00-luku pilakuvina

Kansikuva
Kansikuva

Ei pilapiirtäjän osa todellakaan ole helppo, kuten ei pääministerinkään, sillä suurin osa isoista uutisista maailmassa on varsin ikäviä; sotia, luonnonkatastrofeja, talousrkriisejä, ihmisen pahuutta ja epäonnistumisia. Niistäkin piirtäjän on puristettava sen verran huumoria, että jaksamme jatkaa tässä murheen alhossa.

Jukka Parkkari albumin johdannossa

Timo ”Timppa” Mäkelä ja Jukka Parkkari:

Jos vaan hiidettäs, Matti

Arktinen Banaani, 2009

17 cm x 23 cm, 112 s., neliväripainatus, sidottu, kovakantinen

ISBN 978-952-5768-32-9

28 euroa

Kuvat (c) Timo Mäkelä

Sarjakuvataiteilija Timo ”Timppa” Mäkelä (s. 1951) on maamme parhaita sarjakuvapiirtäjiä. Suomen sarjakuvaseura palkitsi hänet Puupää-hatulla 1989, Kemi Lempi Grand Prix’llä 1998 ja Suomi Taiteen valtionpalkinnolla 2001. Mäkelä piirtää myös ajankohtaispilakuvia.

Sivu 7
Sivu 7

Mäkelän pilakuvista Ilta-Sanomissa vuosilta 2000-2009 on koottu värikäs teos. Toimittaja Jukka Parkkarin tekstissä kerrotaan suorastaan luettelomaisesti vuoden tapahtumat ilman pakinointia. Lyhyen asiatekstin ansiosta tilaa jää värikkäille, koko sivun akvarelleille. Kuvatekstit kertovat mielenkiintoisia yksityiskohtia tapahtumien ehkä jo unohdetuistakin yksityiskohdista.

Teos etenee kronologisesti. Johdannon mukaan Mäkelän pilakuvista on valittu parhaat, ja tietyt teemat kulkevat läpi tarinan. Niinpä lukija saa seurata muun muassa talouden lasku- ja noususuhdanteita ja pääministeripeliä. Irakgaten jälkeen estradille astuu albumin nimessäkin mainittu Matti eli (albumin aikaskaalan kannalta vasta) vuonna 2003 pääministeriksi noussut Matti Vanhanen.

Sivu 44
Sivu 44

Mäkelän piirrosjälki on siroa ja ihailtavan vaivatonta. Karikatyyrit ihmisistä ovat helposti tunnistettavia, mutta eivät järin villejä tai erityisen liioiteltuja. Vesiväreillä saa aikaan taulumaisia töitä – esimerkiksi mereen vajoava Islanti ja ympärillä häärivät pelastusveneet – ja ne ovat vaikuttavia. Joissain kuvissa röpeliäisyys, herkkyys tai runsaat yksityiskohdat vähentävät kuvan iskevyyttä. Herkkyys toimii osassa aiheissa, kuten kuolemansairasta paavi Johannes Paavali II:sta esittävässä kuvassa. Välillä herkkä jälki riitelee vahvan sanoman kanssa – kuin thainyrkkeilyä silkkisukin ja -hansikkain. Toisaalta Mäkelän oivallukset ovat lempeitä, hän ei ruoski piirroksillaan ketään.

Sivu 99
Sivu 99

Suomalaisissa pilakuvissa ei revitellä samaan tapaan kuten Isossa-Britanniassa. Eräitä Ville Rannan pilakuvia lukuun ottamatta en ole nähnyt arviota, jossa suomalaisen pilapiirroksen olisi sanottu iskevän liian lujaa, eikä tämänkään albumin yksikään työ tee poikkeusta. Ajatuksia ne kyllä herättävät. Näyttävää piirrosjälkeä vahvistetaan pitkillä puhekuplateksteillä. Niissä on puhkiselittämisen vaara, mutta samalla niillä varmistetaan, että Ilta-Sanomiaan tihrustava Pihtiputaan mummokin ymmärtää jutun juonen. Toinen paavipilakuva, Afrikan-vierailu, on niin kyllästetty teksteillä ja paaviksi pukeutuneilla apinoilla, ettei mitään oivallettavaa jää. Puhuttelevimpia pilapiirroksia voivatkin olla ne, joissa ei ole lainkaan tekstiä.

Pilakuvateos ei ole vain retrospektiivinen, vaan lisäksi se kurkottaa tulevaisuuteen. Sauli Niinistön presidentinvaaliehdokkuutta ennakoidaan jo 2009, vaikka julkisesti hän kertoi vasta kesällä 2011 asettuvansa ehdolle vuoden 2012 vaaleihin. Myös ilmastonmuutos uhanalaistuvine jääkarhuineen sekä taloustilanne puhuttavat edelleen.

Kirjan nimi on Jos vaan hiihdettäs, Matti. Muistaako kukaan enää, mihin otsikko viittaa?

Alkuvuodesta 2009 pääministeri Matti Vanhanen hiihteli Rukan laduilla ja sai idean eläkeiän nostosta. Myöhemmin ehdotus vedettiin takaisin.