Jatkuvaa harrastelua

Arvostelun kirjoittaja kuuluu Suomen sarjakuvaseuran hallitukseen, mutta hänen mielipiteensä kuuluvat hänelle itselleen.

JATKOMAA: CONTINUMIA
Teksti ja kuvat: FinnishComicsin ryhmäläiset
Paino: Oulun Kopiokeskus Oy
Formaatti: 178 x 250 mm, osittain värillinen, 40 sivua
Hinta: 10 €

FinnishComics on deviantARTissa toimiva suomalaisten sarjakuvaharrastajien yhteisö. Täällä Kvaakissa se on jo herättänyt kiivasta keskustelua siitä syystä, että yhteisön yleispätevä nimi on puuttuvaa välilyöntiä lukuunottamatta sama kuin Suomen sarjakuvaseuran vientitoimintaan keskittyvän projektin yhtä yleispätevä nimi Finnish Comics. Siinä missä Sarjakuvaseuran projekti pyrkii saattamaan korkealaatuista suomalaista sarjakuvaa kansainvälisen yleisön nähtäväksi, FinnishComics-yhteisön toiminnassa, kuten tässä painetussa julkaisussa, ei ole nähtävillä vastaavia tavoitteita. Jatkomaa: Continumian tekijät ovat harrastelijoita ja materiaali on yhteisön vieraskielisestä nimestä huolimatta yksinomaan suomenkielistä.

Tekijä: *Garama
Tekijä: *Garama

Pimeässä luolassa harhailevat Sami ja Sari poimitaan puolisotilaallista järjestöä johtavan kissan, Herr Doktorin zeppeliiniin. Matkalla Herr Doktorin saarelle törmätään useisiin hahmoihin, jotka höpöttävät omituisia ja pullistelevat aseiden kanssa, tai vain vartalonmyötäisten haalariensa sisällä. Mutta mistä tässä tarinassa on oikeastaan kysymys? Sitä ei ehkä ole syytä edes kysyä.

Tekijä: ~jennipal18
Tekijä: ~jennipal18

Lehden sisältö on tuotettu FinnishComicsin jäsenten yhteisenä improvisaatioprojektina noin vuoden aikana. Yhteisön jäsenet ovat voineet ilmoittautua piirtämään yhden tai useamman sivun, jatkaen aina edellisestä, ilman ennalta suunnittelua. Osallistujien taso vaihtelee huomattavasti, mutta vain muutama osoittaa sarjakuvan piirtämisessä taitoa, joka nousee harrastelijamaisuuden yläpuolelle.

Tekijä: ~Dragone0408
Tekijä: ~Dragone0408

Visuaalisessa puolessa oma ongelmansa on se, että materiaali on tuotettu alunperin deviantARTin webbipalvelussa julkaisua varten. Pikselöityminen on tässä yhteydessä itsestäänselvyys, joka jää vieläkin vakavamman vian varjoon. Osaa sivuista ei ole skannaamisen jälkeen — tai yhdessä tapauksessa digikameralla kuvauksen, valaisun epätasaisuudesta päätellen — käsitelty julkaisua varten mitenkään. Kyseisillä sivuilla valkoinen paperi näkyy harmaana, ja lyijykynällä piirretyn sivun tapauksessa viivan tummuus jää aivan liian hailakaksi. Jos FinnishComicsin tavoite todella on mainostekstin mukaisesti, että ”ryhmäläisten työt ja ryhmän tapahtumat esitetään mielekkäästi”, niin tämä jää selvästi jälkeen siitä tavoitteesta.

Mitä tulee sarjakuvan tarinaan, niin esipuheessa luvattu naurutakuu jää ehkä lunastamatta, mutta lopputuloksessa on sellaista johdonmukaisuutta, jota ei projektin luonteen takia voi pitää taattuna. Suurimmalla osalla tekijöistä näyttää olevan vahvoja vaikutteita japanilaisesta seikkailusarjakuvasta, jossa on täysin normaalia, että toinen toistaan kummallisempia hahmoja ilmestyy kuin tyhjästä sotkemaan kuvioita, joten vastaavanlaiset sattumukset tuntuvat tässä sarjakuvassa aivan asianmukaisilta. Kaikilla osallistujilla on kuitenkin ollut selkeä pyrkimys rakentaa sen varaan, mitä edelliset ovat tehneet, ja luoda yhteistä maailmaa, eikä vain keksiä pöyristyttäviä käänteitä, joilla tehdä seuraavan piirtäjän urakka mahdollisimman vaikeaksi.

Ei tietenkään ole yllättävää, että kunnollista draaman kaarta ei näistä lähtökohdista saada aikaiseksi. Se tuskin on ollut tavoitteenakaan. Sen sijaan voidaan ajatella, että Jatkomaa: Continumia onnistuu varsin hyvin tavoitteessaan esiintymisareenana siihen osallistuneille. Tältä näyttää deviantARTin FinnishComics-yhteisö.

Jatkomaa: Continumia FinnishComics-yhteisön tuotekatalogissa