Näyttävää korkkarirymistelyä

KORKEAJÄNNITYS SIIVET: Rosvoja kello kahdessa – 12 parasta ilmasodan Korkeajännitystarinaa!

Järjestyksessään toinen Egmontin korkkarijärkäle on ulkoisesti liki näyttävintä sarjakuvaa, mitä ajatella saattaa. Sinisenhohtoinen pohja kera komean kotkan ja räjähtävän natsilentokoneen on Ken Barrin käsialaa. Lisäksi kirjan kieltämättä melko pitkä nimi monella erilaisella ja erivärisellä fontilla lisää visuaalisuutta ja saa lähes kenet tahansa hypistelemään opusta.

Otsikon mukaan kirjaan on koottu 12 parasta ilmasodan Korkeajännitys-tarinaa. Tuskin ne kuitenkaan ovat parhaat kenenkään muun kuin kirjan koonneen skottilaisen Commando-toimittaja George Low’n mielestä. Muut joutuvat tyytymään siihen, että kirjaan on koottu 12 hyvää ilmasotatarinaa, mutta omat suosikit puuttuvat lähes tyystin.

George Low valmiina kaasuhyökkäykseen
George Low valmiina kaasuhyökkäykseen

George Low vieraili hiljattain Suomessa lähinnä markkinoimassa tätä kirjauutuutta sekä juttelemassa mukavia Commando-lehden vaiheista. Hän oli ilmeisesti jo ennen Helsingin vierailuaan joutunut pohtimaan sitä, ihannoidaanko Commando-lehdessä sotaa. Julkaisuhan ei ole millään muotoa sodanvastainen. Low’n mielestä tarinat kertovat kuitenkin aina ensisijaisesti ihmisistä. Sota on sotaa, ja koska kaikki tietävät mitä se on, sitä on turha korostaa. Erilaiset ihmistyypit, kuten petturit, pelkurit, sankarit sekä ystävyyden korostaminen ovat se ydin, joka Korkeajännityksissä on parasta.

Tässä kirjassa ihmiset eivät poikkeuksellisesti olekaan pääosissa. Pääosanesittäjät on lueteltu kirjan takakannessa: Spitfire, Hurricane, Messerschmitt, Battle, Lancaster, Stuka, Wellington, Mosquito, Beaufighter, Tempest, Swordfish, Zero, Kittyhawk, Heinkel ja Stirling. Koneet ovat siis vallanneet sivut. Ne, jotka rakastavat sota-ajan lentokoneita, todennäköisesti tykästyvät myös tähän kirjaan. Myös muut vannoutuneet korkkari-fanit epäröimättä hankkinevat kirjan kokoelmiinsa. Ne, joille lentokone on vain lentokone ja jotka pitävät erityisen sykähdyttävistä (korkkari)tarinoista, joutuvat kuitenkin kokemaan pienen pettymyksen.

Miran ilmavaa taistelukuvitusta
Miran ilmavaa taistelukuvitusta

Mikään tarinoista ei nouse selvästi muita paremmaksi eikä mikään muita huonommaksi. Seikkailut jyräävät tasaisen tappavasti kuin pommikoneet Berliinin taivaalla sodan loppuvaiheessa. Kuvittajat ovat kaikki ammattimiehiä, mutta jälleen kerran Jose Maria Jorge ja Gordon Livingstone osoittavat, miksi he kuuluvat korkeimpaan kastiin korkkaripiirtäjien joukossa.

Tässä, kuten edellisessäkin korkkarikirjassa, opuksen toimitus on hukannut palan kakkua. Näin näyttävä kirja suorastaan huutaa ekstramateriaalia, tekijäesittelyjä ja muuta asiaankuuluva tietoa sivuillensa. Tässä on kuitenkin George Low’n alkusanojen lisäksi mainittu kunkin tarinan kuvittaja, mikä on mukava petraus edelliseen osaan. Nyt saadaan nimi monelle kuvittajalle, jonka piirrostyyli on tullut tutuksi vuosien saatossa. Tässäkään osassa ei kuitenkaan kerrota, miksi juuri nämä 12 seikkailua on valittu kirjaan. Nyt voi esittää vain arvauksen: kussakin tarinassa on pääosassa erilainen lentokonetyyppi.

Tunnustusta täytyy antaa kirjan upean ulkoasun lisäksi sille, että se on muhkeudestaan huolimatta helposti luettava. Puolipehmeät kannet toimivat mainiosti, sivut kääntyvät helposti ja painoasu on moitteeton. Käännösteksti on sujuvaa ja korkkariperinnettä kunnioittavaa. Kaikki vanhatkin tarinat on siis käännetty uudelleen, mikä ei välttämättä kaikkia miellytä. Tekstin seasta paistaa kiire, sillä lyöntivirheitä on tavallista enemmän ja ainakin kerran puhekuplan tekstit ovat vaihtaneet paikkaa. Lukunautintoa moiset pikkuvirheet eivät haittaa edes nimeksi.

Piirtäjät: Jose Maria Jorge, Mira, A. C. Kennedy, Gordon Livingstone, Peter Ford, Amador
Suomentajat: Antti Marttinen, Anssi Alanen, Asko Alanen, Marko Kantola
Latonut ja taittanut: Asko Alanen
Koonnut: George Low, Commando-lehden toimittaja
Sivumäärä: 784, mustavalko, sidottu, puolipehmeät pahvikannet
ISBN: 978–952-233-463-3
Suositushinta: 29,95€
Painopaikka: SAF – Tiskarna Koper, Slovenia, 2011
Julkaisija: Egmont Kustannus

Keskustele korkeajännityksestä Kvaakissa
Ks. Commandon viralliset kotisivut