Kiireellä toteutettua wuxiaa

Sangatsu Manga jatkaa Hero Talesilla mangaka Hiromu Arakawan töiden suomenkielisiä julkaisuja. Viisiosaisen sarjan päähenkilöllä Taitoolla on edessään seikkailuntäyteinen tulevaisuus, jota Otavan seitsemään tähteen liittyvä legenda tulee ensisestään värittämään.

Hero Tales

Piirrokset: Hiromu Arakawa
Alkuperäinen idea: Huang Jin-Zhou
Käsikirjoitus: Ryo Yashiro
Taidesuunnittelu: Kusanagi
Aseiden suunnittelu: Takahiro Yamada
Kustantaja: Sangatsu Manga
Alkuperäinen kustantaja: Square Enix Co., Ltd
ISBN: 978-952-16-1459-0
Paino: V-tab, Ruotsi 2011
Ladonta: Tekstipiste Oy, Helsinki
Suomennos: Antti Kokkonen
Hinta: 5.90 €
Luettu 1/5

Taitoo ja Laila.
Taitoo ja Laila.

Taitoo Shirein aikuistumisriittinsä päätteeksi saama muinainen ja erikoislaatuinen miekka Kenkaranbu varastetaan. Tästä alkaa Taitoon, hänen sisarensa Lailan sekä Taitoon kaitsijaksi pyydetyn Ryuukoon matka kohti keisarikunnan keskusta, pääkaupunkia Rakushoota. Taitoon yllä leijuu myös osa taivaan seitsemän tähden legendasta. Jokaista tähteä edustaa yksi soturi, joista kahden, Haguniksi ja Tonrooksi kutsuttujen, kohtaaminen tarkoittaa kaaosta maailmaan.

Hero Talesin tarina kertoo kiinalaisen wuxia-tarinaperinnettä kunnioittavan ja mukailevan tarinan. Keisariaikaista Kiinaa muistuttavassa maailmassa näyttävät lähitaistelut yhdistyvät fantasiaelementteihin. Keitoksen tuloksena ei kuitenkaan synny mitenkään omaperäinen tarina, vaan sarjan kaikki tasot tuntuvat tutuilta silloinkin kun wuxia-tarinat eivät tuttuja olisikaan.

Pokkarin lopussa olevien sarjakuvamuotoisten loppusanojen perusteella tekijä Hiromu Arakawa on matkustanut sarjan taustatyötä varten jopa paikan päälle Kiinaan. Matkalla tunnutaankin tehdyn paljon, jotta Hero Talesin maailmasta saataisiin mahdollisimman aidon oloinen. Tämän lisäksi kiinalainen wuxia on tuotu esille takakannessa asti. Kiinalaisuutta korostavia taustoja vasten tuntuukin hieman hullunkuriselta, että hahmojen nimet ovat kuitenkin japanilaisessa muodossa. Ilman erillistä tekijän ja takakannen painotusta viitteet Kiinaan menisivät luultavasti monelta lukijalta ohi. Kaikkia tämä yksityiskohta ei varmastikaan häiritse ja japanilaiselle yleisöllehän sarja alunperin onkin tehty.

Tapahtumaympäristöt on kuvattu taitavasti.
Tapahtumaympäristöt on kuvattu taitavasti.

Tarinan perinteisyys ei haittaisi merkittävästi, jos juonen kehittymiselle olisi annettu enemmän aikaa. Hero Tales ei lukijan perehdyttämiseen ja hahmojen syventämiseen liikoja paneudu, vaan tapahtumat etenevät huimaa tahtia. Mitään kymmenien pokkarien mittaista shonenia en sarjalta odottanutkaan, vaikka juoni sellaiseen kävisikin. Vika lienee juuri tässä, sillä tarinan mahtipontinen alkuasetelma suurine legendoineen ei taida oikein taipua viiden osan mittaiseen muotoonsa ilman hoputusta.

Arakawan tähänastinen pääteos on kuuluisa Fullmetal Alchemist. Jos Hero Talesin haluaa asettaa vertailuun tämän kanssa, ei Hero Talesista oikein löydy sellaisia puolia joita FMA ei jo tarjoaisi paremmassa kuosissa. Taide on molemmissa sarjoissa hienoa, mutta Hero Talesin kohdalla siitä nauttimista häiritsee monin paikoin kahden eri sarjan hahmojen samankaltaisuus. Arakawan tapa kuvata tietyn luonteenpiirteen ympärille rakennetut hahmot samalla tavalla kuin aiemmassa sarjassa tuntuu häiritsevältä. Mikäli Fullmetal Alchemist ei ole lukijalle tuttu, tätä ongelmaa ei tietystikään pääse syntymään. Eikä tämäkään piirre mitenkään uutta mangan saralla ole.

Ei ole salaisuus, että monien mangakoiden taustalla häärii useitakin avustajia, joille sälytetään tehtäviä hieman mangakasta riippuen. Japanilaisen populaarikulttuurin ympärillä pyörivä valtaisa teollisuus näyttäytyy kuitenkin suomalaislukijalle Hero Talesin kohdalla paljon selkeämmin kuin esimerkiksi Fullmetal Alchemistin kohdalla.

Heti kannesta paljastuu pitkä lista sarjan suunnitteluun osallistuneita nimiä. Taiteelliseen suunnitteluun, aseiden suunnitteluun, käsikirjoitukseen sekä alkuteoksen tekoon on osallistunut liuta muita nimiä Arakawan itsensä lisäksi. Esimerkiksi alkuteoksesta vastaavan Huang Jin-Zhoun taakse kätkeytyy sinnekin useampi nimi, myös Arakawa itse. Muut nimimerkin takana piilottelevat tahot ovat animestudiot Genco ja Studio Flag, mikä näkyy siinäkin että Hero Talesista on tehty myös 26-jaksoinen animesarja. Muut Hero Talesin teosta meriittinsä saaneet nimet näkyvät sarjan tiedoissa arvostelun alussa.

Täysin varauksetta Hero Talesia ei voi alkaa suosittelemaan, sillä jo Suomenkin oloihin mahtuu sarjaa parempia shonensarjoja. Hieno taide on sarjan parasta antia ja Arakawan kädenjälki etenkin pokkarin värillisillä aloitussivuilla ja ympäristön kuvauksissa on kaunista katseltavaa. Juonta kuitenkin vaivaa jatkuvasti kiireen tuntu, joka viiden osan mittaisessa sarjassa tuskin juurikaan ehtii laantua. Toisaalta Hero Talesilta ei ehkä pidäkään odottaa kevyttä viihdettä enempää ja tässä tapauksessa sarjan pituus on omiaan myös suomennettujen shonensarjojen joukkoon.


Keskustele Hero Talesista Kvaakissa.

Kuvat © 2007 Huang Jin-Zhou, Genko, Flag, Hero Tales Productions Partners, Hiromu Arakawa / Square Enix Co. Ltd.