Jean Tabary 1930-2011

Ranskalainen sarjakuvataiteilija Jean Tabary syntyi vuonna 1930 Tukholmassa ja kuoli torstaina 18.8.2011. Hänet tunnetaan parhaiten yhdessä vuonna 1962 René Goscinnyn kanssa luomastaan Ahmed Ahneesta, jonka seikkailut ovat tuttuja suomalaisillekin. Ilkeällä suurvisiirillä oli pakkomielle päästä kalifiksi kalifin paikalle. Näin yksinkertaisesta asiasta saatiin aikaan menestyssarjakuva, tosin molemmat tekijät olivat tunnettuja jo ennestään. Sarja ilmestyi ensin Record-lehdessä ja myöhemmin Goscinnyn perustamassa Pilotessa.

Vielä suosituimpia Goscinnyn sarjakuvia olivat Asterix ja Lucky Luke, myös Suomessa, mutta Tabaryn muita sarjakuvia ei meillä tunneta, paitsi Tabaryn itse

kirjoittamaa Valentin Vaeltajaa julkaistiin Ruutu-lehdessä jatkosarjana yhden albumin verran. Valentin oli alkanut vuonna 1960, ja Goscinny oli siinäkin mukana luomistyössä, vaikka taisi kirjoittaa vain yhden albumin itse.

Tabaryn ensimmäinen sarjakuva Richard & Charlie alkoi ranskalaisessa Vaillant-lehdessä vuonna 1956. Lehden nimeksi vaihtui vuonna 1965 Pif (suosittu koiranimihahmo oli suomalaisissa lehdissä Jeppe), ja siinä ilmestyi myöhemmin

Jean Tabary
Jean Tabary

Tabaryn toinen sarja Grabadu & Gabaliouchtou, mutta menestys tuli kolmannesta sarjasta Totoche, josta myöhemmin erkanivat sivuhahmot Corinne & Jeannot omaksi sarjakseen. Tämä sarja jatkui vuoteen 1976 asti, jolloin varsinainen Tabaryn pääsarja Ahmed Ahne oli ilmestynyt jo pitkään. Tabaryn muut sarjakuvat olivat lapsille suunnattuja, mutta Ahmed vetosi myös aikuisiin.

Goscinny kuoli vuonna 1977, ja Tabary jatkoi Ahmed Ahnetta yksin. Viimeisin Jean Tabaryn tekemä Ahmed ilmestyi vuonna 2004. Sarjaa jatkavat Tabaryn jälkeläiset, tytär Muritle Tabary-Dumas ja poika Stephane Tabary kirjoittavat, ja toinen poika Nicolas Tabary piirtää.

Le Parisien
Keskustele Kvaakissa Jean Tabarystä ja Ahmed Ahneesta