Askel tuntemattomaan

Näkymättömät Kädet
Tekijä: Ville Tietäväinen
ISBN: 978-951-0-37928-8
Kovakantinen, 216s
Koko: 316 x 240 mm
WSOY 2011

Näkymättömät kädet on viime aikoina kerännyt superlatiiveja arvostelusta ja lehtijutusta toiseen. Myös teoksen melkeinpä päällekäyvä kunnianhimoisuus aiheuttaa alkuun kieltämättä pientä epäröintiä – mitä tästä nyt keksii, kun kaikki olennainen tuntuu olevan sanottu ja aihekin on sen verran iso, että asiassa olisi nokkeluuksien sijaan toivottavaa pysyä.

Palkittu kuvittaja ja graafikko Ville Tietäväinen (s. 1970) on ainakin näin lukijan näkökulmasta rakentanut sarjakuvapiirtäjän uraansa määrätietoisesti askel kerrallaan. Esikoinen, vuonna 1995 ilmestynyt ja yhteistyössä Harri Hannulan kanssa toteutettu Hymyilevä Kuu, oli selkeästi vasta harjoitelma. Linnut ja Meret jo huima harppaus kohti mestaruussarjaa, visuaalisesti komea, mutta käsikirjoituksen suhteen jäi vielä aavistus parannettavaa. Näkymättömät kädet on joka tapauksessa lähes täysosuma niin kuvituksen kuin tarinankin kannalta ja tähänastisen tuotannon pääteos ilman muuta.

Sen pääosassa on Rashid, köyhä marokkolainen perheenisä, joka työttömyyden ja rahattomuuden kurimuksessa tekee raskaan päätöksen lähteä Espanjaan hankkimaan elantoa itselleen ja perheelleen. Monen paperittoman siirtolaisen tavoin hän päätyy ensin loputtomille vihannesviljelmille raataman orjatyön kaltaisissa olosuhteissa mitättömän pienellä palkalla, eikä sen helpompaa ole muuallakaan. Loppua kohti painajaismainen kujanjuoksu vain syvenee, kun raadollinen todellisuus ottaa toiveista paremmasta elämästä kunnolla niskalenkkiä.

Tietäväinen on tehnyt teostaan varten valtavan taustatyön ja se näkyy. Aihe on hallussa. Tummansävyinen kuvitus on komeaa ja uskottavaa, vaan ei jäykkää. Muutamaa karikatyyrimaista poikkeusta lukuunottamatta sivuhenkilötkin tuntuvat oikeilta ihmisiltä. Teos on myös hatunnosto perinteiselle sarjakuvakerronnalle. Rashidin muodonmuutos toiveikkaasta nuorukaisesta Barcelonan kaduilla rihkamaa turisteille myyväksi vapisevaksi hermoraunioksi on kauttaaltaan melkeinpä pelottavan helppolukuista ja sujuvaa sarjakuvaa.

Vaikka Näkymättömät Kädet yleisellä tasolla pureutuukin yhteen aikamme vaiettuun epäkohtaan, on se silti ennen kaikkea yhden ihmisen tarina. Yhteiskunnallinen tai polittinen ulottuvuus ei missään vaiheessa nouse siinä mielessä hallitsevaksi, että sujuva tarinankerronta joutuisi väistymään julistamisen tieltä. Yksi suuren yhteiskunnallisen kertomuksen merkki onkin se, että yksityisestä tulee kuin huomaamatta yleistä. Lukiessa on niin tiiviisti Rashidin vaiheissa mukana, että isompi kuva alkaa hahmottua kunnolla vasta kun kirjan on laskenut käsistään. Kun tajuaa, että sen tapahtumat ovat totta tuhansille ja taas tuhansille ihmisille, joiden olemassaolosta me espanjalaisia tomaatteja ja kurkkuja lähikaupan kassalla punnitessamme hyvin epätodennäköisesti olemme millään tasolla tietoisia.

Näkymättömät kädet on sen kokoluokan projekti, että mielessä kummitelee väkisinkin kysymys siitä minkä kokoisen askeleen Tietäväinen sarjakuvan saralla seuraavaksi ottaa? Onko luvassa jotakin pienimuotoisempaa vai ollaanko matkalla kohti maailmanselitystä Terrence Malickin tapaan?

Kivi Larmola haastattelee Ville Tietäväistä Helsingin sarjakuvafestivaaleilla (kuva: Jukka Tilus)
Kivi Larmola haastattelee Ville Tietäväistä Helsingin sarjakuvafestivaaleilla (kuva: Jukka Tilus)

Keskustele Näkymättömistä Käsistä Kvaakissa