Te olette siellä ja minä olen täällä

DJ ja mannertenvälinen seikkailija Ornette Birks Makkonen on rehevöittänyt suomalaista sarjakuvaa ja musiikkilehdistöä jo‭ ‬18‭ ‬vuotta.‭ ‬Sankarin vakituisia seuralaisia ovat jazzin, soulin, bluesin ja rockin lisäksi DJ-kumppani McCartney ja mielitietty Juliette de Honolulu.

Sivuosissa vilahtelevat niin jazzin legendat kuin ajankohtaiset rock-henkilötkin. Ornette-albumeita on myyty optimististen arvioiden mukaan yhteensä muutama tuhat kappaletta.

‬Käsikirjoittaja Pauli Kallio ja piirtäjä Ville Pirinen tuntevat musiikin paremmin kuin omat taskunsa ja kommentoivat luomuksiaan alaviitteissä,‭ ‬joiden on väitetty olevan hauskempia kuin itse sarjakuvat.‭

Ornette Birks Makkonen ja musiikkiterapeutin omatunto
Teksti ja toimitus Pauli Kallio
Kuvitus, päätössarjan tarina ja omat alaviitekommentit sarjoista Ville Pirinen
Taitto Noora Federley
Kustantaja Suuri Kurpitsa (2011)
Paino Kopio Niini Oy, Tampere (2011)
48 sivua, 185mm x 297mm, pk, nid., nelivärinen
Hinta 15 €
ISBN 978-952-9887-74-3
© Pauli Kallio & Ville Pirinen

Ornette Birks Makkonen, DJ ja nykyisin siis musiikkiterapeuttikin, on antanut musiikillispoliittisia ja -filosofisia lausuntojaan jo vuosikaudet, ja noin kymmenen albumin verran. “Noin” siksi, että laskutavasta ei ole päästy yksimielisyyteen. Englanninkielisen albumin sarjat on julkaistu suomeksi muissa albumeissa,

Täydelliset seikkailut julkaistiin toisena painoksena nimellä Ensimmäiset seikkailut, joka oli täydellisempi versio. Toisaalta kaikkia pieniä taskulipareita en kehtaisi albumiksi sanoa, vaikka Ornette on aina Ornette, oli formaatti mikä hyvänsä. Soundin sarjoista tämä on kolmas kooste. Myös musiikki on aina musiikkia, vaikka Ornetten tekijät tuntuvatkin olevan eri mieltä, ja toivotaan keksintöä joka muuttaa mp3:t vinyylilevyiksi. Tekijät pääsevät nimittäin jälleen itsekin ääneen kommentoimalla jokaista Soundissa ilmestynyttä sivua Pirisen piirroksina.

Uutena semivakituisena hahmona on ahdistunut keski-ikäinen musiikkiongelmamies Ornetten vastaanotolla. Pirinen osaa laatia hahmon kasvonilmeet ihan niinkuin keski-ikäisestä miehestä tuntuu, toisaalta me keski-ikäiset pidämme pokerimme paremmin. Ja sitä ei taas tee vanha tuttumme Agitatus von Kärkkäinen, joka mekastaa edelleenkin entiseen tapaansa.

Musiikkipersooniakin vilahtaa jatkuvasti, juopuneista iskelmälaulajista raittiisiin reggaeartisteihin, tuntemattomammista torventööttääjistä nyt puhumattakaan. Itse Barack Obamankin virkaanastujaisiin Ornette pääsi keskustelemaan presidentin kanssa mustan musiikin tilanteesta.

DJ:nä Ornettella on tapana esitellä uusia mielenkiintoisia musiikillisia tuttavuuksia. Vaikka maailman parasta turkulaista instrumentaalibändiä, vaikka Ornette ei omistaisikaan turkulaisia levyjä. Kerrotaan myös kuinka jämäkkä rockmies ei ole pelkkä äijärokkia kuunteleva ilmakitaran soittaja. Taidepoppareita Ornette ei aina ymmärrä, mutta tunnustaa viimein Radioheadin kuulostaneen 10 vuotta sitten hyvältä. Uskottavuutensa menetyksen pelossa hän ei siltikään tohdi mennä kaupasta sitä ostamaan. Ainakaan ilman valepukua.

Kallio ja Pirinen ovat molemmat hyvän musiikin ystäviä, vaikka maut poikkeavatkin toisistaan. Näyttääkin että piirtäjä Pirinen on saanut koko ajan enemmän omiakin suosikkejaan esiin. Jatkukoon keski-ikäisten musiikkiterapeuttien työ Ornette Birks Makkosen parissa edelleenkin, koska Makkonen vain paranee vanhetessaan.

Löysinpä minä pienen virheenkin. Kappale jota kaikille tytöille pitää suositella, on Nothing But a Heartache, eikä Heartbreak. The Flirtations koetti sillä vuonna 1968 kuulostaa The Supremesilta (heillä oli 12 singleä ykkösinä) ja pääsi listoille. Tosin vain sijalle 34, mutta ehdottomasta popsoulin helmestä on kyse.

Lopuksi albumissa onkin nelisivuinen kauhuaineksia käyttävä sanaton nelisivuinen sarja. Zombiet, tai otsikon mukaan kalmametallistit nousevat haudoistaan. Komeaa kuvitusta Piriseltä, mutta ymmärtävätkö metalllistit tätä?

Mutta mihin on jäänyt Blues Newsissä seikkaileva velipuoli Muddy Lee Makkonen? Omaako albumia on valmisteilla?

Kuunnelkaa albumia lukiessanne Ornette Birks Makkosen v. 2011 soundtrackia (Spotify). Mukana räväkkää rokkia, sofistikoitunutta soulia, tinkimätöntä tööttäystä sekä tietenkin stimuloivaa meteliä, kuten John Coltrane asian ilmaisi.

Keskustele Ornette Birks Makkosesta Kvaakissa

P.S. Otsikko on sarjakuvassa esiintyvän kesäfestivaalien juontajan spiikeistä monimerkityksisin. Muut ovat “mieletöntä”, “nyt on kesä” ja “nauttikaa”.