Vampyyriromantiikkaa ja hieman muutakin

Yksiosainen manganovellikokoelma Vampire Crisis jatkaa kustantamon shōjo-julkaisuja tutulla linjalla. Vaikka pokkarin teemana on kaiken voittava rakkaus, kaikkein höttöisimmästä shōjosta ei ole kyse.

Vampire Crisis sisältää viisi lyhyttä tarinaa, joista kaksi ensimmäistä muodostaa yhteisen kokonaisuuden ja loput kolme ovat itsenäisiä kertomuksia. Kokoelman kaikki tarinat eivät liity vampyyreihin, vaikka sellaisen kuvan voi helposti saada. Tarinoiden yhdistävänä tekijänä toimii rakkaus, usein ripauksella tai kahdella yliluonnollista. Novellien keskiössä ovat kuitenkin henkilöt itsessään.

Vampire Crisis

Tekijä: Kaede Ibuki
Kustantaja: Editorial Ivrea
Alkuperäinen kustantaja: Shogakukan Inc., Tokyo
ISBN: 978-84-15108-09-2
Paino: Zukoy 5 S.L. Espanja 2011
Käännös: Anna Elo
Hinta: 5.95 €

Ensimmäiset kaksi tarinaa Vampire Crisis sekä Vampire Emotion kuuluvat yhteen. Kuten tarinoiden nimet kertovat, nämä ovat ne tarinat joissa esiintyy vampyyri. Vertailukohtaa etsittäessä Twilight tulee hetimiten mieleen. Kahden tarinan kokonaisuus on varsin tasaisen kokoelman paras anti, kenties niiden yhteisen sivumäärän takia. Vaikka Kaede Ibuki onkin taitava tiivistämään lyhyeen tilaan tarinoista sen oleellisen, tarjoaa tarinan kahtiajako enemmän aikaa rakentaa kahden erilaisen maailman välistä rakkautta.

Kolmannessa tarinassa on mukana ripaus shonen aitakin.
Kolmannessa tarinassa on mukana ripaus shonen aitakin.

Kahden ensimmäisen tarinan toinen päähenkilö, vampyyri Rainford.
Kahden ensimmäisen tarinan toinen päähenkilö, vampyyri Rainford.

Sata pyyntöä ja yksi toive tuo kokoelmaan oman shōnen ai-höysteensä, mutta ei sillä tyypillisimmällä tavalla. Pohjimmiltaan tarina ei poikarakkautta olekaan, mutta teemalla on merkittävä vaiheensa tarinan kannalta ja se tulee laskea genren joukkoon. Ehkä juuri erilainen lähestymistapa tekee siitä myös rahtusen paremman kuin monista muista lyhyistä boys love-tarinoista.

Neljäs tarina Sinä ja vain sinä on perinteinen kouluromanssi ja jää sen vuoksi hieman muiden pokkarin tarinoiden taa pimentoon. Tekijällä pysyy kuitenkin punainen lanka hallussa. Kaede Ibukin paras piirre Vampire Crisisin tarinoiden perusteella onkin se, että hänellä on myös käsikirjoittajan lahjoja, minkä ansiosta jokainen tarinoista pysyy kasassa eikä sorru epäolennaisuuksiin. Liian usein on saanut lukea sarjakuvia, joissa huomio viedään juonen kannalta tyhjänpäiväisyyksiin. Tuttukin tarinan aihe parantaa laatuaan, kun siihen keskitytään kunnolla.

Viides ja viimeinen tarina Enkeli 10 vuoden kuluttua olisi ehkä aiheensa puolesta voinut olla pidempikin, mutta toimi tässäkin mitassa muiden tarinoiden tavoin. Koomapotilaan ja tämän lapsuudenystävän välinen rakkaustarina saa erikoisen muodon, mutta ei tunnu kuitenkaan liian kummalliselta. Tarina lopettaa pokkarin siten kuin koko ajan on edetty, tasaisesti.

***

Pokkarin joillakin kohtauksilla näyttäisi olevan myös poikalukijoita kosiskeleva tarkoitus?
Pokkarin joillakin kohtauksilla näyttäisi olevan myös poikalukijoita kosiskeleva tarkoitus?

On ilo pidellä kädessään pokkaria, josta ei löydy kustantajan aiempia teknisiä ongelmia. Teksti on sujuvaa, eikä oikoluvun haparoinnista johtuneita puutteita enää ole sitä kaihertamassa. Samoin kannet ovat hyvää laatua vailla joissakin aiemmissa pokkareissa esiintyneitä musteongelmia. Kun tällaiset asiat eivät häiritse, on itse sarjakuvastakin helpompi pitää. Kohderyhmälleen, yläasteikäisille tytöille, sisältö avautuu varmasti vieläkin paremmin.

Mangalla on siis itselläänkin asiansa tyytyväisen lukijan aikaansaamisessa. Kokoelman tarinat ovat keskenään tasapainossa, ne eivät kompastele vähäiseen sivumäärään ja vaikka ovatkin aiheeltaan tuttuja jo monista muista yhteyksistä, ne kantavat lestinsä hyvin. Vampire Crisis on siitä paremmasta päästä lyhyiden shōjo-novellien linjaa, vaikka ei oikeastaan mitään uutta tarjoakaan. Se onnistuu vanhan kertaamisessa hyvin. Yksiosainen pokkari sopii myös kustantajansa tyttöjen sarjakuvan linjan jatkajaksi Olipa kerran… me ja Love Celeb-sarjojen perään. Niille, jotka shōjosta pitävät, tuskin tuottaa vaikeuksia lukea tarinoita läpi.

Keskustele Vampire Crisista Kvaakissa.


© 2009 Kaede Ibuki