Vanhat ystävämme kramppailevat kohti parempaa elämää

Kramppeja ja nyrjähdyksiä on klassikko, yli 20 vuotta jatkunut nasevan aidosti kirjoitettu ja taidokkaan rennosti piirretty jatkokertomus.

Sarjan kirjoittaja Pauli Kallio (s. 1960) on tamperelainen käsikirjoittaja, jonka sarjakuviin kuuluvat FC Palloseura , Onnen lahjat , Ornette Birks Makkonen ja Sekametsä. Kallio toimii myös kustantajana, kääntäjänä, DJ:nä, sanoittajana ja musiikkikriitikkona. Vapaa-ajallaan hän harrastaa puulaakijalkapalloa ja ikämiesten yleisurheilua.

Christer Nuutinen (s. 1971) on underground-taiteilija ja kuvittaja, jota on kutsuttu myös arvonimellä Suomi-sarjakuvan Badding.

Kramppeja ja nyrjähdyksiä – Parempaa elämää
Käsikirjoitus Pauli Kallio
Piirrokset Christer Nuutinen
Taitto Kari Rissanen
Kustantaja Arktinen Banaani
Painopaikka Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2011
215 x 255 mm, väri, sidottu, kovakantinen, 64 sivua
Hinta 20 euroa
ISBN 978-952-270-015-5
© Pauli Kallio & Christer Nuutinen 2011

Kramppeja ja nyrjähdyksiä hajauttaa henkilöhahmonsa eri suuntiin. Entinen tiivis nelikko tapaa entistä harvemmin. Niinhän se käy ihmisten elämissä. Ja Kramppien voima on siinä että se kertoo elämästä. Varmaankin tapaamme Eskon, Riston, Tanjan ja Ainon vielä vanhainkodissakin. Parempaa elämää kertoo tietoisesti haetusta elämänmuutoksesta, erityisesti Eskolle, mutta myös muille. Tarinat ovat kuin vanhoja blueskappaleita, vaikkakin suomalaiseen elämänmenoon sovitettuja.

Eskon märehtiminen entisten naisystävien perään jatkuu. Mies on tietoinen negatiivisuudestaan ja pyrkii siitä eroon. Keinoja tähän ovat paremmat elämäntavat, liikunta, jooga, alkoholinkäytön vähentäminen sekä keskustelut terapeutin ja parhaan kaverin Riston kanssa. Uusia naistuttavia vilahtelee, mutta jokin tulee aina väliin. Yksinäisyys on myrkkyä negatiivisuuden parantumiselle.

Joogasta onkin innostunut sarjakuvan piirtäjä Nuutinen, joka on houkutellut käsikirjoittaja Kallion mukaan. Kallio kertoo jälkisanoissaan että Nuutinen laatii jooga-aiheiset sivut suuremmalla antaumuksella kuin muut.

Kallio kierrättää myös ideoitaan. Eskon junassa kohtaaman miehen kanssa käyty turinointi musiikista on itse asiassa sama kuin uusimmassa Ornette Birks Makkosen albumissa käyty keskustelu ikääntyvän rockharrastajan kanssa. 80-luvulle jäämistä, metallia ja äijärokkia ei vain aina ymmärrä.

Aikaisempi on/off-pariskunta Risto ja Tanja taas käyvät läpi omia ongelmiaan. Ristolla on bändissä kränää voimakastahtoisen uuden naislaulajan kanssa, joka pitää Sixty Minute Meniä taustabändinään ja musiikillisen johtajan paikasta käydään välillä kiihkeääkin sotaa. Asiaa ei helpota yhtään, että Tanja on mustasukkainen Jaanasta. Sugar Janen esikuva taitaa olla Sweet Jeena, jota Kallio on mainostanut sarjakuvissaan.

Vanhat ystävät ovat siirtyneet perhe-elämän pariin, mutta Ristolla ja Tanjalla ei vain tärppää. Tanjan ainoa ongelma ei ole lapsettomuus, vaan oma äitikin sairastuu dementiaan ja sarja heijastaa yleisemminkin yhteiskunnan suhtautumista vanhusten ja sairaiden hoitoon. Tanjan innostus maailmanparantamiseen mielenosoituksen muodossa jää vähemmälle.

Eskon entinen, Aino on jäänyt sarjassa sivummalle, vaikka tapaamme häntäkin useampaan otteeseen. Lapsista hän puhuu monikossa, vaikkei vieläkään näytetä kuin yhtä, perheen iskästä puhumattakaan. Samoin edellisen albumin uutta hahmoa, Eskon ihastusta, nuorempaa naista Anniinaa nähdään, mutta tämäkään ei tunnu olevan elämänsä kanssa täysin sujut.

Keski-ikäistyneiden perushahmojen asiat eivät enää kulje samalla tavalla kuin sarjan alkuvuosina. Nuorten aikuisten toimia projisoidaan uudempien hahmojen, Anniinan ja kaverinsa Heidin kautta. Insinöörimiehenkin he ovat ottaneet kämppäkaverikseen, mutta Kallio kertoo että yksi esiintyminen jäi tuolle vanhalle hipille ainoaksi.

On se kyllä niin että sellaiset sarjakuvat, joissa henkilöt vanhenevat, menettävät myös teränsä ajan myötä, mutta niin ihmiset tekevät. Mutta montaahan keski-iän ongelmaa tässä jo käsiteltiin. Ja jatkuu seuraavassa albumissa. Suomen Kuvalehden lukijat tietävät jo mitä on tulossa. Henkilögalleria laajenee.

Keskustele Kvaakissa Krampeista ja nyrjähdyksistä