Supermauno, Lörkkö Cityn supersankari

Saunahommat menevät penkin alle, kun vastustamattomia kääretorttuja houkutuslintuinaan käyttävä rikollinen kaappaa höyryt kainaloonsa kesken ankarimman löylytyksen.

Mikä hän on miehiään? Mitkä lienevät hänen motiivinsa? Kuuma mysteeri johdattaa Supermaunon moraalifilosofisten kysymysten äärelle.

Jukka Tilsa (s. 1961) Tunnetaan tätä nykyä parhaiten Helsingin Sanomien Nyt-liitteen Pätkittäin käy kateeksi -stripin luojana. Löylyä, Supermauno! On hänen ensimmäinen täysimittainen albuminsa viiteen vuoteen.

Löylyä, Supermauno
Piirsi ja kertoi J. Tilsa
Taittoi Atomi
Julkaisi Suuri Kurpitsa
Painoi Kopio Niini Finland Oy, 2011
52 sivua, nid., pk, mv, 175 X 250 mm
Hinta 9 euroa
ISBN 978-952-9887-76-7

Suurmenestys Kapteeni Kangen hallitessa suomalaisten supersankarien kenttää Jukka Tilsa päätti näyttää että on sitä ennenkin osattu. Ensimmäinen Supermauno-albumi Ketsuppi on punaista, Supermauno ilmestyi jo vuonna 2003.

Ovathan sekä Kanki että Mauno tietenkin parodioita, ja eroa on paljon. Kanki on pikkutuhmaa myrkkyhuumoria, ja Mauno omintakeisempaa absurdiutta. Tilsa on julkaissut sarjakuvia jo 30 vuotta sitten, ja totuuden nimessä on mainittava, että nehän ne olivat niitä parhaita. Tilsa palasi sarjakuvan pariin viime vuosituhannen lopulla.

Lörkkö Cityn suojelija Supermauno alkaa selvittämään tapausta, jossa saunojilta viedään löylyt kääretortun ensin kiinnitettyjä saunojien huomion. Mutta miten asiaan liittyy Maunon vaimon kirjan vohkinut pyörremyrsky? Vaimo ainakin pitää huolen että Mauno ei unohda tärkeintä. Liittyykö höyryjyrää säikähtänyt etana näihin tapauksiin? Liittyvätkö litistyneet esineet höyryjyrään? Sellaisia ovat housunnappi, heinäseiväs ja Danny.

Näiden kaikkien johtolankojen myötä Supermauno selvittää kaikki rötökset. Päättömien käänteiden vuoxi lukija on kun pölcyllä päähän lyöty, joten albumi pitää lugaista heti toiseen kerdaan. Eikä asiaa auta Tilsan moderni agricoliaaninen kieli, josta näyte edellisessä lauseessa. Mutta asiat loksahtavat kohdalleen. Paitsi Dannyn mukanaolo, vaikka olihan se ainakin hauskaa. Ja toipuihan Danny litistymisestään, joten ihailijat olkoot huoletta.

Tilsa ei jokaiselle kolahda, mutta ennen Tilsan tuotoksista nauttineet pitävät tästäkin.

Keskustele J. Tilsan töistä Kvaakissa