Brittisarjakuva nousee lavalle Helsingin sarjakuvafestivaaleilla

Pienen piirin Piirtäjäpäivinä vuonna 1979 aloittanut festivaali on kasvanut Suomen ja Pohjois-Euroopan suurimmaksi sarjakuvatapahtumaksi. Suomen sarjakuvaseura ry järjestää festivaalit vapaaehtoisvoimin nyt 26. kerran. Viime vuonna ensimmäistä kertaa Lasipalatsin aukiolla pidetty, kolmipäiväiseksi kasvanut tapahtuma keräsi jo 15,000 kävijää. Paikalle on vapaa pääsy.  
Festaritaiteilija Timo
Tänä vuonna juhlitaan suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlavuotta. Ensimmäinen suomalainen varsinainen sarjakuvakirja, Ilmari Vainion Professori Itikaisen tutkimusretki (WSOY), julkaistiin vuonna 1911. Myös sarjakuvaseura juhlii 40-vuotispäiviään. Ohjelmistossa ja näyttelytarjonnassa on mukana laajoja katsauksia sarjakuvan elävään historiaan.

Sarjakuvamarkkinoilla pääteltassa on esillä koti- ja ulkomaisten kustantajien julkaisutarjonta sekä divari- ja oheistuotetarjontaa. Pikkuteltassa sijaitsee perinteinen Pienlehtitaivas ja omakustannetoimintaa. Telttojen lisäksi haastattelut, paneelikeskustelut, kilpailut ja iltaklubit levittäytyvät myös Henry’s Pubin, kaupunkisuunnittelukeskus Laiturin, Mbarin, Elisa Studion, Kirjasto 10:n, Postimuseon ja Kampin Suomalaisen kirjakaupan alueille. Näyttelyitä nähdään festivaalien aikana ja lähiviikkoina ydinalueen lisäksi ympäri kaupunkia, mm. Kansalliskirjastossa ja Sarjakuvakeskuksella. Kylli-täti-kilpailu pidetään jo torstaina 15.9. Laps rakas -tapahtuman yhteydessä festivaaliteltassa.

Korkeajännitystä ja gentlemanneja

Kansainvälisiksi vieraiksi on kutsuttu mm. Helmiä sioille -sarjan piirtäjä Stephan Pastis (Yhdysvallat), Afrikan tunnetuin piirtäjä Frank Odoi (Ghana), brittiläinen ”sarjakuvaromaanin isä” Bryan Talbot sekä Libanonin sodasta kertonut Zeina Abirached. Erityisesti brittiläinen sarjakuva näkyy ohjelmistossa vieraiden, puheohjelman ja näyttelyn kautta. Brittiohjelmiston on tuottanut tietokirjailija Paul Gravett (mm. Sarjakuvaromaani ja kuinka se muuttaa elämäsi, Otava). Korkeajännitys-sarjakuva saa oman teemapäivänsä ja brittiläisestä Commandosta on puhumassa toimittaja George Low. Festivaalitaiteilijana toimii pitkän linjan sarjakuvataiteilija Timo ”Timppa” Mäkelä.

Festivaaleista ja sen ohjelmistosta ja näyttelyistä saa ajantasaista tietoa osoitteesta www.sarjakuvafestivaalit.fi.

Tervetuloa!