Kundipimu sofistikoituu

Huonon ja ruman huumorin, sekä ällöttävän mauttomuuden ykköslehti Kundipimu on nostanut tasoaan. Merkillistä. KP on ilmestynyt nyt kuudennen kerran (sex timmar).

Kansi: Pekko Rinkinen
Kansi: Pekko Rinkinen

Kundipimu n:o 6
Toim: Jukka Tilus
Eri tekijöitä
A5 32 s. 4-värinen
Painopaikka Copy-set Oy
Happy Horse Comics
jukkatilus[at]gmail.com
6 € + postikulut = 7 €

Iloisten heppojen reipashenkinen lukemisto on ehtinyt siis kuudenteen numeroonsa. Lätyskä tuli nopeasti tunnetuksi mitään kumartelemattomista, huonosti toteutetuista rivouksistaan, joiden teeskentelemättömyys oli sinänsä piristävää.

Pidemmän päälle sellaisten toistaminen olisi tietysti käynyt tylsäksi. Siispä sarjakuviin tulivat juonet. Törkyiset rivoukset punottiin jonkinlaisen tapahtumarihman ympärille. Onneksi tourettemainen spontaanius ei ollut vielä kadonnut.

Sitten juttuihin tuli jo ajatusta, suunnitelmallisuutta.

Valtteri Tavast
Valtteri Tavast

Ollaan päästy numeroon kuusi. Lehti on huolellisesti koottu ja toteutettu. Paperi on hyvää, sarjat nelivärisiä. Hommahan on hienostunutta. Perkeleestä (WSOY) tutun Mikko Jeskasen Tippakynttilä on pieni absurdi helmi. Taitavan herkällä viivalla piirretty pikku pikareski, siivoton scherzo.

Arttu Heikkisen takahuonemuistelmat Tapsan Karista vaihtuvat eläkeläisen muistelmiin ja loppuvat seinään. Jukka Tiluksen huolella piirretyt stripit ovat aika raakaa lihaa eikä Valtteri Tavastin huomiot Nuuskamuikkusesta jaksa yllättää. Mikko Huuskon Veksi ja Uolevi palvovat Saatanaa vähän lepsusti – ehkä tarkoituksellakin, paskasta ei tule konvehtia, mutta ainakin pannukakku onnistuu.

Tippakynttilä, Mikko Jeskanen
Tippakynttilä, Mikko Jeskanen

Takku Takiaisen Sain raittiin päivän -päiväkirjamerkintöjen kaltainen teksti päihdeongelmaisen mielenterveskuntoutujan vaiheista vaikuttaa jotenkin autenttiselta. Tiluksen Parasta aikaa -novellikin on suht vakavahenkinen muistelmanomainen slice of life.

Onneksi lehdessä on Pentti Hirvosen oikeasti levottomat fotonovelli-stripit ja panotohtorin palsta. Sukulaisruksaus-Rape, jees. Outoa, ettei Rinkinen saanut Simpsons-julisteessaan aiheesta enempää irti. Vai tuota, leijuukos Maggie ilmassa vai…