Pimeä ritari

Jokeri
(Egmont 2011)

Käsikirjoitus: Brian Azzarello
Taide: Lee Bermejo
Väritys: Patricia Mulvihil

kovakantinen, 4-v., 128 s.
170 x 260 mm
ISBN: 978-952-233-470-1
Hinta: €25.95

Mies se tulee räkänokastakin, vaan ei tyhjän naurajasta, toteaa vanha suomalainen sananlasku. Jokeri nauraa tosin enemmänkin tyhjyydelle kuin tyhjälle, mutta se on totta, ettei hän mikään mies ole vaan miehen irvikuva. Batman on äijä. Batman on Yön ritari, Jokeri on Pimeä ritari… aivan pimeä.

Jokeri (Joker, DC 2008) on tehty suoraan romaaniksi; se ei ole ensiksi ilmestynyt jatkokertomuksena erillisissä lehdissä kuten Watchmen tai Yön ritarin paluu. Se näkyy myös kerronnassa, jonka kaari on ehjästi koko kirjan mittainen. Kertomus on muutenkin itsellinen eikä vaadi sen kummempaa DC:n sarjakuvauniversumin tuntemista.

* * *

Lee Bermejo näyttää ottaneen Jokerin ulkomuodon lähes suoraan Nolanin Yön ritari -elokuvasta. Tosin kyse oli ilmeisesti jonkinlaisesta synkronismista, sekä elokuva että tämä kirja luotiin samaan aikaan.

Jokeri ja Croc nauraa hekottavat herraseurassa. <br />” class=”imgleft” /></a></td>
</tr>
<tr>
<td>
<div class=Jokeri ja Croc nauraa hekottavat herraseurassa.

Rikoksen klovniprinssin käytös on muutettu vieläkin arvaamattomammaksi ja nyt mukana ovat sekä pillerit että kokaiini. Jokeri on myös alkoholisti, joka saa jonkinlaisia juoppohulluuskohtauksia.

Brian Azzarellon tyylilaji on synkkä, valoton, ankea ja lohduton. Jokerilta ja muulta konnagallerialta, Crocilta, Pingviiniltä, Arvuuttajalta, on riisuttu pois tyypitellyt piirteet, nyt he ovat vain rumia miehiä tekemässä rumia asioita.

Jokerin naisystävä Harley Quinn, joka ei sano sanaakaan kirjassa, on toki kaunis kuin kuva mutta paha kuin mikä. Harley Quinnin ”aktit” Jokerin kanssa ovat groteskia burleskia. Batmania ei tarinassa nähdä kuin vilaukselta, Jokerin vastakohtana.

Tarinan keskushahmo Jonny Frost, näkijä ja kokija, on muihin yön kulkijoihin

Gothamin kauneimmat kasvot: Jokeri ja Kaksinaama. <br />” class=”imgleft” /></a></td>
</tr>
<tr>
<td>
<div class=Gothamin kauneimmat kasvot: Jokeri ja Kaksinaama.

verrattuna mies vailla ominaisuuksia. Jostain selittämättömästä syystä, eikä Jokerilla koskaan oikein muita syitä olekaan, Jokeri pitää Frostista ja ottaa tämän autonkuljettajakseen ja henkivartijakseen.

Jonny on työssään hyvä ja haluaa edetä urallaan. Hän hyppää syviin vesiin pääsemättä sieltä enää pois. Riipaisevin ruutu onkin se, jossa Jonny jättää entisen elämän taakseen: lattialle jäävät perheen valokuva ja kitara. Taakse jäävät arki ja järki, elämään tulee hektinen hulluus, joka ei Jokerin seurassa pidä koskaan taukoa. Mutta kaikki loppuu aikanaan…

* * *

Jokeri ei ole hyväntuulen sarjakuvaa, ei tosiaankaan. Romaanissa on joitakin niin ellottavia ruutuja, että vatsaa vääntää. Kuvalliset sokkiefektit seuraavat toisiaan raivoisalla voimalla. Tuossa voimassa on jotain hypnoottista, kuten Jokerissakin. Kukaan ei näytä tosissaan panevan vastaan hänen hourupäisille ilkitöilleen, paitsi Batman.

Tarina on tyly ja ilkeä, räävittömän rikollisen räkänokan rumaa naurua tyhjälle.


Keskustele Kvaakissa Batmanista

Kuvat Copyright © DC Comics