Amman kosketus

Syliinvaellus Intiaan on Hanna Koljosen omaelämäkerrallinen albumi matkasta äiti Amman luo.

Syliinvaellus Intiaan
Teksti ja piirrokset: Hanna Koljonen
Ulkoasu: Hanna Koljonen ja Mika Lietzén
Sisältää englanninkielisen tekstityksen
Kustantaja: Asema Kustannus, 2011
Formaatti: Nidottu, pehmeäkantinen, nelivärinen
Koko: 17 x 24 cm
Sivumäärä: 76 sivua kansineen
Paino: Balto Print, Liettua
ISBN 978-952-5909-08-1
Ovh: 15 €

Tamperelainen kuvittaja ja sarjakuvantekijä Hanna Koljonen on voittanut Kemin sarjakuvakilpailun vuonna 2008. Taiteilijan sarjakuvien julkaisuhistoriasta löytyvät omakustanteet Nirvana-lehti ja Rotta-albumi. Syliinvaellus Intiaan on Koljosen ensimmäinen pidempi albumi, ja se julkaistiin Helsingin viime sarjakuvafestivaaleilla syyskuussa. Se on omakohtainen ja ajatuksia herättävä teos.

Elämän tarkoitus pohdituttaa albumin nuorta päähenkilöä, minäkertoja Hannaa. Hän etsii vastausta eri henkisistä suuntauksista, kunnes halaa Helsingin Kaapelitehtaan väkijoukoissa maailmankuulua intialaista ”halaavaa pyhimystä” Ammaa vuonna 2005. Kohtaamisessa tapahtuu selittämätön kokemus, jossa Hanna löytää henkisen kotinsa.

Viisi vuotta myöhemmin Hanna matkaa Intiaan työntekijäksi Amman ashramiin eli henkiseen keskukseen. Pääasiassa albumi kirjaa muistiin Intian-matkan tapahtumia ja vaikutelmia.

Tarina etenee kepeästi arkisten tilanteiden kautta. Hannan ajatuksiin, tunteisiin ja reaktioihin päästään sisälle. Koljonen laittaa itsensä likoon paljastamalla esimerkiksi epävarmuutensa, oudot kokemuksensa ja uskomuksensa johdatukseen. Hän myös uskaltaa nauraa itselleen kutsumalla itseään hihhuliksi.

Intian värikkyys ja häkellyttävyys verrattuna länsimaihin välittyvät hyvin. Henkisesti Koljonen tuntuu oppivan vieraassa maassa, että elämässä ei ole hätää, koska tavallisen todellisuuden tuolla puolen asioilla on salaperäinen järjestys. Koljonen välittää suvaitsevaisesti ja tyrkyttämättä universaalin rakkauden ja elämän ykseyden sanomaa.

Syvällinen kokemus.
Syvällinen kokemus.

Avoimuuden, syvällisen sanoman ja lennokkaan kuvituksen ansiosta kertomuksesta tulee hyvälle tuulelle. Piirrostyyli on yksinkertainen, luonnosmainen, mutta taitavan ilmeikäs. Väritys on tehty onnistuneesti heleillä vesiväreillä.

Hahmotin albumin nimen ”syliinvaelluksen” nokkelaksi väännökseksi sielunvaelluksesta, mutta minulle korjattiin, että se on peräisin pyhiinvaellus-sanasta. Teoksen alussa tosiaan lukeekin sen nimi englanniksi, ja siinä näkyy pyhiinvaelluksen ja halaamisen yhdistävä ilmaisu: ”A Hugrimage to India”. Kirjan voi antaa ulkomaalaisellekin, sillä sanaleikkejä myöten oivallinen englanninkielinen käännös juoksee sivujen alareunassa.

Intian-matkan tarkemman ajankohdan saisi kertoa. Hauskaa dialogia kristinuskon Jumalan kanssa olisi ehkä voinut laajentaa. Lopussa olevat Intian-valokuvat lisäävät tunnelmaa, mutta niitä olisi saanut olla enemmänkin, etenkin ihmisiä sisältäviä.

Käsintekstaus on siistiä. Albumin ulkoasu ja painoasu ovat huolelliset ja tyylikkäät. Opus on käsissä tukeva ja sopivan kokoinen.

Tämä pirteä sarjakuva sopii erinomaisesti elämänmakuisista tarinoista ja/tai henkisistä asioista kiinnostuneille nuorille ja aikuisille. Vielä jos lukija on kiinnostunut Intiasta, tämä on hänelle must.

Kuvat © Hanna Koljonen 2011

Albumin näytesivuja (neljä ensimmäistä sivua) kustantajan nettisivuilta

Keskustele Hanna Koljosen töistä Kvaakissa