Oikeita ajatuksia toisin ajateltuna

Otso Höglund raastaa ikonit palasiksi ja kokoaa ne uudelleen suorastaan kieron nokkeliksi sarjakuviksi. Jos tekisin joukkomurhan ja muita kertomuksia on jokasään vaalikone, joka kiskoo viirit tangoista ja hilaa pääkallolippuja tilalle. Hauskempi kuin Mein Kampf, lyhyempi kuin Raamattu, seksikkäämpi kuin Pääoma! Muista ottaa lääkkeesi ennen lukemista!

Tamperelaisen Höglundin retrospektiivinen kokoelma sisältää sarjakuvia 20 vuoden ajalta. Albumin sarjat ovat alunperin ilmestyneet mm. Sunnuntaisuomalaisessa, Aviisissa, Tampereen Sarjakuvaseuran Sarjari-lehdessä sekä Mörkö-omakustanteissa. Tähän osin neliväriseen kokoelmaan on koottu Höglundin tuotannon parhaat palat tähän mennessä.

Jos tekisin joukkomurhan ja muita kertomuksia
Tekijä Otso Höglund
Esipuhe Pirjetta Brander
Kustantaja Lempo Kustannus
Julkaisua tukenut Majaoja-säätiö
Painopaikka Veiters, Riga, Latvia 2011
ISBN 978-952-5938-01-2
Nidottu, 176 x 250 mm, 80 sivua, osin 4-v.
KL 85.32
Svh. 13 €

Otso Höglund on suomalainen kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä. Hänen sarjakuvansa ovat etupäässä strippisarjakuvia, jotka kommentoivat ironisesti ja pessimistisesti sinkkuelämää ja nuorten aikuisten ihmissuhdesotkuja.

Sarjakuvien vakiopäähenkilön nimi on Otso, joka rypee ongelmissaan. Myöhemmissä sarjoissa Otso on ennemminkin sivullinen tarkkailija, mikäli esiintyy ollenkaan. Otso näkee harhoja, piruja ja enkeleitä. Ovatko hänen alati vaihtuvat naisensakin harhoja? Ei selviä. Hahmot ovat ainakin Sarjari-ajoilta melko tyypillisiä suomalaisen sarjakuvien raadollisia ja epämiellyttäviä hahmoja.

Ensin käsitellään ihmissuhteiden lisäksi fantastiatyylisesti vakavia asioita, myöhemmin siirrytään suorasukaisempaan poliittiseen kantaaottamiseen. Höglundilla on tapana suomia fanaatikkoja barrikaadien kaikilta puolilta, mikä on plussaa. Mutta kaikki eivät siitä tietenkään pidä juuri silloin kun tulilinjalla on se barrikaadin oma puoli.

Viimeisimmissä töissään Höglund on ollut skarpeimmillaan, sekä piirrostyön puolesta että huumorin suorasukaisuudessa. Näitä voi lukea vaikka Aviisin nettisivuilta. Tosin sinne ei ole päässyt aivan kaikkea painetussa lehdessä julkaistua. Ainakin yhden sarjan epäillään tulleen hyllytetyksi netistä, koska siinä esiintyy selvästi tunnistettavia henkilöitä. Seuraavaan albumiin sitten olisi hauska saada enemmän noita, tässä on painopiste vanhemmassa tuotannossa.

Mutta ovat nuo vanhemmatkin mainioita, enemmän nuoren miehen angstia kuin yhteiskunnallista kantaaottavuutta. Hiukan hajanainen teos tämä kokoelma on, mutta eipä pääse yksitoikkoiseksi ainakaan haukkumaan.

Esipuheen on laatinut Otso Höglundin ystävä ja opiskelutoveri, kuvataiteilija Pirjetta Brander, joka ylistää tekijän sarjakuvia vuolaasti. Ja mikäs siinä, kylläpä näistä saa irti paljon, ja sarjat kestävät kulutusta.

Jos pidät kotimaisesta railakkaan nihilistisestä ilmaisusta ja tabujen rikkomisesta suuntaan ja toiseen, niin tämä on sinulle.

Keskustele Kvaakissa Otso Höglundin sarjakuvista