Rämeen olento manan mailla

Rämeen Olento 2Egmont suomentaa ahkerasti Alan Mooren tuotantoa, painopiste Mooren varhaisemmilla teoksilla kuten Vartijat ja V niin kuin verikosto sekä Rämeen Olento. The Saga of the Swamp Thing -lehti oli ensimmäinen pitkä sarja, jota Alan Moore kirjoitti Yhdysvaltojen sarjakuvakustantamoille, joskin hän oli hionut tarinankerrontaansa jo useamman vuoden brittiläisissä sarjakuvalehdissä. Ensimmäisen Rämeen olento -albumin tarinat olivat kellontekijän tarkkuudella rakennettuja kaunokirjallisia kokonaisuuksia, toisen albumin tarinoissa hypätään huuruisempaan alitajunnan maailmaan.

Pitempi päätarina vyöryttää lukijan eteen kaikki mahdolliset kauheudet ja vainoharhat, madoista ja toukista sarjamurhaajiin, kasvattaen jännitettä Rämeen olennon ja hänen vanhan vihollisensa väliselle kaksintaistelulle, joka kylläkin päättyy aika tavanomaiseen supersankarityylin välienselvittelyyn. Se onkin albumin ainoa kohta, jossa supersankarisarjakuvan konventiot puskevat omaperäisyyden ja idearikkauden edelle. Albumin loppupuolisko on kokoelma lyhyempiä tarinoita ja tyylikokeiluja, joiden ideat harottavat moneen suuntaan, osa onnistuneemmin kuin toiset. Eniten linjasta poikkeaa humoristinen Pog-tarina, joka on Mooren kunnianosoitus Walt Kellylle ja hänen piirroshahmolleen Pogolle. Tarina on kerrottu hellyyttävän avaruusolennon näkökulmasta, joka puhuu omituista mutanttikieltä. Suomentaja Anssi Alanen suoriutuu haastavasta tehtävästä erinomaisesti.

Albumissa on mukana myös alkuperäinen Len Weinin ja Berni Wrightsonin kynäilemä Rämeen olennon syntytarina, jolle Moore on kirjoittanut toimivan kehystarinan DC:n vanhojen kauhusarjakuvien hengessä. Lisäksi lukija kuljetetaan Helvetin halki Demoni Etriganin ja Aavemuukalaisen seurassa ja albumi huipentuu vaikuttavaan psykedeeliseen tarinaan, jossa päästään Rämeen olennon sielun sisään. Alan Moore ei päästä piirtäjiään helpolla, mutta Stephen Bissette ja John Totleben tekevät hienoa jälkeä kautta linjan ja luovat sarjalle omintakeisen, unenomaisen tunnelman. Vierailevat piirtäjät Shawn McManus, Rick Veitch ja Ron Randall tekevät myös pätevää työtä. On vain harmillista, että Bissetten ja Totlebenin skarppi, hienostunut kynänjälki menettää teräänsä karhealla paperilla. Värierottelu on hoidettu huolimattomasti, musta on hailakkaa ja väriläikät paistavat monessa kohdin mustan alta. Harmillinen kauneusvirhe muutoin hyvin toimitetussa albumissa.

Albumin avaa Neil Gaimanin esipuhe, joka alkukirjoitukseksi paljastaa turhan paljon tarinoista, mutta jälkeenpäin luettuna tarjoaa paljon kiinnostavia anekdootteja ja taustatietoja. Toivottavasti Egmont jatkaa Mooren klassikon statuksen ansaitsevaa Rämeen Olento- saagan julkaisua komeissa kovakantisina kirjoina. Sarja on sinänsä ajankohtainen, että DC:n uudistetussa julkaisuohjelmassa Scott Snyder ja Yanick Paquette ovat aloittaneet lupaavasti uuden Swamp Thing-lehden.

Kirjoittanut: Alan Moore
Taide: Stephen Bissette, John Totleben et al.
Kustantaja ja painovuosi: Egmont Kustannus Oy Ab, 2010
Alkuteoksen nimi: Saga of the Swamp Thing
Ulkoasu: nelivärinen, sidottu, kovakantinen
Sivumäärä: 216 s.
Suomennos: Anssi Alanen
ISBN: 9789522333063