Maan mies Marsissa ilmestynyt

Ks. Kvaakin arvostelu kirjasta!

Ami Hauhio (1912-1955) on suomalaisen seikkailusarjakuvan klassikko. Hänen tunnetuin sarjakuvansa, Maan mies Marsissa, ilmestyi pulp-lehti Iskussa jatkosarjana 1940-1941. Se edustaa Suomessa harvinaista tieteissarjakuvaa.

Maan mies Marsissa ilmestyi sodan jälkeen 1947 sarjakuva-albumina, mutta pätkittynä ja kuvajaoltaan hajanaisena. Sitä on liikkunut näihin päiviin asti antikvariaateissa ja huutokaupoissa. Tämän uuden painoasultaan hyvän ja asiantuntevilla artikkeleilla varustetun nykypainoksen hinta on 20 euroa, joka on puolet keräilyhintoja halvempi.

Sarjakuvan käsikirjoittajat Reino Helismaa ja Olavi Kanerva tunsivat lajityypin, koska Olavin isän firma Kanervan kirjapaino oli julkaissut 30-luvulla ison kirjan Alex Raymondin Iskevän Salaman eli Flash Gordonin seikkailuista. Esikuva on ilmeinen.


Insinööri Tero Turma ja kaunis vaimonsa Sylvia
kummastelevat Marsin ihmeitä.

Zum Teufelin kustantama juhlajulkaisu julkaistaan nyt alkuperäisistä Isku-lehdistä kuvattuna, oikeassa sivutaitossaan. Se juhlistaa sopivasti myös suomalaisen sarjakuvan satavuotisjuhlia. Mukana on lisäksi Seikkailujen maailma -lehdessä ilmestynyt Lentävä lautanen vuodelta 1952.

Seinäjoen sarjakuvaseura julkaisi Ami Hauhion Koltan perintö -sarjakuvaa albumina vuonna 1984. Koltan perintöä julkaistiin muutama sivu myös Asemakustannuksen kirjassa Laikku 05 – kotimaiset kuvasarja 1900–1945.


Keskustele Kvaakissa Ami Hauhiosta.