Viikset ja kreisikesä

Fok_it 2
Joonas Rinta-Kanto
ISBN: 9789526700854
15€ / 120 s. / Neliväri / Kovakantinen
Kreegah Bundolo 2011

Viikset ja kreisikesä. Melkein tekisi mieli tiivistää arvostelu järjestyksessään toisesta Fok_it kokoelmasta noihin kahteen sanaan. Niin vahvasti Joonas Rinta-Kannon hulvaton strippisarja tuntuu leijuvan omissa sfääreissään jossakin sellaisen urbaanin ironian ja urpoilun maailmassa, ettei sitä ensin edes tee mieli lähteä sen tarkemmin analysoimaan. Sen kun vain antaisi virran viedä.

Kuitenkin Fok_it on pääosin hauska ja paikoin oivaltavakin. Tajunnanvirtaan nojaava puhekielisyys ja tekstiä hyvin tukevat oudon mulkosilmäiset hahmot tekevät tehtävänsä. Huumori syntyy kokonaisuudesta ja tunnelmasta, ei niinkään loppuvitsistä, jota ei useinkaan edes ole. Fok_it ei matki ketään – Rinta-Kanto on luonut ilmeisen omannäköisensä sarjakuvan, joka kaiken lisäksi on käsittääkseni löytänyt merkittävän osan lukijakuntaansa varsinaisten sarjakuvapiirien ulkopuolelta. Varsin kunnioitettavaa sekin.

Tässä toisessa osassa visuaalinen ilme alkaa jo olla vakiintunut. Ero on huikea varsinkin jos piirrosjälkeä vertaa blogin alkupään strippeihin. Myös jutuissa on tapahtunut kehitystä alun hokemahuumorista enemmän jutusteluun ja tarinointiin päin. Muutamassa stripissä tosin aletaan olla sillä rajalla onko tekstiä kolmelle ruudulle jopa liikaa. Helsingin Sarjakuvafestivaalien haastattelussa muistan Rinta-Kannon maininneen miettineensä pidempienkin sarjakuvien tekoa ja miksipä ei: Joku ihan sivun tai kahden juonellinen kokeilu yhdistettynä tuttuun sekopäiseen dialogiin saattaisi hyvinkin toimia.

Fok_it on siinä mielessä ristiriitainen tapaus, että siinä on detaljeita myöten toisaalta jotain hyvin tunnistettavan suomalaista, toisaalta taas mennään ohi kovaa ja korkealta niin, ettei minkäänlaista arkitodellisuuden tuntua synny. Fok_it on kuin Fingerpori, joka on vetänyt liikaa sieniä. Ollaan irrallaan reaalimaailmasta jossakin loputtoman kreisikesän bileissä, missä suomalaisuus, cityjuntit ja hipsterit sekoittuvat yhdeksi massaksi ja ironista viiksiläppää riittää maailman tappiin asti.
Vai onks tää ihan dorka tää mun teoria? Must täs on jotain itua.

Keskustele Fok_itista Kvaakissa

Fok_it Blogi