Mies, viina ja viinapiru

Valtte Railo on ajanut itsensä sekavaan tilanteeseen. Eräänä syksyisenä iltapäivänä hän havahtuu linja-autoaseman penkiltä. Päässä pätkii, mutta viereen ilmestyvä oudolla tavalla tutun oloinen kaveri auttaa muistamaan lähiaikojen ja edellisen illan tapahtumia.

Valtte on uhonnut jättävänsä kotikaupunkinsa solmuiset suhteet taakseen ja lähtevänsä maaseudulle rauhoittumaan. Hän saakin itsensä bussiin, matkaan kohti

lapsuuden mummolan rauhoittavaa idylliä. Mutta kaikki ei mene suunnitelman mukaan… Ja mikä se suunnitelma olikaan…?

Hermolomamatka
Tekijä J.A. Mäki
Kustantaja Like Kustannus Oy
Painopaikka Otavan Kirjapaino Oy, Helsinki, 2011
Nid, pk, mv, 165 X 245 mm, 96 sivua
Hinta 19,50 euroa
ISBN 978-952-01-0658-4
Copyright © J.A. Mäki 2011

J.A. (Jyrki Anselmi) Mäki (s. 1962) on haukiputaalainen kuvataiteilija ja kulttuurin sekatyöläinen. Parhaiten Mäki on tunnettu oululaisen Radiopuhelimet-yhtyeen laulajana ja toisena pääsanoittajana. Sarjakuviakin Mäki on saanut julkaistuksi jo vuosikymmeniä sitten, lähinnä Oulun Sarjakuvaseuran Kupla-lehdessä. Nyt Mäki tarjosi kustantajalle sarjakuvanovellejaan, jotka hän itse päätti hylätä julkaisusta, koska ne eivät muodostaneet yhtenäistä kokonaisuutta. Sen sijaan hän päätti tehdä pitkän sarjakuvatarinan, jollaista hän ei ollut ennen tehnytkään. Rocktaustasta huolimatta tämä ei ole mikään rocksarjakuva, vaikka bluesduoon tutustutaankin, ja lähinnä sen naispuoliseen jäseneen.

Radiopuhelimet-yhtyeen jäseniltä tämä ei ole ainoa syksyn uutuuskirja. Jarno Mällinen on kirjoittanut romaanin nimeltä Kieroonkasvukertomus. Kustantaja on sama, samoin ilmestymisajankohta. Viiden vuoden takainen bändihistoriikki oli omalla alallaan erinomainen teos.

Hermolomamatkan päähenkilö Valtte ei muista miksi ja minne hän on menossa. Sitten hän kuulee ääniä, ja ensijärkytyksestään selvittyään hän näkee myös näkyjä. Myöhemmin hän ei näe sitä, että bussinkuljettaja on apina, ja heidän lisäkseen bussissa ei ole muita. Bussin ajettua ojaan ei ole kuskiakaan. Valtte eksyy linjurista, törmää virolaiseen runoilijaan, jonka kautta tutustuu blueslaulajattareen, mutta asiat eivät mene ns. putkeen ja Valtte pakenee mummon ja vaarin mökille, jossa kohtaa serkkunsa ja taas juopotellaan. Vanhainkotikäynnin jälkeen Valtte löytää itsensä hieman erikoisesta ruokaravintolasta, ottaa pari kolpakkoa olutta ja harhojensa vuoksi on myöhästyä bussista. Olisi ollut ehkä parempi myöhästyä…

Albumin käsittelemiä teemoja ovat Valten vakavan alkoholiongelman lisäksi autioituva maaseutu, sinne hylätyt sukulaiset, ja pari muuta, joita sivutaan vähemmän. En tiedä onko Mäki lukenut Manu Larcenet’n Blastin, vastahan se tuli suomeksi, mutta Valten juoppohulluuskohtaukset tuovat sen mieleen. Aluksi lukijasta tuntuu että kyllä hän erottaa, mikä on Valten harhaa ja mikä totta. Loppupuolella ei siitäkään voi olla varma. Joka tapauksessa houreet ja harhat ovat vaikuttavasti toteutetut. Huumori on mustaa, eikä tätä hauskana missään tapauksessa tule pitää. Ennemminkin traagisena. Hauskemman tästä olisi saanut helposti, mutta kaipa Mäki on ajatellut että kyse on vakavista asioista. Valtte Railo on rikkinäinen ihminen ja sellaisena tekijä on hänet halunnut esittää.

J.A. Mäki on viime vuosikymmeninä keskittynyt enemmän muihin kulttuurillisiin toimiinsa, ja sarjakuvan teko on jäänyt vähemmälle. Tarinan kerronta ja sarjakuvallinen kieli ovat silti hallussa, paikoittaisista pienistä kömpelyyksistä huolimatta. Mäki piirtää taustaelementit pikkutarkasti, kuten maalaistalot sisältä ja ulkoa. Hahmojen ilmeet ovat välillä muikeita, vaikka taustoihin nähden henkilöt tuntuvat olevan piirrosteknisesti kuin eri sarjakuvasta. Harmaasävyt toimivat hyvin, niistä näkee että vaikka sarjakuvanteossa Mäki ei ole ollut aikoihin aktiivinen, visuaalinen silmä on muun kuvataiteen tekemisen vuoksi kohdallaan.

Vaikuttava ja elokuvamainen teos kokonaisuutena, eräänlainen moderni Siunattu hulluus. Voi suositella kelle tahansa aikuisen suomalaisen sarjakuvan ystävälle. Tässä on nimittäin jotain hyvin perisuomalaista, joka ei kaikille välttämättä aukene. Toivottavasti Mäestä kuullaan jatkossakin sarjakuvantekijänä.

Keskustele Hermolomamatkasta Kvaakissa