Omenapuu ei kumartele tai pyllistele mihinkään suuntaan

Tuukka Virtaperko (s. 1987) on helsinkiläinen sarjakuvapiirtäjä. Hän piirsi Omenapuu-albumit 1 ja 2 käydessään lukiota synnyinkaupungissaan Mäntässä. Virtaperko on julkaissut albumeille verkossa jatkoa vuodesta 2010 lähtien nimellä Hyvän ja pahan tiedon puu.

Tuukka Virtaperkon omaleimaiset sarjakuvat nousivat verkossa underground-suosioon vuonna 2005. Nyt niistä on julkaistu myös painettu Omenapuu-kokoelma. Virtaperkon absurdi ja musta huumori uppoaa suomalaiseen nettikansaan. Strippisarjakuvat ovat poliittisesti epäkorrekteja yhtäläisesti joka suuntaan.

Tämä koostesisältää kaksi albumillista strippejä eli Omenapuun osat 1 ja 2. Kaikkien netistä luettavien strippien lisäksi 147-sivuinen liimasidottu teos sisältää kymmenen ennen julkaisematonta strippiä vuosilta 2002—2006. Yksi niistä oli hyllytetty karsintakierroksella siksi että se oli liian outo. Syy oli outo.

Omenapuu
Tekijä Tuukka Virtaperko
Skannaus Olli Nokkala
Taitto Olli Nokkala, Antti Lehtomäki ja Tuukka Virtaperko
Kustantaja Varusteleka Oy
Painopaikka SP-Paino Oy, Nurmijärvi 2011
Liimasidottu, mv, pk, 147 sivua, 148 X 210 mm
Hinta 13,90 euroa
ISBN 978-952-929695-8
© 2011 Tuukka Virtaperko

Tuukka Virtaperko vertaa itseään mielellään Kalervo Palsaan, joka rikkoi tabuja. Onhan tässä vähän yritystä samaan suuntaan, mutta Omenapuu esittelee randomina stripistä toiseen vaihtuvia perverssejä ja muita epäkorrekteja törkypettereitä. Ei ollenkaan samaa yhteen henkilöön kasautuvaa megaperveyttä kuin Palsan Eläkeläinen muistelee -albumissa, joka on edelleenkin se kaikkien aikojen kotimainen törkyalbumi. Eli Palsaa ei pyritä matkimaan, ei siihen kukaan pystyisikään. Omenapuu sisältää paljon raiskauksia, tappamista, rasismia ja alapäähuumoria. Kouluampujakin tavataan. No se on ainakin tabujen rikkomista.

Virtaperkon sarjakuvien ystävät ovat verranneet sarjaa myös Fingerporiin, vaikkei huumori ole ollenkaan samanlaista. Eikä tästä suuren yleisön suosikkia saisi millään, puhumattakaan siitä että vaikka Helsingin Sanomat ottaisi tämän sivuilleen. Wulffmorgenthaleristakin karsitaan härskit stripit pois.

Nettisarjakuvan tekijänä Virtaperko nauttii jonkinlaista kulttimainetta, ja aivan ylimitoitettua ylistystä tästä on kirjoitettu jopa lehtiin. Ei tämä nyt sentään niin hyvä ole, vaikka kyllähän tämä panee hörähtelemään, Epäilyttävien poikien tasoa huumoriltaan ja piirrosjäljeltään. Eli hyvät naurut tästä saa, vaikka piirrokset ovatkin vähän sitä ja tätä. Ehkä tämä toimii sitten netissä paremmin, kuin albumiksi koottuna. Sama vika tuntuu olevan monella muullakin nettisarjakuvalla, tai sitten niitä lukevat enimmäkseen ne, jotka eivät perinteistä paperilla julkaistavaa sarjakuvaa lue.

Virtaperkon strippejä on ennen julkaistu netissä, ja nämä samat sarjat kahtena loppuunmyytynä omakustanteena, ja ne ovat tässä sellaisenaan. Mukana on kymmenen ennenjulkaisematonta strippiä. Kakkonen on selvästi vaisumpi ja väkinäisempi kuin ensimmäinen Omenapuu. Ideat loppuivat ja ehkä Virtaperko kasvoi lukion aikana. Nämä ovat vuosilta 2002-2006. Virtaperkon nettisivuilta löytyy uudempaa tavaraa, joka on jo vähän monipuolisempaa.

Parista peräkkäisestä stripistä tulee taas mieleen Viivi & Wagner. Tosin ilman Viiviä, mutta räppänä- ja puuroaiheisissa stripeissä voisi hyvin henkilönä olla Wagner. Myös taannoinen pilakuvakirja 101 tapaa käyttää kuollutta kissaa taitaa olla Tuukalle tuttu. Kissoja hyödynnetään useammassakin stripissä, tosin aina ne eivät ole kuolleita.

Virtaperko kertoo kustantaja Varusteleka Oy:n väen arvostavan Omenapuu-huumoria. Siksi he halusivat kustantaa tämän 500 kappaleen albumin, vaikka toimiala on aivan muuta. Toivottavasti he saavat sijoitukselleen vastinetta. Albumia saa ainakin Varustelekan nettisivujen kautta tilaamalla.

Keskustele Omenapuusta Kvaakissa
www.tuukkavirtaperko.net