Dan Cooperin luoja Albert Weinberg on kuollut

Albert Weinberg signeerasi Genevessa aikaisemmin tänä vuonna. (c) Rama/Wikimedia Commons
Albert Weinberg signeerasi Genevessa aikaisemmin tänä vuonna. (c) Rama/Wikimedia Commons

Ranskalais-belgialaisen sarjakuvan entisen lippulaivan, vanhan Tintin-lehden tekijäkaarti on siirtymässä paremmille piirtämismaille. Viimeisin suru-uutinen kertoi Albert Weinbergin kuolemasta. Hän olisi ensi huhtikuussa täyttänyt 90 vuotta.

Belgian Liegessä syntynyt Albert Weinberg (1922-2011) tunnetaan parhaiten Kanadan kuninkaallisissa ilmavoimissa (RCAF) palvelleesta lentäjäsankari Dan Cooperista.

Sarjakuvauransa Weinberg aloitti Spiroussa 1947 Victor Hubinonin apulaisena. 1950-luvulla hän siirtyi Tintiniin tekemään omia sarjojaan. Joulukuussa 1954 ilmestyi ensimmäinen jakso Dan Cooperin seikkailuja. Weinberg jatkoi Cooperin seikkailuja säännöllisesti aina 1970-luvun lopulle saakka.

Dan Cooperin seikkailuja kertyi neljäkymmentäyksi albumillista. Ne on julkaistu uudelleen 2000-luvulla kahdessakin eri sarjassa. Vuosien mittaan Cooperin seikkailuja on käännetty 15 kielelle, myös suomeksi.

Suomessa Dan Cooperin seikkailuja on julkaistu 1970-luvulla Zoom- ja Super S-lehdissä ja Super Pokkareissa.

Vuonna 2004, osana Dan Cooperin 50-vuotisjuhlia, Weinberg sai tunnustusdiplomin Kanadan ilmavoimilta heidän hyväksi tekemästään työstä.