Postimerkkeinä kuusi suomalaista sarjakuvahahmoa

Ensimmäinen suomalainen sarjakuva, Ilmari Vainion Professori Itikaisen tutkimusretki, julkaistiin marraskuussa 1911 sata vuotta sitten. Tapahtumaa juhlistetaan Ville Tietäväisen suunnittelemalla Suomalainen sarjakuva 100 vuotta -postimerkkiarkilla, jonka johtoajatuksena on suomalaisen sarjakuvan sukupuu oksineen.

Taustalla näkyvät siluetteina ennenkin suomalaisissa postimerkeissä esiintyneet saman ajan hahmot. Pekka Puupää, Kieku ja Kaiku, Rymy-Eetu sekä Joonas ikuistettiin maailmanlaajuisen sarjakuvan satavuotisjuhlien postimerkkiarkkiin vuonna 1996. Muumeista taas on ollut monta kokonaan omaa arkkiaan, Muumeista nimenomaisesti sarjakuvahahmoina on yksi (2009). Uudessa arkissa hahmot ovat suurelle yleisölle vähemmän tuttuja. Kvaak onnittelee Itellaa oivista valinnoista.

Postimerkkien kuva-aiheiksi on valittu aikanaan suosittuja hahmoja sarjakuvan kuudelta ensimmäiseltä vuosikymmeneltä 1910-1960 -luvuilta. Kuvavalinnoissa kustakin sarjakuvahahmosta on pyritty löytämään selkeitä ominaispiirteitä.

1910-lukua edustaa piirtäjä Ola Fogelbergin luoma Janne Ankkanen, joka ilmestyi aikanaan Suomen Kuvalehdessä ja myöhemmin Kansan Kuvalehdessä. 1920-lukua edustava sarjakuvahahmo on Olli Pirteä, jota Hjalmar Löfving piirsi Sirkka-lehteen.

Veikko Savolaisen Unto Uneksija
Veikko Savolaisen Unto Uneksija

1930-luvulta esitellään Herra Kerhonen, jonka piirtäjää Gösta Thiléniä pidetään yhtenä sanattoman sarjakuvan mestareista. 1940-luvun sarjakuvahahmo on Antti Puuhaara, joka ilmestyi Yhteishyvässä Aarne Nopsasen piirtämänä ja Raul Roineen käsikirjoittamana.

1950-luvulta postimerkkiarkki esittelee Kilin ja Possun, jonka piirtäjä Olavi Vikainen erikoistui lastensarjakuvissa seikkaileviin eläinhahmoihin, joita julkaistiin useissa suomen- ja ruotsinkielisissä lehdissä.1960-luvun hahmo on Pellervossa ilmestynyt Unto Uneksija, jonka piirtäjä Veikko Savolainen tunnetaan paremmin Joonaksena myöhemmin piirtämänsä sarjakuvan perusteella.