Anonyymejä elikoita

Anonyymit eläimet on erään määritelmän mukaan huonon ja todella huonon maun rajamailla liikkuva strippisarjakuva, jonka aiheet vaihtelevat sukurutsauksesta seppukuun. Sarjakuvassa seikkailee liuta erilaisia eläimiä, joiden kirjo tuntuu kasvavan tasaisella tahdilla.

Ominaista Anonyymeille eläimille on ”hurtti” huumori sekä alati viljellyt alapääviittaukset.

Anonyymit eläimet
Kirjoittanut, piirtänyt ja ulkoasun laatinut Joonas Lehtimäki
Kustantanut Kustannusosakeyhtiö Sammakko
Painanut Tallinna Raamatutrükikoda, 2011
Kk, väri, sid., 64 sivua, 215 X 255 mm
Hinta 14,90
ISBN 978-952-483-191-8
Copyright © Joonas Lehtimäki 2011

Anonyymit eläimet syntyi pari vuotta sitten, kun Joonas Lehtimäki (s. 1981 Raisiossa) kuuli erään lehden etsivän sarjakuvia sivuilleen. Lehti ei innostunut Anonyymeistä eläimistä, mutta Lehtimäki päätti tarjota sarjaa muihin lehtiin. Lehtimäki teki omakustannelehden, jonka kahta numeroa on myyty sarjakuvafestivaaleilla. Keväällä 2010 Helsingin Sanomien Nyt-liite kiinnostui Anonyymeistä eläimistä ja julkaisi sarjaa vuoden ajan takasivullaan.

Lehtimäki on elämänsä aikana hankkinut mm. luokanopettajan tutkinnon (KM), taiteen kandidaatin tutkinnon (TaK) ja parhaillaan tavoittelee taiteen maisterin tutkintoa (TaM). Seuraavaksi hän aikoo hankkia erittäin arvostetun uimamaisterin tutkinnon.

Lehtimäki myös opettaa sarjakuvan tekemistä, ja sen lisäksi hän tekee erinäisiä asioita sarjakuvan hyväksi. Hänen luomuksiaan on julkaistu lukuisissa lehdissä ja antologioissa, kuten vaikkapa sellaisissa kuin Helsingin Sanomien Nyt-liite, Ilta-Sanomat, Aino-lehti ja Naamakustannuksen Suuri koirakirja.

Anonyymeistä eläimistä mieleen tulevat amerikkalaiset eläinsarjakuvat Helmiä sioille ja Vastakarvaan. Ensinmainitun tuo mieleen laaja valikoima elukoita, joita

toki tässä on paljon laajemmin. Tässä vain kutakin lajia on vain yksi.

Anonyymejä eläimiä nämä tosiaan ovat, kellään ei ole nimeä, paitsi Exolla, josta taas ei tiedä mikä eläin se on. Valikoima alkoi muutamasta eläimestä, mutta on jo tässä albumissa kasvanut noin pariinkymmeneen. Ihmisiä tässä ei esiinny.

Exo ei puhu, mutta käyttäytyy väkivaltaisesti, leijona kertoo traagisia kohtaloita sukulaisistaan. Jänis on negatiivinen, mutta orava on vielä negatiivisempi. Koira on hissukka, ja tuo mieleen Vastakarvaan-sarjakuvan Väsyn. Mutta tässä taas kissa on sarjakuvan positiivisin hahmo, ja joka on se joka esittää muille hahmoille kysymykset. Rajoitetumpia hahmoja ovat homo gorilla ja naurava hyeena. Nämä vastaavat varsinkin albumin loppupuolella mauttomimmista vitseistä. Monta muutakin eläintä sarjassa esiintyy, mutta ne eivät vielä tässä vaiheessa ole kasvattaneet persoonallisuutta.

Monistakin mauttomuuksista huolimatta sarjaa voi suositella nuoremmillekin

lukijoille, vaikkei ihan leikki-ikäisille sittenkään. Hillitty tietokoneväritys on nättiä, vaikka hahmot ovatkin vähän karuja. Sarja on kuitenkin hauska, ja toivottavasti tätä

saadaan lisää. Omaperäisempäänkin suuntaan tätä on varaa kehittää.

Keskustele Anonyymeistä eläimistä Kvaakissa.
www.anonyymitelaimet.com
www.facebook.com/anonyymit.elaimet