Romanttinen vampyyritarina myös sarjakuvana

Bella Swanin elämä saa kohtalokkaan käänteen, kun hänelle selviää mystisen Edward Cullenin salaisuus. Nuorten rakkaus toisiaan kohtaan syvenee, vaikka molemmat tuntevat siihen sisältyvän vaaran.

Uhka muuttuu todelliseksi, kun Bella törmää vampyyrijoukkoon, joka toisin kuin Edwardin perhe ei ole kieltäytynyt metsästämästä ihmisiä. Kiihtyvä ajojahti alkaa. Bella joutuu kipeän valinnan eteen: hänen on uhrattava joko itsensä tai lähimpänsä.

Sarjakuvan toinen osa päättää Stephenie Meyerin huippusuosittuun Houkutus-romaaniin perustuvan sarjakuvasovituksen. Sekä lukijoiden että kirjailijan itsensä kehuman sovituksen ensimmäinen osa nousi New York Timesin sarjakuvien bestseller-listan kärkisijalle.

Houkutus – Sarjakuvasovitus, osa 2
Alkuteos Twilight – Graphic Novel Volume 2
Perustuu Stephenie Meyerin samannimiseen romaaniin
Kuvitus ja sarjakuvasovitus Young Kim
Ulkoasu Kirk Benshoff, kannen kuvitus Young Kim
Romaanin suomennos Tiina Ohinmaa
Edellisestä sarjakuvan muotoon tekstin toimittanut Ulla Huopaniemi-Sirén
Taitto ja viimeistely Kirjasorvi/Antti Hulkkonen
Kustantaja WSOY
Painettu EU:ssa
A5, kk, sid., osittain väri, 240 sivua
Hinta 26 euroa
ISBN 978-951-0-38204-2
Text Copyright © 2005 by Stephenie Meyer
Illustrations © 2011 Hachette Book Group, Inc.
Suomenkielinen laitos © WSOY 2011
This edition published by arrangement with Yen Press, New York, New York, USA. All rights reserved.

Stephenie Meyerin nuorisokirjat ovat ilmeisen suosittuja, ja tietenkin niistä on tehty sarjakuvasovituksiakin. Suomeksi nyt on kyseessä toinen osa, ja nämä kaksi koostuvat Houkutus-sarjan ensimmäisestä romaanista, joka on myös nimeltään Houkutus. Amazon.comiin arvostelunsa laatinut Alison-niminen kova Twilight-fani sanoo että sarjakuvat täydentävät oivasti Twilight-maailmaa tavalla johon elokuvat eivät pysty, mutta pelkkään sarjakuvaankaan ei pidä tyytyä, vaan Meyerin romaaneista on aloitettava. Minä en ole noita romaaneja lukenut, enkä elokuviakaan nähnyt. En ole myöskään tutustunut edelliseen sarjakuvakirjaan, joten arvostelussa saattaa olla vakavia näkemyspuutteita. Olen lainannut Alisonin mielipiteitä paikoissa joissa ymmärrys ei ole riittänyt.

Sarjakuvaromaani ei ole Houkutuksen tapauksessa selvästikään tarpeeksi itsenäinen teos sellaisenaan. Albumi makaa vankasti kuvituksen varassa, mitä romaani ei varmastikaan tee. Eteläkorealainen taitelija Young Kim, joka sarjakuvitti myös edellisen osan, on omassa tyylilajissaan erinomainen piirtäjä. Hän kuljettaa tarinaa kahden päähenkilön puhuvilla päillä, ja hillitysti laadituilla, mutta paljonpuhuvilla ilmeillä. Romaanissa samat tunteiden heilahtelut kuvataan sanoilla. Mangatyyli vierauttaa hieman tarinan seuraamista, epäilemättä siihen tottuneelle se ei tuota ongelmia. Jonkin verran valokuvia on käytetty upotettuna taustoihin. Sekin toimii kun ei siihen nojata liikaa, kuten tässäkään ei tehdä.

Albumin toiminnallisemmissa kohtauksissa Kim menee hieman metsään, esimerkiksi baseballin peluu tuntuu sekavalta hosumiselta ja mahdollisimman monen vauhtiviivan lisääminen ei paranna sitä yhtään. Cullenin talon kuvaaminen sekä ulkoa että sisältä taas tekee vaikutuksen.

Hahmojen persoonallisuuksien esiintuonti kuvituksen avulla on onnistunut. Edward on mietteliäs, ylimielinen ja palavasti rakastunut jääräpäiseen ja intohimoiseen Bellaan, joka on nätti muttei liian nätti, jotta tyttöpuoliset lukijat voivat samaistua. Alice on hahmoista onnistunein, jota tämä ei ollut elokuvassa, romaanin kuvauksesta poikkeavan ulkomuotonsa vuoksi. Sama pätee Emmettiin, noudatetaan kirjan kuvausta jota elokuva ei hahmon kohdalla tehnyt. Vähäisempiä hahmoja on vaikeampi erottaa toisistaan.

Kuvitus on pääsääntöisesti harmaasävytettyä mustavalkografiikkaa, takaumajaksossa on välissä käytetty lisävärinä ruskeaa ja oranssia, joka toimii hyvin tehokeinona erottamaan osuus päätarinasta. Punaista lisäväriä on käytetty tietyissä kohdissa symbolinomaisesti, mutta säästeliäästi. Aivan lopuksi sarja muuttuu iltahämärissä auringon laskiessa (twilight) kokonaan värilliseksi kliimaksinomaisesti.

Nopeasti tämä ainakin on suomeksi saatu, USA:ssa oli ilmestymispäivä vasta puolitoista kuukautta sitten. Kansikuvat muodostavat kokonaisuuden edellisen osan kanssa.

Houkutus-aiheiset sarjakuvakirjat toiminevat parhaiten Meyersin romaaneihin jo vankasti mieltyneille. Tuttu tarina uudessa muodossa toimii parhaiten juuri faneille. En takaa että näillä saa nuorta lukijaa kiinnostumaan romaanien tai sarjakuvan lukemisesta ylipäänsä. Eikä suositella kovin nuorille, USA:ssa on suositusikärajana 14 vuotta.

Keskustele Kvaakissa Houkutuksesta

Heavenly shades of night are falling, it’s twilight time
Out of the mist your voice is calling, ’tis twilight time
When purple-colored curtains mark the end of the day
I’ll hear you, my dear, at twilight time

Deepening shadows gather splendor, as day is done
Fingers of night will soon surrender the setting sun
I count the moments darling, ’til you’re here with me
Together at last at twilight time

— Buck Ram, 1944