Jerry Robinson 1922-2011

Vuoden 1922 ensimmäisenä päivänä syntynyt Jerry Robinson palkattiin vuonna 1939 vain 17-vuotiaana Batmanin luojan, Bob Kanen (1915-1998) apulaiseksi tussaamaan Batmania ja suunnittelemaan hahmoja. Robinsonilla oli sarjan alkuvuosina suuri vaikutus Batmanin kehityksessä.

Yhdessä Kanen kanssa he kehittivät Lepakkomiehelle apurin, ihmepoika Robinin. Suurempi vaikutus Robinsonilla oli myöhemmin arkkiviholliseksi kehittyvän Jokerin luomiseen. Robinson kertoo luoneensa Jokerin hahmon yksin, mutta Kane ei vuosien mittaan ollut aivan samaa mieltä. Hän kertoi Robinsonin vain keksineen hahmon nimen näyttämällä pelikorttia. Kirjoittaja Bill Finger (1914-1974) oli tuonut kuvan saksalaisesta näyttelijästä Conrad Veidtistä elokuvassa Man Who Laughs, ja tätä käytettiin Jokerin ulkoasun mallina. Robinsonilla oli osuutensa myös hovimestari Alfredin luomisessa, joskin tämän ulkomuoto muuttui aivan erilaiseksi myöhemmin. Toinenkin Batmanin päävihollinen, Kaksinaama oli ainakin osittain Robinsonin luomus.

Kanen leivistä lähdettyään Robinsonin palkkasi Batmanin kustantaja National/DC, jolle Robinson laati kansia useista eri supersankareista 1940-luvun alussa. Sodan jälkeen Robinson siirtyi sanomalehtisarjakuvien pariin 1970-luvun lopulle asti.

1970-luvun alussa Robinson nousi julkiseen valokeilaan eräänlaisena sarjakuvaguruna. Hän perusti sarjakuvataidegallerian vuonna 1972, väittäen sen olleen maailman ensimmäinen alallaan. Robinson toimi puheenjohtajana vuosia sarjakuva-alan järjestöissä Association of American Editorial Cartoonists (AAEC) ja National Cartoonists Society (NCS), ainoana henkilönä tähän saakka molemmissa.

Robinson toimi viimeisiin vuosiinsa saakka julkisuudessa promotoimassa kirjojaan ja esiintymällä sarjakuvataidenäyttelyissä.

Jerry Robinson kuoli 8. joulukuuta 2011 viimeisenä alkuperäisestä Batmanin tekijätiimistä.