erityisempää numeroa. Oskarin isällä mainitaan olevan sairaus johon liittyy bakteerien välttely. Jospa näihin palataan tulevissa osissa.

Tarina on aivan yhtenäinen monista tekijöistä huolimatta, ja jatkokertomuksessa sellaisesta tulee joskus sekasotkua. Vaikka onhan kissan sieppaus aika outoa toimintaa varasliigalle. Mutta ei sillä väliä, juoni toimii. Tarinan työryhmässä ovat olleet ensimmäisen luvun kaksikon, Kainulaisen ja Luokkasen lisäksi Outi Mentula ja Henri Tervapuro.

Lisää vain Rontteja, ei varhaisnuorille suunnattuja sarjakuvia koskaan ole liikaa. Joululahjaksikin tämän ehtii vielä hankkia Viisikko-ikäiselle. Tilaukset www.seittikauppa.fi

Keskustele Ronteista ja muista Seitin sarjakuvista Kvaakissa