Bänditoimintaa ja kakunsyöntiä

K-On! seuraa neljän koulun kevyen musiikin kerhon jäsenen toimia. Kolme heistä, Mio, Ritsu sekä Tsumugi – eli basso, rummut ja koskettimet – ovatkin jo jossain määrin tuttuja soitintensa kanssa, mutta kerhon neljäs jäsen Yui ei tiedä kitaransoitosta, saati muutenkaan musiikista, yhtikäs mitään. Opastamassa tyttöjä on koulun musiikinopettaja Sawako, jonka lisäksi hahmoihin kuuluvat Yuin pikkusisko Ui sekä ystävä Nodoka.

Miehiä sarjan ensimmäisessä osassa ei nähdä lainkaan. Sarjan koulu lienee tyttökoulu, vaikkei sitä pokkarissa suoraan sanotakaan. Eikä miehiä tarvitakaan. Henkilökaarti on tällaisenaan tasapainoinen. Hahmot tekevät sarjasta rempseän sekä iloisen oman erityisen luonteensa kautta. Hahmojen kepeys ja hyväntuulisuus tarttuvat lukijaankin.

Sarjan muoto on yonkoma, joka muodostuu neljästä samansuuruisesta stripistä, jotka luetaan ylhäältä alas. Pokkari puolestaan jakaantuu lukuihin, jotka ovat muodostuneet peräkkäisistä stripeistä. Useimmat strippien vitseistä liittyvät muusikkiteemaan, mutta tunnelman luo tyttöjen arki. Kerholle on aikaa koulupäivän jälkeen tyttöjen jäädessä koululle harjoittelemaan. Lomat ja kaverien kanssa oleskelu keventävät arkea silloin tällöin ja tuovat sarjaan rennon tunnun ja saavat lukijan hyvälle tuulelle. Musiikki on sarjassa mukana aihiona, jota ei oteta liian vakavasti. Se tarjoaa monta aihetta lukijan viihdyttämiselle ja onnistuukin siinä mihin pyrkii. Eivät vitsit kuitenkaan pelkästään musiikkia käsittele, vaan yhtä paljon niiden hauskuudessa on kyse hahmojen onnistuneista persoonista. Onnistuneen hahmon ja oikean toistovälin avulla kakunsyönnistäkin saadaan hauska vitsi aikaiseksi, yhä uudestaan.

Koulunkäynnin tahdittaman vuoden varrelle mahtuu tyttöjen elämään muutakin, kuten juhlapyhiä. Länsimaalaisista perinteistä eroavia tapoja ei selitetä seikkaperäisesti, vaikka sivujen reunoihin onkin tehty joitakin kulttuurieroja selittäviä lisäyksiä. Melkoinen osa sarjan viehätyksestä onkin peräisin tästä arkisesta eksotiikasta, joka suomalaislukijalle sarjasta välittyy, ei niinkään vitseistä, musiikista ja soittamisesta. Vaikka Japani on monilta osiltaan länsimaistunut yhteiskunta, on maan asukkaiden arjessa monia meille vieraita käytäntöjä. Kun K-On! esittää näitä japanilaisille tuttuja asioita ja tapoja, tarjoaa se samalla ulkomaalaisille sarjaan uuden kerroksen.

Alunperin värillisinä julkaistuissa sivuissa monet yksityiskohdista katoavat tummaan massaan.
Alunperin värillisinä julkaistuissa sivuissa monet yksityiskohdista katoavat tummaan massaan.

Pokkarin alussa on kuuden sivun mittainen esinäytös ennen varsinaisen strippimuodon alkamista. Tämä osa, samoin kuin hahmoesittely, on painettu värisivuina ja on kaunista katseltavaa. Harmittavasti muut alunperin värillisinä painetut sivut ovat suomenkielisessä versiossa jääneet ilman värejä. Tämä tuntuu muutenkin suomenkielisissä mangoissa enemmän säännöltä kuin poikkeukselta ja siihen on siksi ehtinyt tottua. Värisivut tekisivät pokkarin hinnasta korkeamman ja siksi on ymmärrettävää että niitä ei ole värillisinä painettu. Mustavalkoisuus tekee näistä sivuista kuitenkin rumia katsella. Esimerkiksi vaatteiden yksityiskohdat katoavat tummaan massaan.

Pokkarin koko sen sijaan ansaitsee kiitosta. Stripit ovat selkeitä tällaisessa tavallista mangapokkaria suuremmassa koossa. Samanmuotoisina toistuvat stripit sekä sarjan kevyt yleisvire ja pokkarin koon mukanaan tuoma ilmavuus tekevät lukemisesta helppoa. Kun mukaan pakettiin lasketaan vielä onnistuneet vitsit, toivoisi pokkarin loppuessa saavansa jo seuraavan käsiinsä.

Jos unohdetaan alunperin värillisinä julkaistujen sivujen suttuisuus, ei suomenkielisestä K-On!:sta voi olla pitämättä. Hahmojen arkiset askareet koulun ja musiikkikerhon ympärillä saavat hyvälle tuulelle ja lisäksi pokkarin koko tekee lukemisesta vaivatonta. Se jatkaa samaa hyvää linjaa suomeksi julkaistujen strippiformaattiin puettujen mangojen osalta kuin Azumanga Daioh ja Hamsteripäiväkirjat aiemmin. Takakansi ilmoittaa sarjan pituudeksi neljä osaa, mutta sarjan tekijä Kakifly on sittemmin jatkanut sarjaansa. Nykyisin K-On! jatkuu peräti kahden sarjan voimin. Toivottavasti myös sarjan jatko-osat nähdään tulevaisuudessa suomeksi.

K-On! 1

Tekijä: Kakifly
Kustannus: Punainen jättiläinen
Alkuteoksen kustantaja: Houbunsha Co., Ltd., Tokyo
Suomennos: Suvi Mäkelä
ISBN: 978-952-16-1410-1
120 sivua, 135 x 210 mm
Hinta: 6.90 €

Keskustele K-On!:sta Kvaakissa.

_______________________________________________________________

Kuvat © Kakifly 2007