Tiukkojen paikkojen mies

Kapteeni Kanki näki päivänvalon Myrkky-lehden sivuilla vuonna 2003 ja seikkaili siellä lehden lakkauttamiseen asti. Vuonna 2009 nämä seikkailut koottiin yksiin kansiin ja julkaistiin nimellä ”Kapteeni Kanki – Jäykkää menoa!”. Se oli virkistävä tuttavuus huumorisarjakuvan ystäville. Nyt Kapteeni on tullut taas ja tällä kerralla pidemmän kaavan mukaan.

Kapteeni Kanki – Onnen avaimet
Teksti ja kuvat: Kari A. Sihvonen
Kustantaja: Zum Teufel
Kannet: Tommi Hänninen
Taitto: Maija Rajala
Painopaikka: InPrint, Latvia 2011
ISBN 978-952-5754-32-2
64 sivua, 151 x 215, 4-v, sid.
Ovh 16 €

Kapteeni Kangen idea on hieman kulunut mutta oikeissa käsissä kuitenkin kaikin puolin toimiva. Kaikkiahan kiinnostaa millainen olisi melko hyväntahtoinen mutta pervo supersankari ja millaisiin seikkailuihin hän joutuisi. Seksuaalisuus kuplii useimpien supersankarisarjakuvien pinnan alla, joten sen kaivaminen päivänvaloon on luonteva lähtökohta huumorille.

Lähtökohdistaan huolimatta Kapteeni Kangen huumori on yllättävän kilttiä. Paljasta pintaa ei ole tarjolla nimeksikään ja akteistakin vain haaveillaan. Kirosanoja viljellään, mutta ei niin paljoa kuin todennäköisessä kohderyhmässä. Sihvosen taiteilemat hahmot ovat tyylikkään näköisiä, mutta ehkä turhan jäykkiä. Toiminnasta puuttuu usein liikkeen ja vauhdin tuntu, mikä häiritsee etenkin tappelukohtauksia. Itse tarinassa on monta hyvää elementtiä, kuten gorilla, aikakone ja liuta superhahmoja osuvine nimineen (esim. Moraalisaattori) sekä tietysti nörttien muokkaamaan unelmien nainen. Jostain syystä niiden yhteen nitominen kuitenkin ontuu jättäen kömpelön ja päämäärättömän vaikutelman. Kapteeni Kangella ei taida kestävyys riittää näin pitkiin sessioihin. Hän taitaa olla parhaimmillaan lyhyemmissä rykäisyissä. Tai ehkä rakenne onkin tarkkaan harkittu kunnianosoitus klassisille Marvel-tarinoille, joissa myös hypittiin vauhdikkaasti ideasta toiseen.

Kyllähän tämän kuitenkin ainakin kerran lukee. Parasta tarinassa oli Marsalkka Mahtimeisselin ja Pirjon treffit, joilla Marsalkka pääsi laukomaan hervottomia iskurepliikkejään. Niistä voisi teinit ottaa mallia, niin pysyisi väestönkasvu aisoissa.

Kari Sihvonen on monipuolinen sarjakuvantekijä. Hänen kynästään ovat lähtöisin Kapteeni Kangen lisäksi seikkailusarja Liisa sekä huumorisarja Silent Badness. Näistäkin sarjoista on ilmestynyt kokooma-albumit.

Kangen edellinen albumi on hauska ja viihdyttävä. Se kannattaa lukea. Tällä kertaa Kangesssa ei ollut muuta kovaa kuin kannet. Onneksi sentään painojälki ja värit näyttävät hyvältä.

Keskustele Kapteeni Kangesta Kvaakissa.
Kapteenin aiempien seikkailuiden Kvaak-arvostelut voi lukea täältä, täältä ja täältä.