Pää pyörällä Kuopion taidemuseossa

Jyrki Nissisen töitä
Jyrki Nissisen töitä

Suomalaisen sarjakuvan satavuotisjuhlallisuudet ovat mahdollistaneet sarjakuvan esilletuomisen monessa kulttuurilaitoksessa. Hiljan avautui Hyppää ruutuun! Suuri suomalainen sarjakuva -näyttely Helsingissä Designmuseossa. Samaan aikaan Savossa, korttelin päässä aukikaivetusta muailman navasta Kuopion taidemuseossa avattiin Pää pyörällä! Sarjakuvataidetta Pohjois-Savosta.

Pää pyörällä! Sarjakuvataidetta Pohjois-Savosta.
Jyrki Heikkinen, Reijo Kärkkäinen, Jyrki Nissinen, Pentti Otsamo, Jope Pitkänen ja Petteri Tikkanen.
Kuopion taidemuseo 14.10.2011-5.2.2012
Kauppakatu 35, Kuopio
www.taidemuseo.kuopio.fi

Petteri Tikkasen hahmot tervehtivät näyttelyyn tutustujaa
Petteri Tikkasen hahmot tervehtivät näyttelyyn tutustujaa

Petteri Tikkasen seinämaalaus Mopo-albumista tutuista hahmoista toivottaa kävijät tervetulleeksi sarjakuvanäyttelyyn. Näyttely perustuu suurimmaksi osaksi viime vuonna julkaistuun Ville Rannan ja Mika Lietzénin toimittamaan Minna ja miehet-albumiin (Asema ja Pohjois-Savon taidetoimikunta 2010). Pää pyörällä -näyttelyn tekijäkaarti on sama kuin Minna Canthin tarinoita sarjakuvittavassa kirjassa.

Pentti Otsamon penaali
Pentti Otsamon penaali

Esillä on tekijöiden originaaleja ja muuta materiaalia vaihtelevasti. Pentti Otsamolta luonnoksia ja työvälineitä, Reijo Kärkkäiseltä ja Jyrki Nissiseltä kuvasuurennoksia. Kaikkien tekijöiden julkaisuja oli esillä sekä näyttelytilassa että aulassa, ja myös myynnissä museokaupassa.

Jyrki Heikkisen töiden taustalla avautuu Kuopion taidemuseon toinen näyttely
Jyrki Heikkisen töiden taustalla avautuu Kuopion taidemuseon toinen näyttely

Kun näyttelytila on jaettu kuuden tekijän kesken, kullekin jäävä tila on melko pieni. Tästä huolimatta Jope Pitkänen, Jyrki Heikkinen ja Petteri Tikkanen onnistuvat esittelemään tuotantoaan laajemminkin. Jopelta esillä oli Minna-tarinan lisäksi tärkeimmät hahmot Lempi ja Näkymätön Viänänen, Heikkiseltä viime vuosien töitä. Tikkaselta on mainitun seinämaalauksen lisäksi tutustuttavana Mopo- ja Kanerva ja yks juttu -albumien originaaleja.

Kuopion taidemuseon alakerrassa on kaksi vaihtuvaa näyttelyä. Sarjakuvien takana olevaan Uusia ajatuksia -näyttelyyn houkuttelevat Kirsi Pitkäsen kantaaottavien installaatioiden puhekuplat.

Taidemuseon aulan lukupisteessä on mahdollisuus tutustua tekijöiden sarjakuviin perinteisessä julkaisumuodossa. Lukupisteessä on myös muiden jotenkin Pohjois-Savoon kytköksissä olevien sarjakuvantekijöiden tuotantoa, silmiin pisti ainakin Ville Tietäväinen ja Mikko Valtonen.

Näyttelytiedotteen mukaan sarjakuvanäyttelyn lomassa tullaan järjestämään myös oheistapahtumia. Museo lupaa tiedottaa niistä myöhemmin, toistaiseksi niistä ei ole tarkempaa tietoa.

Keskustele Kvaakissa näyttelystä.