Lapsenhoitoa avaruuden malliin

Lapsenvahtilemmikki Miuhau
Lapsenvahtilemmikki Miuhau

Yläasteikäinen nuori tyttö Miyu päätyy yllättäen asumaan saman katon alle yhdessä Kanata-nimisen samanikäisen pojan kanssa. Molempien huoltajat ovat poissa kuvioista ja kaksikko näyttää joutuvan tulemaan toimeen keskenään niin kodissa kuin koulussakin. Kuulostaako tutulle? Ehkä niinkin, mutta ei homma tähän jää. Kun soppaan lisätään hämmentävä avaruudesta saapunut kaksikko, ilmassa leijuva vauva Ruu ja tämän lapsenvahtilemmikki Miuhau, on kasassa hyvin erikoiselta vaikuttava sarja.

Daa! Daa! Daa!

Tekijä: Mika Kawamura
Kustantaja: Sangatsu Manga
Alkuperäinen kustantaja: Kodansha Ltd., Tokyo
ISBN: 978-952-16-1420-0
Paino: V-tab, Ruotsi 2011
Ladonta: Reprotaito Oy, Helsinki
Suomennos: Antti Kokkonen
Hinta: 4.90 € (tutustumishinta)
Luettu: 1/9

Daa! Daa! Daa! asettuu ehkä parhaiten vertailuun aiemmin suomeksi tulleiden Sangatsun shojosarjojen Tokyo Mew Mew ja Shugo Chara! kanssa, vaikka ei olekaan näiden tavoin taikatyttögenreä. Sarjojen kohdeyleisö on sama ja sarja on ilmeisesti tuotukin paikkaamaan tyttölukijoille suunnattujen sarjojen aukkoa, jonka Shugo Charan loppuminen aiheutti.

Kohdeyleisönsä sarja myös ottaa hyvin huomioon. Vaikka ilmassa onkin pientä ihastusta ja mustasukkaisuutta, eivät hahmojen tunteet roihahda saman tien liekkiin. Pikemminkin Miyu ja Kanata tuntevat toisiaan kohtaan pientä kiinnostusta, jota molemmat pyrkivät peittelemään. Vastakkainen sukupuoli esiintyy outona ja erilaisena ja ehkä sitä kohtaan pitää esittää hieman välinpitämätöntäkin.

Leijuva avaruusvauva Ruu
Leijuva avaruusvauva Ruu

Mutta mitä sanoisi sarjan toisesta tasosta? Otto-planeetalta saapunut leijuva vauva Ruu ja tämän kaitsija Miuhau tuottavat aluksi kummastusta. Mikä heidän merkityksensä on sarjalle? Vastausta on yhden osan perusteella vaikea antaa, sillä ensimmäisessä pokkarissa he lähinnät aiheuttavat tukalia tilanteita löytäjilleen Miyulle ja Kanatalle, sillä eihän heitä voi ulkopuolisillekaan paljastaa. Tulevissa osissa Ruun ja Miuhaun rooli varmasti kasvaa pelkistä ongelman aiheuttajista paljon merkittävämpään suuntaan.

Sarjan piirrokset ovat miellyttävää katseltavaa ja miellyttävyys yltää myös juonen rytmitykseen saakka. Liiallista kiirettä ei tunnu olevan ja tapahtumat saavat kasvaa rauhassa vaikka paikalleen ei jäädäkään polkemaan. Kannen kirkas väritys voi tuntua etenkin vanhemmasta lukijasta liialliselta, mutta sen antama ensivaikutelma ei täysin vastaa sisäsivujen todellisuutta. Värien mukaista pirteyttä sarjasta kyllä löytyy, mutta sisäsivuille tekijä on myös luonut rauhallisempia kohtauksia ja kuvituksia. Kaikki ei ole yhtä tähtien, serpentiinin ja muun vastaavan sekamelskaa. Etukannen karkkivärejä tasapainottaa sulavasti myös pokkarin takakannen ja selkämyksen valkea pohjaväri.

Nuoremmille lukijoille Daa! Daa! Daa! sopii varmasti ja vanhemmatkin lukijat voivat sarjaa harkita, ainakin jos ajatus leijuvasta vauvasta ei häiritse liikaa ja huomioi sen, ettei tarinankuljetus pyrikään kovin mutkikkaisiin kiemuroihin. Sarja on kokonaisuudessaan yhdeksän osan mittainen, mutta sarjalle on tehty myös kaksiosainen itsenäinen jatko-osa Shin Daa! Daa! Daa! Jatkosarja sijoittuu Maan sijaan alkuperäisestä sarjasta tutulle Otto-planeetalle.


Keskustele Daa! Daa! Daa! -mangasta Kvaakissa.

Kuvat © 1998 Mika Kawamura