Vihreä perhe

Keskustele Kvaakissa
Cyril Pedrosan sarjakuvista

Vihreys on elämäntapa. Aina vain se ei ole kovin helppoa, kun valintoja pitää tehdä joka halvatun päivä – omatunnon soimatessa.

Ekoloogiset on sarjakuvan muodossa kokoelma episodeja elämäntavasta, jossa yritetään ottaa huomioon planeetan paras keskellä perhe-elämän pyöritystä.

Ekoloogiset
Cyril Pedrosa
(WSOY
2011)
Suomennos Saara Pääkkönen
kovakantinen, neliväri
201 x 263 mm, 72 s.
ISBN 978-951-0-37814-4
23.00 €
Osta: Turun sarjakuvakauppa

Cyril Pedrosa saapuu Suomeen Helsingin sarjakuvafestivaaleille 2011!

Tummista sävyistä väreihin

Cyril Pedrosalta julkaistiin viime vuonna sarjakuvan merkkiteos Kolme varjoa, jossa pohdittiin monitasoisesti elämää, ja varsinkin sitä kuolemaa. Sävyt olivat tummat ja karhean mustavalkoiset.

Tällä kertaa tekijältä on tarjolla keveämpää oteta ihmiselon ihanuuteen ja kurjuuteen, kirkkaissa väreissä ja letkeällä pensseliviivalla. Ekoloogiset on kooste kahdesta omaelämäkerrallisesta albumista (Autobio ja Autobio 2). Pedrosa on tosin kertonut vahvasti liioitelleensa, kärjistäneensä ja yhdistäneensä tapahtumia taiteen ehdoilla, kuten pitääkin. Manu Larcenetin Maallemuuttajat kulkee osin samoja ihanteellisen ideologisia uria kuin tämäkin teos.

Sivun tai parin mittaiset kurkistukset Pedrosan perheen elämään kuvaavat yleensä sitä, kuinka halu elää vihreästi törmää elämän realiteetteihin. Parhaimmillaan tämä sarja olisi ilmestyessään jossain lehdessä kerran viikossa. Jos albumin lukee yhtä soittoa, toistuvasti samoja keinoja käyttävä huumori alkaa hieman syödä itseään.

Vihreä perhe

Pedrosa saakin eniten tehoja irti kuvatessaan perhe-elämän kommelluksia sinänsä ja vihreän elämäntavan ollessa vain taustavärinä. Kaameassa kankkusessa on pakko ruveta kitkemään pihaa, jos naapurin äijä uhkaa myrkyttää rikkaruohot.

Väritys korostaa sisältöä.<br />Kuvat © Cyril Pedrosa” class=”imgleft” /></a></td>
</tr>
<tr>
<td>
<div class=Väritys korostaa sisältöä.
Kuvat © Cyril Pedrosa

Pedrosa on parhaita tussiviivan tekijöitä, mitä Maa päällään kantaa. Jokainen sivu on varmakätisesti hallittu kokonaisuus. Kuvasommittelut ja ruutujaot ovat selvästikin syntyneet pakottamatta; uskoisin, että Ekoloogiset on tekijälleen rentouttavan virkistävää ajatusten panoa paperille ja omien ajatusten selvittämistä. Innostuessaan taiteilija täyttää sivut joskus liiankin tukkoon, pieni pelkistäminen edistäisi luettavuutta.

Suomentaja Saara Pääkkönen on jo niin sinut Pedrosan kanssa, että käännös häviää taustalle ja teksti tukee täydellisesti kuvaa. Ladonta ja taitto on tehty erityisellä huolella.

Huumoria muttei mikään vitsi

Ekoloogiset on huumoria mutta se ei ole mikään vitsi. Se on nykysarjakuvaa nykyihmiselle, joka kaipaa luontoon mutta on siitä jo toivottoman vieraantunut.

Pedrosan itseironiassa on joskus hiukan koketeeraava sävy. Oman elämän esittely ja tarkka erittely sivu toisensa jälkeen voi antaa hieman omahyväisen vaikutelman, mutta tekijän asenne on niin aseistariisuva, että lukija heltyy. Aivan viimeinen sivu, No Future -otsikolla, kääntää kaiken hienosti nurinpäin ja on melkeinpä jo metasarjakuvaa, sarjakuvaa sarjakuvan tekemisestä.

Jokainen voi itse testata Pedrosan tapaan omaa vihreyttään marketissa, kun luomutuote maksaa tuplasti sen mitä tavallinen. Kumman sinä ostat?


Keskustele Kvaakissa Cyril Pedrosan sarjakuvista.

Ks. myös Kolme varjoa ja Suomennoksen varjo.

WSOY:n Cyril Pedrosa -sivu.