Kakkaaja korkeatasoisessa sarjakuvassa

Kakka-Ukko, tuo mainio ulosteen ystävä on nyt realisoitunut ensimmäisen albumin muodossa. Albumi on täynnä kommelluksia, joissa Kakka-Ukko mm. selvittää lantakasan arvoituksen, käy teatterissa, saa tylyn naapurin ja rakastuu.

Entä miten käy Kakka-Ukon kun hän kakanmyyntipuuhien huonon menestyksen johdosta joutuu kokeilemaan siipiään monissa ammateissa?

Kakka-Ukko on turkulaisen Pauli Hirtolahden esikoisalbumi.

Astukaa rohkeasti Kakka-Ukon ja hänen ystäviensä kakanhajuiseen maailmaan – kakkaita lukuhetkiä!

Kakka-Ukko
Pauli Hirtolahti
Kustantaja Kustannusosakeyhtiö Sammakko 2011
Painopaikka Tallinna Raamatutrükikoda 2011
Sid, mv, kk, 64 s., 136 X 220 mm
Hinta 12,90
ISBN 978-952-483-187-1
© Kustannusosakeyhtiö Sammakko & Pauli Hirtolahti 2011

Kakka-Ukko on eräs syksyn monista uusista turkulaisista sarjakuva-albumeista. Kakkaa vääntää todelliseksi 2010-luvun renessanssimieheksikin kuvailtu Pauli Hirtolahti (s.

1980 Orivedellä), joka tunnetaan taidepiireissä mm. performansseistaan, anti-Hitler-viiksistään ja ehkä jatkossa myös suuren yleisön sfääreissä Kakka-Ukostaan, jota mainitut taidepiirit kuulemma kutsuvat Suomen undergroundeimmaksi sarjakuvahahmoksi. Hirtolahden sarjakuvia on voinut lukea aikaisemmin mm. Turun ylioppilaslehdestä. Kakka-Ukon hahmo on syntynyt jo vuonna 2002, muita sarjakuviaan Hirtolahti on julkaissut useissa omakustanteissa ja blogissaan.

Kakka-Ukko kertoo nimensä mukaisesti kakasta ja ukosta. Mukana on myös Nätti-Jorma, joka joutuu Kakka-Ukon kepposten ja tölväisyjen kohteeksi vähän väliä. Kakka-Ukon sydänkäpy on Marketti-Marketta, ja treffeillä he käyvät tietysti

kakalla.

Mono-Mozart on taas Kakka-Ukon naapuri ja kaupungin kovis joka ei tunnu niin välittävän kakasta, mutta jota riepoo että Kakka-Ukko ei pelkää tätä. Näiden hahmojen lisäksi tavataan vielä uuniperunan ystävä Kiltti-Matti, Kekkuli-Poika ja Kissa.

Onhan Kakka-Ukkoa ilmestynyt samoissa kansissa ennenkin, ja samoja strippejähän tässä nähdään. Hirtolahti on vain piirtänyt tänä vuonna kaikki uusiksi. Eipä ole tuonut sanottavammin parannusta yksinkertaisen naivistiseen ilmaisuun.

Tässä on kuitenkin enemmän strippejä kuin kahden vuoden takaisessa omakustanteessa. Hintaa on sitten reippaasti enemmän.

Kakka-Ukko on painettu aiheeseen sopivasti vessapaperille, mutta koviin kansiin. Siis pientä rajaa. Kakkaa kovissa kansissa, johan kakkaisen vitsin väänsivät. Painojälki on sinänsä OK, mutta ohuen paperin vuoksi toiselle puolelle painettu erottuu liian hyvin.

Kakka-Ukko vetoaa varmasti aiheensa puolesta erityisesti nuorimpiin lukijoihin, vaikka opiskelijahuumoriksi tätä jotkut sanovatkin. Joka ainoa strippi viittaa kakkaan. Albumin lukee nopeasti putkeen ja monet hörähdyksetkin kakkahuumori kirvoittaa. Ei silti suositella luettavaksi yhdellä kakkaistumalta, liiasta istumisesta

potalla voi saada peräpukamia. Aika näyttää onko tästä kestäväksi kakkalukemiseksi. Suositellaan silti vessassa säilytettäväksi. Jos kakkapaperi loppuu niin tästä voi sitten repäistä sivun tai pari ohutta paperia.

En sitten tiedä tuleeko tälle jatkoa, kun Nätti-Jormakin hermostuu kirjan lopuksi kakkajuttuihin. Mutta onhan niitä muitakin yhden asian ympärillä pyöriviä strippejä, joista joku on päässyt Suomen myyntilistojenkin kärkeen monella saman kustantajan samankokoisella albumilla.

Pauli Hirtolahti on nähtävissä, kuultavissa ja signeeraamassa Turun taiteiden yössä 18.8.2011 seuraavasti:
18-19 Turun sarjakuvakauppa
19.00 Sammakon kirjakauppa
20.30 Akateeminen kirjakauppa

sekä 19.8.2011 Turun messukeskus klo 14 ja 16

Keskustele Kvaakissa Kakka-ukosta
www.kakkaukko.net
blogi: bizarrecomics.vuodatus.net
taidetta: personal.inet.fi/taide/hirtolahti